Alpha Bank: Πιο ισχυρή ψηφιακά μέσω Nexi, αυξάνει το business της πελατείας της

Alpha Bank: Πιο ισχυρή ψηφιακά μέσω Nexi, αυξάνει το business της πελατείας της
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τα μερίδια στο merchant acquiring - Οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης μιας αγοράς 45 δισ. ευρώ και τα οφέλη από την σύμπραξη στην «Nexi Payments Greece».

Προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας της στην ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά του merchant acquiring και του ευρύτερου οικοσυστήματος ψηφιακών υπηρεσιών πληρωμών δημιουργεί η Alpha Bank αποκτώντας την αναγκαία τεχνογνωσία μέσω της σύμπραξης με την ιταλική Nexi, ευρωπαίο leader στην αγορά πληρωμών.

Συμπράττοντας με έναν ισχυρό εταίρο η Alpha Bank δεν χρειάζεται να κάνει μόνη της τη δαπανηρή επένδυση που απαιτείται για να φτάσει γρήγορα στις ανάγκες μιας αγοράς, η οποία μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Είναι ενδεικτικό ότι η τράπεζα ήδη έχει ενεργές κάρτες 4,3 εκατομμύρια, με τη χρήση που γίνεται σε POS να αφορά τα 3/4 ενώ έχει επαφή και με 130.000 εμπόρους, εκ των οποίων 90% είναι μικρές επιχειρήσεις.

Η σύμπραξη με τη Nexi αποτελεί το όχημα που υπόσχεται ταχύτερη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή πληρωμών -χωρίς μετρητά- με τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος προϊόντων και υπηρεσιών. Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας, θα ενισχύσει την ανταγωνιστική θέση της συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ψηφιακή μετάβαση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Μέσω της “Nexi Payments Greece”, στην οποία η Nexi κατέχει το 51% η Alpha Bank παραμένει προσηλωμένη στον τομέα αποδοχής πληρωμών και προσβλέπει σε οφέλη από την ταχύτατη ανάπτυξη και τον μετασχηματισμό του κλάδου ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Εξάλλου, με την ολοκλήρωση της συναλλαγής ολοκληρώνονται μια σειρά από ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης της Alpha Bank που ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδίου “Project Tomorrow” και οι οποίες της επιτρέπουν να επιτύχει τον στρατηγικό της στόχο για μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο α’ εξάμηνο του έτους.

Μια αγορά που αναπτύσσεται ραγδαία

Σημειώνεται ότι η ελληνική αγορά αποδοχής πληρωμών και εκκαθάρισης συναλλαγών (merchant acquiring) τζιράρει ήδη 45 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τον Βασίλη Ψάλτη, CEO του ομίλου Alpha Bank, η τράπεζα κατέχει ηγετική θέση με μερίδιο 25%. Μάλιστα το μερίδιο αυτό αυξάνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία για τους πρώτους μήνες του 2022 (στο 26% στο α’ τρίμηνο). Σημειώνεται ότι η αγορά ηλεκτρονικών πληρωμών έχει καταγράψει ανάπτυξη 25% την τελευταία τριετία και το 2022, σύμφωνα με τις προβλέψεις, αναμένεται να εμφανίσει ανάπτυξη 11%.

“Είναι μια σύμπραξη υψηλής προστιθέμενης αξίας”, όπως την χαρακτήρισε ο Βασίλης Ψάλτης, CEO του ομίλου Alpha Bank, μιλώντας σε σχετική παρουσίαση χθες.

Αναφέρθηκε στην εμπειρία συνεργασιών που διαθέτει στο ενεργητικό της η τράπεζα, με κορυφαίους ομίλους της παγκόσμιας αγοράς, όπως ενδεικτικά η αποκλειστική συνεργασία επί σειρά ετών με την American Express. Υπογράμμισε επίσης την πρωτοπορεία σε κάθε νέα τάση όπως τα ΑΤΜ και τα ψηφιακά πορτοφόλια που λάνσαρε πρώτη. “Σήμερα η Alpha Bank προσφέρει τη μεγαλύτερη γκάμα επιλογών ψηφιακών wallets, κάποια από τα οποία λάνσαρε επίσης πρώτη”, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη.

Εν κατακλείδι, η τράπεζα στοχεύει τόσο στο να προσθέσει έσοδα όσο και να προσφέρει δυνατότητα στην πελατεία της να μεγαλώσει το business της.

