Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με απαίτηση των δανειστών

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων με απαίτηση των δανειστών
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει τον Ιάκωβο, άνεργο 41 χρονών, να βρίσκεται στο δικαστικό τμήμα της εφορίας Χολαργού για να ρυθμίσει τα χρέη του, Χολαργός , Παρασκευή 24 Απριλίου 2015. Πρόσφατα η εφορία του έστειλε σημείωμα προειδοποιώντας τον ότι θα προβεί σε κατάσχεση της περιουσίας του. «Όταν ζούσε η μητέρα μου τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά» συνηθίζει να λέει. «Είχαμε τη σύνταξή της, μπορούσαμε να πληρώνουμε τους λογαριασμούς, έβρισκα ένα ζεστό μαγειρεμένο φαγητό». «Είναι πολύ άσχημο πράγμα να μην έχεις κανέναν στον κόσμο, αν κάποιος πριν από τρία χρόνια μου έλεγε πως θα μαζεύω κουτάκια αλουμινίου για να ζήσω, δε θα μπορούσα να τον πιστέψω, θα τον περνούσα για τρελό», Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, αλλάζει το ετήσιο επιτόκιο από 3% σε 5%.

Κοντά στο 5% αντί για 3% που είναι σήμερα, απαίτησαν οι δανειστές να αυξηθεί το επιτόκιο της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, όπως μεταδίδει το Βήμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εκπρόσωποι των δανειστών κατάφεραν να περάσουν την απαίτηση τους στην ελληνική κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι κατά γενική ομολογία η πρώτη περίοδος της νέας αυτής ρύθμισης για τα χρέη έχει ξεκινήσει επιτυχημένα. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ από περίπου 900.000 οφειλέτες.

Σύμφωνα με το Βήμα, μια ακόμη σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με τους μεγαλοοφειλέτες, οι οποίοι έχουν αντικειμενικά οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν φόρους. Σε αυτούς ο αριθμός των δόσεων θα μειωθεί κατά 50% (π.χ από 50 σε 25).

Καθώς η ισχύουσα ρύθμιση δεν θέτει καμία προϋπόθεση ως προς την εκπλήρωση των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων για να τη διατηρήσει ο φορολογούμενος, πλέον θα θεσμοθετηθεί πως η πληρωμή των τρεχουσών οφειλών ή εναλλακτικά η ένταξή τους στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα αποτελεί προϋπόθεση για να μη χαθεί η χρυσή ρύθμιση των 100.