Αμερικανικές τράπεζες «τα μαζεύουν» από τη Βρετανία λόγω Brexit

Αμερικανικές τράπεζες «τα μαζεύουν» από τη Βρετανία λόγω Brexit

Τη διαπίστωση αυτή έκανε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν που ισχυρίστηκε πως απλά μεταφέρει ιδιωτικές συζητήσεις.

Λευτέρης Σαββίδης

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν τόνισε πως Αμερικανικές τράπεζες του εκμυστηρεύθηκαν πως θα μετακινήσουν τις δραστηριότητές τους εκτός Βρετανίας και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξαιτίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος. Ο Σαπέν ανέφερε πως οι τραπεζικοί αυτοί κύκλοι υιοθέτησαν αρχικά μια πολιτική «αναμονής» προς τις βρετανικές επενδύσεις. “Για εκείνους, μέχρι τώρα, η ερώτηση ήταν «αν το Brexit θα εφαρμοστεί». Θα γίνει πραγματικότητα; Εσείς συζητάτε για δύο χρόνια, αλλά ίσως κρατήσει και τρία ή τέσσερα χρόνια” είπε ο Γάλλος πολιτικός.

«Αυτό πλέον τελείωσε» συμπλήρωσε επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον ο Μισέλ Σαπέν. Στην ίδια γραμμή με άλλους αξιωματούχους της Ευρώπης, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έκανε λόγο για «σκληρό Brexit», έτσι και ο Σαπέν τονίζει πως υπάρχει ήδη πρόθεση αποχώρησης των αμερικανικών αυτών τραπεζών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι δηλώσεις Σαπέν καθόλου τυχαίες δεν μπορεί να χαρακτηριστούν, καθώς το Παρίσι είναι από τις πρωτεύουσες που προσδοκά να επωφεληθεί τα μέγιστα από αυτή την αλλαγή συσχετισμών μετά την ενεργοποίηση του Brexit. Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών άλλωστε έχει προωθήσει ήδη με την κυβέρνηση Ολάντ ένα σχέδιο ώστε να μετασχηματιστεί η γαλλική πρωτεύουσα ως «οικονομικό κέντρο» στο μέλλον.

Στη Βρετανία, οι ανησυχίες αφορούν στην απώλεια υψηλά αμειβομένων τραπεζικών υπαλλήλων που θα μπορούσε όπως αναφέρουν να δημιουργήσει μια «τρύπα» στα έσοδα του κράτους. Η οικονομολόγος Carmen Nuzzo, της τράπεζας του Λονδίνου, τόνισε πως «η μεγαλύτερη απειλή προέρχεται από την πιθανή επιβολή περιορισμών στη μετανάστευση, που μπορεί να ζημιώσει τις διεθνείς σχέσεις και την ελκυστικότητα της Βρετανίας σε νέα ταλέντα».

Πηγή: news247.gr