Αμάξι πολυτελείας από την Kia Motors

Αμάξι πολυτελείας από την Kia Motors

Μπορεί η νοτιοκορεάτικη αυτοκινητοβιομηχανία να κάνει το «άλμα» στην πρώτη κατηγορία με το νέο Κ900;

του Ντόρον Λεβίν 

Το νέο σεντάν πολυτελείας Κ900 της Kia Motors θύμισε μέρες 1989, όταν μια άλλη ασιατική αυτοκινητοβιομηχανία – η Toyota Motor Corp. – αποκάλυψε το πρώτο της σεντάν πολυτελείας, το LS400.

Εκείνη την εποχή οι αμερικανικές και γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν έπαιρναν πολύ στα σοβαρά την Toyota και τα μοντέλα της. Εξάλλου, η Toyota είχε τη φήμη της φθηνής και αξιόπιστης μάρκας, όχι της μάρκας πολυτελείας.

Η Kia, η θυγατρική της νοτιοκορεατικής Hyundai Motor Co. μοιάζει να ακολουθεί τα βήματα της Toyota. Όμως, αυτήν τη φορά οι περισσότεροι ανταγωνιστές της δεν θα την αντιμετωπίσουν ελαφρά τη καρδία. Το Κ900 έχει την οδική συμπεριφορά, την εμφάνιση και την αίσθηση των BMW σειράς 7 και σε τιμές που ξεκινούν από τα 65.000 δολάρια, δηλαδή περίπου 25% φθηνότερα.

Μέχρι στιγμής η Kia δε μοιάζει να θέλει να χτυπήσει στην αγορά πολυτελών αμαξιών. «Το Κ900 δεν πρόκειται να πουλήσει πολύ», ανέφερε ο Μάικλ Σπραγκ, αντιπρόεδρος πωλήσεων, μάρκετινγκ και επικοινωνίας της Kia. «Αφορά περισσότερο στο εμπορικό σήμα της Kia».

Διαβάστε ακόμη: Όταν τα αυτοκίνητα μιμούνται το iPhone

Αν η Kia πουλήσει 3.000 αμάξια θα είναι μια καλή αρχή, αλλά δεν θα ανησυχήσει πολύ τους διευθυντές της Lexus. Η εταιρεία ελπίζει ότι τα μοντέλα της Optima, Cadenza, Sorento και άλλα θα επωφεληθούν, καθώς οι καταναλωτές θα δουν ότι η Kia είναι σε θέση -παρότι δεν είναι ακόμα πολύ γνωστή-  να βγάλει μοντέλα αντίστοιχα των BMW.

O Σπραγκ και οι συνάδελφοί του γνωρίζουν ότι για να δημιουργηθεί μια μάρκα αμαξιών πολυτελείας -σε αντίθεση με ένα μεμονωμένο μοντέλο- χρειάζονται χρόνια και πολύ χρήμα. Αυτό δεν είναι ακόμα στις προτεραιότητές τους. Όμως, ακριβώς όπως η Samsung ξεκίνησε ως «φθηνό υποκατάστατο» της Sony, έτσι μια μέρα μπορεί το Kia να αποτελέσει πυξίδα για την εταιρεία και να αρχίσει να παράγει και άλλα αντίστοιχα αμάξι ή ακόμα και ξεχωριστή μάρκα αυτοκινήτων.

Δείτε ακόμη: Βίντεο: To ταχύτερο σπορ αυτοκίνητο στο κόσμο

«Το Κ900 ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σε επίπεδο φινιρίσματος και εξοπλισμού», λέει ο Καρλ Μπάουερ, αναλυτής για την Kelly Blue Book. «Η Kia γνωρίζει ότι η πορεία θα είναι δύσκολη για να πείσει τους καταναλωτές πολυτελών αυτοκινήτων να δοκιμάσουν τα μοντέλα της, αλλά όσοι ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους θα εκπλαγούν από το αμάξι.»

Η ονομασία του νέου σεντάν είναι περίπλοκη υπόθεση. Στη Νότιο Κορέα είναι γνωστό σαν Κ9. Όμως οι αγγλόφωνοι θα γελούσαν με ένα τέτοιο όνομα. Με δεδομένη την τάση οι ονομασίες των αμαξιών πολυτελείας να χρησιμοποιούν γράμματα και νούμερα, οι σχεδιαστές σκέφτηκαν το Κ900.

Το Κ900 παρεκκλίνει από τα συνήθη ονόματα μοντέλων της εταιρείας όπως το Optima και το Soul. Όμως δεν θα υπάρξει πρόβλημα και αν η Kia συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους σημερινούς ρυθμούς, μια μέρα μπορεί να ξεκινήσει τη δική της μάρκα αμαξιών πολυτελείας.

Διαβάστε ακόμη: Apple και Tesla Motors: Ερχεται το… iCar;