Αλβανία: «Όχι» στην καταστροφή των συριακών χημικών στο έδαφός της

Αλβανία: «Όχι» στην καταστροφή των συριακών χημικών στο έδαφός της

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ανακοίνωσε την απόφαση του μετά τις λαϊκές διαμαρτυρίες.

Η αλβανική κυβέρνηση αποφάσισε να μην δεχθεί τα χημικά όπλα της Συρίας να καταστραφούν στην Αλβανία, μετά από τις λαϊκές διαμαρτυρίες που ξέσπασαν σε όλη τη χώρα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα σε μήνυμά του προς τον αλβανικό λαό που μεταδόθηκε ζωντανά, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και σε ένδειξη σεβασμού προς την βούλησή του. Ο κ. Ράμα επισήμανε τη σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και εξέφρασε την πεποίθησή του πως η απόφαση αυτή δεν κλονίζει την φιλική και στενή αυτή σχέση.

Εξήγησε γιατί θα ήθελε να συμβάλει στην επιχείρηση για τον ειρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος του Άσαντ κάτι που, όπως τόνισε, θα έδινε μία αξιοπρεπή θέση ανάμεσα στις προοδευτικές χώρες. «Δεν θα έκανα ποτέ κάτι εναντίον σας και πισώπλατα σε βάρος του αλβανικού λαού».

Διαβάστε ακόμη: Βόρεια Αφρική και Συρία «ξεπερνούν» το χάσμα φτωχών-πλουσίων για το 2014

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι «η απόφαση αυτή θα έχει συνέπειες για την κυβέρνηση του Έντι Ράμα, διότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιθυμούσαν μια τέτοια στάση από την κυβέρνηση των Τιράνων».

Οι αναλυτές θεωρούν την στάση του πρωθυπουργού Ράμα, ο οποίος παίρνει αποφάσεις χωρίς διαβούλευση με την κοινή γνώμη σχετικά με ευαίσθητα θέματα, «ερασιτεχνική πολιτική».

Νωρίτερα πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Αλβανίας στο Ελμπασάν, την Κορυτσά, το Δυρράχιο, τους Αγ. Σαράντα, την Αυλώνα, την Λέζα, το Κούκεσι, την Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, την Κρούγια, το Πόγραδετς, την Επισκοπή και το Μπεράτι.

Στο Αργυρόκαστρο μαθητές διαδήλωσαν μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης και προσπάθησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του κτιρίου. Ενώ στο Δυρράχιο, οι πολίτες απέκλεισαν την είσοδο του λιμανιού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστροφή των χημικών όπλων.