Αλέξης Τσίπρας: Ούτε με το κιάλι δεν βλέπετε 180 βουλευτές

Αλέξης Τσίπρας: Ούτε με το κιάλι δεν βλέπετε 180 βουλευτές

Η ομιλία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επίθεση στην κυβέρνηση και απάντηση στην κριτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή. Επέστρεψε την κατηγορία περί προεκλογικής αστάθειας στον πρωθυπουργό, ενώ ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του, δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το χρέος και τα Μνημόνια.

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού», είπε μεταξύ άλλων, κατηγορώντας την κυβέρνηση για κατάθεση όχι πρότασης εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, αλλά πρότασης μομφής προς την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Άκουσα προσεκτικά όλες τις ομιλίες. Μία πειστική απάντηση στο ερώτημα, γιατί η κυβέρνηση ζητά ψήφος εμπιστοσύνης δεν πήρα. Προφανώς γιατί η πραγματική αιτία, που η κυβέρνηση καλεί εκτάκτως τους βουλευτές και ζητά την ψήφο εμπιστοσύνης, νομίζω ότι είναι ένας και μοναδικός. Είναι η απελπισία της, μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα και τη διογκωμένη κοινωνική δυσαρέσκεια. Επί της ουσίας όμως, έγινε για να μείνουν ακλώνητοι οι συγκυβερνήτες», είπε στην αρχή της ομιλίας του.

«Ο κόσμος που παρακολουθεί, καταλαβαίνει ότι καταθέσατε πρόταση μομφής στην επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κάνατε τρεις μέρες αντιπολίτευση, καλά τα πάτε ομολογώ, αλλά κινδυνεύετε να σας γυρίσει και μπούμερανγκ. Μετατρέπεται η πρόταση εμπιστοσύνης σε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του εαυτού τους. Ο ελληνικός λαός δεν καταπίνει την κινδυνολογία και αλήθεια, τίνος τον λάκκο σκάβετε, όταν κινδυνολογείτε από το καφενείο της Βουλής; Δεν μπορείτε να αποσταθεροποιείτε τον ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να αποσταθεροποιείτε και τη χώρα. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πια, ότι η μόνη ασφαλής διέξοδος για τον τόπο, είναι μία άλλη πολιτική, από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», συνέχισε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέστρεψε τις σε βάρος του κατηγορίες της κυβέρνησης, λέγοντας:

«Στην αρχή μας καταγγείλατε για παροχολογία. Είναι παροχολογία η ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης; Είναι λεφτά υπάρχουν το να εξασφαλίσουμε ένα πιάτο φαΐ στους συμπολίτες μας;».

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στην ομιλία του από το βήμα της ΔΕΘ, λέγοντας «νομιμοποιείτε τον ΕΝΦΙΑ που λεηλατεί την περιουσία των πολιτών και τους μετατρέπει σε νοικάρηδες στα σπίτια τους. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι προετοιμάζει την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο. Μα εσείς δεν ήσαστε αυτοί, που λέγατε στα τηλεοπτικά παράθυρα, ότι ακόμα κι αν δεν είχαμε το Μνημόνιο, θα έπρεπε να φτιάξουμε ένα; Εσείς δεν λέγατε, ότι το Μνημόνιο είναι καλό; Τώρα, γιατί ξαφνικά γίνατε αντιμνημονιακοί;».

«Τα μνημόνια είναι οι εφαρμοστικοί νόμοι, η ανασφάλεια, οι απολύσεις. Δικοί σας ψηφοφόροι τα λένε αυτά. Τους διαλύετε. Τα μνημόνια είναι η διάλυση της Δημοκρατίας, οι ομαδικές απολύσεις, η απαγόρευση της απεργίας. Είναι το δέσιμο της πατρίδας μας στο άρμα συμφερόντων που την θέλουν φθηνό οικόπεδο με φθηνό εργατικό δυναμικό. Αυτό είναι το Μνημόνιο. Θέλετε πράγματι να μας αποδεσμεύσετε από αυτά; Είναι η νέα σας ιδεολογία».

«Αν κατάλαβα καλά, υποτιμάτε τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού, σκίζοντας όπως είπατε προεκλογικά, τις σελίδες του Μνημονίου», είπε χαρακτηριστικά.

«Ιδού το νέο Μνημόνιο. Πείτε το όπως θέλετε»

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του 2015, που κατατέθηκε στη Βουλή, είπε πως μετατρέπει το Μνημόνιο από σύμβαση ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου.

«Φέρατε μόνιμους φόρους, αύξηση της εισφοράς, αυξήσεις στην άμεση φορολογία, στον συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων, στα εισοδήματα των αγροτών και δεν περιλαμβάνετε στο προσχέδιο μέτρα, όπως το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους, την κατάργηση των επικουρικών, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων».

«Ιδού το νέο Μνημόνιο. Πώς θα το ονομάσετε; Πείτε το όπως θέλετε, δεν έχει σημασία. Αλλά δεν σας πιστεύει κανένας πια. Φαίνεται ότι το παραμύθι των Παρισίων τελείωσε πριν καν ξεκινήσει».

