Έτοιμη για λήψη επιπλέον μέτρων η ΕΚΤ – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Έτοιμη για λήψη επιπλέον μέτρων η ΕΚΤ – Αμετάβλητα τα επιτόκια

Εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν η ΕΚΤ θα λάβει νέα μέτρα νομισματικής πολιτικής, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Στο επίπεδο του 0,05% αποφάσισε να διατηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, (ΕΚΤ) το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, καθώς και το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.

Η απόφαση του ΔΣ της ΕΚΤ για τα επιτόκια θεωρείτο αναμενόμενη και το ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests των τραπεζών της ευρωζώνης και υπό την πίεση των αυξανόμενων διαφορών στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών και την αντίδραση Γαλλίας και Ιταλίας.

Ο Ντράγκι επανέλαβε για άλλη μία φορά τη δέσμευση της ΕΚΤ για λήψη επιπλέον μέτρων εφόσον αυτό απαιτηθεί και πως ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η αγορά καλυμμένων ομολογιών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος. Είπε ακόμη πως θα αρχίσει σύντομα η αγορά εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS). «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πτωτικοί κίνδυνοι και γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης.

Τα προγράμματα, που αναμένεται να διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια, αναμένεται να έχουν σημαντική επίπτωση στον προυπολογισμό της ευρωζώνης. Στόχος είναι να ενισχύσουν τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, να υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση στην Ευρωζώνη, να διευκολύνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία και να δημιουργήσουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες αγορές.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, τα μέτρα θα μπορέσουν να στηρίξουν τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο της ΕΚΤ για επίτευξη ρυθμών πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2%. Για το συγκεκριμένο τομέα ο κ. Ντράγκι τόνισε πως το ΔΣ της ΕΚΤ έχει ομόφωνα ταχθεί υπέρ της εφαρμογής πρόσθετων μη συμβατικών μέσων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως οι συνεχείς βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχουν παράσχει σημαντική στήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.

Ωστόσο, η υψηλή ανεργία εξακολουθεί να αποτελεί τροχοπέδη σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Ο Ντράγκι παραδέχθηκε σήμερα ότι τα οικονομικά δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν πως η κατάσταση στην 18μελή ευρωζώνη συνεχίζει να δείχνει εξασθένηση της ορμής της οικονομικής δραστηριότητας, γεγονός που εγείρει την πιθανότητα η ΕΚΤ να αναθεωρήσει εκ νέου επί τα χείρω της προβλέψεις της για την πορεία της.

«Οι πληροφορίες αυτές πλέον έχουν ενσωματωθεί στις πιο πρόσφατες προβλέψεις ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών, κάτι που κατατείνει σε μια αναθεώρηση προς το κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ με ορίζοντα το 2016», είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας πως οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι είναι πιθανό να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να μειώσουν τις επενδύσεις.

Ακόμη διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχουν «συνασπισμοί», ούτε ένα «χάσμα» μεταξύ «βορρά και νότου».

Πάντως ο Ντράγκι είπε ότι θα ήταν «πρόωρο» να συζητηθεί δημόσια ποια εργαλεία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για να αναζωογονήσει την οικονομία της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι η απόφαση να ληφθούν μη συμβατικά μέσα νομισματικής πολιτικής, εάν απαιτείται, ήταν ομόφωνη.

Οι περισσότεροι παράγοντες των χρηματαγορών προεξοφλούν ότι, με τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να βρίσκονται πλέον πάρα πολύ κοντά στο μηδέν, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της ΕΕ θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε μια πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη και να αποτρέψει το ενδεχόμενο να ενσκήψει αποπληθωρισμός. Ο τρόπος που θα προχωρήσει η Τράπεζα δεν είναι απολύτως σαφής, αλλά βάσει όσων είναι γνωστά, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που θα εφαρμοστεί θα περιλαμβάνει την αγορά κρατικών ή/και εταιρικών ομολόγων.

Αλλά οι περισσότεροι από τους αναλυτές δεν περιμένουν το πακέτο μέτρων για την τόνωση της οικονομίας να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις αρχές του νέου έτους τουλάχιστον, αφού δοθούν στη δημοσιότητα οι νεότερες εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, τον Δεκέμβριο.

Στοιχεία, που θα δοθούν στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να δείξουν πως η ανάπτυξη στην ευρωζώνη εκμηδενίστηκε το τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στα τέλη του Σεπτεμβρίου και ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η Γερμανία, ενδέχεται να περιέπεσε και τυπικά σε ύφεση.

Το ευρώ υποχώρησε κι άλλο έναντι του δολαρίου, σε ιστορικό χαμηλό διετίας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και η Γουόλ Στριτ έπεφταν μετά τις δηλώσεις Ντράγκι.