Αναγνωριστική η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου – θεσμών

Αναγνωριστική η πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου – θεσμών
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος προσέρχεται στο ξενοδοχείο Χίλτον για συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, Αθήνα, τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων άνοιξαν οι επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό Οικονομικών.

Με τη συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας άνοιξε ο νέος κύκλος επαφών με σκοπό το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την εκκίνηση της συζήτησης για το χρέος.

«Ηταν μια εισαγωγική συζήτηση κατά την οποία ετέθη η ατζέντα των διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος της συνάντησης.

«Για μια εισαγωγική συζήτηση» έκανε λόγο από την πλευρά του και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας με τους δημοσιογράφους.

Στο ραντεβού με το κουαρτέτο δεν παραβρέθηκε τελικά λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με τη συνάντησή τους να μετατίθεται για την Πέμπτη.

Δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων την Πέμπτη

Όπως έγινε γνωστό, το απόγευμα της Πέμπτης στις 17.30 θα πραγματοποιηθεί η νέα συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στις συγκεκριμένες επαφές θα τεθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη και οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, ενώ την Τετάρτη καταρτίστηκε πρόγραμμα για μια εβδομάδα, στο τέλος της οποίας θα αποφασιστεί και το εάν θα χρειαστεί να παραμείνουν περαιτέρω στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών. Με βάση το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το απόγευμα της Πέμπτης στις 19.30 η ημερήσια διάταξη της συνάντησης προβλέπει συζήτηση για την αναπτυξιακή στρατηγική του αγροτικού τομέα.

Όλα παραμένουν ανοιχτά

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ανοιχτά παραμένουν τα κρίσιμα ζητήματα του δημοσιονομικού κενού, του ασφαλιστικού και των μέτρων που θα εξασφαλίσουν πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Η διχογνωμία για το δημοσιονομικό κενό μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ παραμένει, με την Ευρώπη να το τοποθετεί περίπου στα 6 δισ. ευρώ ενώ το Ταμείο στα 9 δισ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη κανένα στοιχείο που να παραπέμπει στο ύψος των μέτρων της διετίας 2017-2018, αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έχουν ανοίξει πλήρως τα χαρτιά τους.

Επιπλέον, θολό παραμένει το τοπίο και για τις συντάξεις καθώς ούτε και σε αυτόν τον τομέα έχει υπάρξει κάποια ενιαία πρόταση από τους δανειστές.

Πρόθεση και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η αξιολόγηση, καθώς και να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος. Αυτό τόνισαν με παραμβάσεις τους τις τελευταίες μέρες οι Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Μισέλ Σαπέν, ενώ ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει ήδη δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο άνοιγμα αυτής της συζήτησης τη συγκεκριμένη περίοδο.