Η Nexi από την πλευρά της, είναι μια εταιρεία τεχνολογίας με ηγετική θέση στην Ευρώπη στον τομέα των πληρωμών, με παρουσία σε 25 χώρες, όπου εξυπηρετεί 2,4 εκατ. εμπόρους και διαχειρίζεται 170 εκατ. κάρτες. Σύμφωνα με τον Paolo Bertoluzzo, CEO του ομίλου Nexi, προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 1.000 χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς από μεγάλες τράπεζες μέχρι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τοπικής εμβέλειας.

Τα επόμενα 5 χρόνια, θα επενδύσει περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ στην δραστηριότητα στην Ελλάδα έχοντας επενδύσει ήδη 150 εκατ. ευρώ.

Το Κέντρο Αριστείας

Επιπλέον η Nexi ακολουθώντας τις πρακτικές άλλων εταιρειών τεχνολογίας όπως π.χ. η Microsoft, σχεδιάζει να προσλάβει 100 ταλαντούχους επαγγελματίες για να εργαστούν στις τεχνολογικές της πλατφόρμες νέας γενιάς. Με κέντρο την Ελλάδα θα παράγει υπηρεσίες που θα προσφερθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Nexi λειτουργεί ήδη Κέντρο Αριστείας στην Ελλάδα και απασχολεί 50 μηχανικούς ενώ θέλει να φτάσει τους 100 σε πρώτη φάση. Πρόκειται για μια μεγάλη ομάδα developers και business analysts οι οποίοι για λογαριασμό του ομίλου Nexi αναπτύσσουν νέες καινοτόμες υπηρεσίες. Αυτές δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν όχι μόνο τις ανάγκες των τοπικών πελατών στην Ελλάδα αλλά και όπου η Nexi έχει παρουσία και δραστηριότητα στην Ευρώπη.

Οι νέες υπηρεσίες και τα καινοτόμα προϊόντα

Η συμμαχία φέρνει ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση της χώρας με την καινοτομία τόσο στις ψηφιακές πληρωμές όσο και στις λύσεις εμπόρων. Αυτό, όπως εξήγησε ο Διονύσης Γρηγοράτος, Διευθύνων Σύμβουλος της Nexi Payments Greece, μεταφράζεται σε πρόσθετες δυνατότητες στον τρόπο που εξυπηρετούν τους πελάτες τους αλλά και στην πλήρη εξέλιξη της εμπειρίας των αγορών. Εξάλλου, η πιο απλή από τις υπηρεσίες που διατίθενται στην αγορά από την Nexi Payments Greece, το Nexi SoftPOS, δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα στους εμπόρους “να πάρουν την επιχείρησή τους μαζί τους”, αφού τους επιτρέπει να μετατρέψουν το smartphone τους σε τερματικό POS που δέχεται όλες τις ανέπαφες μεθόδους πληρωμής. Μπορεί ο έμπορος να βρίσκεται εκεί που υπάρχει η αγορά του, στο δρόμο, στην παραλία και όπου αλλού μπορεί να κάνει πωλήσεις. Άλλο παράδειγμα είναι το Smart POS Terminal, για μεγαλύτερους εμπόρους, που τους επιτρέπει να μετατρέψουν ένα τερματικό POS σε ένα τεχνολογικό hum, ένα κεντρικό σημείο διαχείρισης όχι μόνο πληρωμών αλλά και άλλων λειτουργιών της επιχείρησης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται υπηρεσίες για το e-commerce και λύσεις για την κάλυψη αναγκών μεγάλων εταιρικών πελατών. Με την αναβάθμιση των συστημάτων πληρωμών η Alpha Bank, όπως τονίζουν τα στελέχη της, προσφέρει ταχύτητα, αξιοπιστία και μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές. Παρέχει νέα, έξυπνα τερματικά και προηγμένες εφαρμογές πληρωμών, νέες και αξιόπιστες omnichannel λύσεις – συνδυασμό δηλαδή φυσικού και ψηφιακού μέσου, καθώς και μια σειρά άλλων υπηρεσιών σε πελάτες και συνεργάτες.

Σημειώνεται τέλος ότι στην Ελλάδα η Nexi δεν είναι μόνο acquiring, καθώς μετά την εξαγορά της Sia βρίσκεται στην Ελλάδα και μέσω της Sia Greece, δηλαδή πλέον της Nexi Greece Processing Services και άρα αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ολοκληρωμένης γκάμας λύσεων ψηφιακών πληρωμών και υποστηρικτικών υπηρεσιών απαντώντας στο σύνολο των σχετικών αναγκών της αγοράς.