«Να σταθώ στο αδύνατο που ισχυρίζεστε. Ότι με τη συνέχιση της λιτότητας θα έρθει η ανάπτυξη. Η επιδείνωση της ανάπτυξης στη Γερμανία, είναι η χαριστική βολή στην Ευρωζώνη. Αυτό ωθεί σε κάποια δειλά βήματα αλλαγής πολιτικής. Εσείς δεν έχετε μείνει απλώς πίσω. Είστε απέναντι! Στηρίζετε πολιτικές ταυτισμένες απόλυτα με την πολιτική της κας Μέρκελ», είπε.

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι δεν διαπραγματεύεται με τους δανειστές της χώρας, γιατί «για να υπάρχει διαπραγμάτευση, πρέπει να υπάρχουν δύο μέρη που διαφωνούν. Εδώ έχουμε απόλυτη συμφωνία Μέρκελ – Σαμαρά. Εμείς, δεν ζητάμε ελεημοσύνη. Ζητάμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε.

«Ούτε με το κιάλι δεν βλέπετε 180 βουλευτές»

«Ζητάτε την εμπιστοσύνη του σώματος για τη συνέχιση της πολιτικής σας. Το βράδυ όμως, όλοι θα διαπιστώσουμε ότι η εμπιστοσύνη αυτή θα είναι πολύ μακριά από τους 180 που χρειάζονται για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε με το κιάλι δεν τους βλέπετε», δήλωσε, λέγοντας πως όλοι οι βουλευτές όλων των υπόλοιπων κομμάτων έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους κι έχουν δηλώσει τι προτίθενται να ψηφίσουν.

«Σας προτείνω σήμερα το βράδυ, να δείτε το αποτέλεσμα και να το ξανασκεφτείτε. Δεν είναι η παραμονή σας για 4 ακόμα μήνες, το συμφέρον της χώρας. Μπορεί να φανταστεί κανείς την Ελλάδα και χωρίς εσάς στις καρέκλες τις κυβερνητικές. Δεν είναι όμως μόνο η πολύμηνη παρατεταμένη προεκλογική περίοδος το πρόβλημα. Σας ζητάνε τα στελέχη σας, να πάτε σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, με τον ΣΥΡΙΖΑ, προφανώς χωρίς εσάς κ. Σαμαρά πρωθυπουργό».

«Πώς θα πάτε να διαπραγματευτείτε στο εξωτερικό, όταν ήδη από το εσωτερικό του εσωτερικού σας, σας αμφισβητούν; Κι αυτό το γνωρίζουν κι έξω, ότι είστε πια κυβέρνηση και πρωθυπουργός περιορισμένου χρόνου και περιορισμένου ορίζοντα; Με ποιο κύρος, με ποια διαπραγματευτική ισχύ, θα μπορέσετε να διαπραγματευτείτε μία καλύτερη συμφωνία;», συνέχισε.

«Σε καμία συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχιση του Μνημονίου, δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας»

«Μετά τις ευρωεκλογές ζητήσαμε στις μεγάλες αποφάσεις να λαμβάνετε υπόψη και τη θέση του πρώτου κόμματος. Μην προχωρήσετε σε κρίσιμες κινήσεις και αποφάσεις που θα δεσμεύουν τις επόμενες κυβερνήσεις. Το λέω ξανά ότι οποιαδήποτε απόφαση δεν θα έχει τη δική μας συναίνεση, δεν θα δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ για την οποία ο λαός μας σύντομα θα δώσει ισχυρή εντολή με την ψήφο του. Σε καμιά συμφωνία που θα περιλαμβάνει τη συνέχεια του μνημονίου, εμείς δεν θα βάλουμε την υπογραφή μας».

«Δεν αρνούμαστε τη συναίνεση, το ερώτημα όμως είναι σε ποια βάση. Εμείς αυτή τη συνεννόηση, δεν την αρνηθήκαμε, αλλά έχουμε μία κυβέρνηση κι έναν πρωθυπουργό, που απαξιώνει όχι μόνο την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά γενικά το Ελληνικό Κοινοβούλιο και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Τώρα είναι η ώρα της ύστατης ώρας για συνεννόηση. Σας ζητώ, να μην επιμείνετε να βυθίζετε την ώρα σε μία τετράμηνη προεκλογική περίοδο. Δώστε τη δυνατότητα στον λαό μας να αποφασίσει και σε μία νέα κυβέρνηση με ισχυρή εντολή, να διαχειριστεί τις διαπραγματεύσεις. Αφού καταλαβαίνετε, ότι δεν έχετε ούτε κατά διάνοια τον προβλεπόμενο αριθμό των 180 βουλευτών, να πάμε συντεταγμένα και ομαλά στην εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Οι ώρες είναι κρίσιμες. Λέμε εκλογές τώρα και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με ευρύτατη συναίνεση, ώστε να δώσουμε μήνυμα προς τα έξω, ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Ζητάμε εκλογές όχι για να έρθουμε στην εξουσία, αλλά για να αλλάξουμε τη χώρα. Το καινούριο έρχεται, ό,τι και να σκαρφιστεί κανείς για να το εμποδίσει. Η κοινωνική δικαιοσύνη θα επιστρέψει στην πατρίδα μας. Η Ελλάδα του αύριο θα είναι μία κοινωνία δημοκρατική», κατέληξε.

Δείτε τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί κατά τη διάρκεια της τελευταίας μέρας της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.