Ανακάλυψε την καριέρα που σου ταιριάζει

Ανακάλυψε την καριέρα που σου ταιριάζει
Photo: pixabay.com
Η αυτογνωσία και η αυτοπεποίθηση είναι το κλειδί για να παραμένεις επίκαιρος και απασχολήσιμος

Από την Βερώνη Παπατζήμου, Csuite Human Capital Advisor

Συχνά αναφερόμαστε στην καριέρα ενός εργαζόμενου ως μία ενιαία ενότητα για το σύνολο του εργασιακού του βίου, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι πολλές διαφορετικές θέσεις σε διαφορετικούς χώρους και εξειδικεύσεις.  Είναι αποδεκτό ότι στον 21ο αιώνα δεν συναντούμε εργαζόμενους που παραμένουν σε μία εταιρεία 30 ή 40 χρόνια, που απαιτούνται μέχρι τη συνταξιοδότησή τους. Αντίθετα, αναμένεται να αποκτήσουν εμπειρία από κατ’ ελάχιστον 10 διαφορετικές θέσεις εργασίας στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου. Οι νέες συνθήκες στην αγορά εργασίας διαμορφώνουν την καριέρα του εργαζόμενου όχι σαν μία υπόσχεση για απασχόληση σε έναν εργοδότη για το σύνολο του εργασιακού του βίου αλλά προώθηση των ικανοτήτων και δεξιοτήτων του σε πολλούς εργοδότες που έχουν την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών για να την ολοκλήρωση των έργων τους. Αυτή η νέα συνθήκη απαιτεί τον διαρκή εμπλουτισμό του προφίλ του με νέες γνώσεις και  δεξιότητες ώστε να παραμείνει απασχολήσιμος. Συνεπώς, ο εργαζόμενος είναι δεσμευμένος με την εταιρεία, για το όποιο χρονικό διάστημα της απασχόλησής του, επιδεικνύοντας επαγγελματισμό και γρήγορη προσαρμογή στις αλλαγές. Αυτή η συνθήκη αλλάζει το ψυχολογικό συμβόλαιο του με την εταρεία. Η καριέρα του κάθε επαγγελματία είναι δική του ευθύνη αποκλειστικά και δεν εκχωρείται σε κανέναν. Δική του είναι η ευθύνη να βεβαιώνει και να επαληθεύει σε τακτά χρονικά διαστήματα τις επιλογές του ώστε να παραμένει επίκαιρος και απασχολήσιμος ενώ απαιτείται σε τακτά χρονικά διαστήματα να αναζητά νέο εργοδότη.

Το επόμενο επαγγελματικό βήμα

Ο προβληματισμός που απασχολεί έναν εργαζόμενο στη φάση της αναζήτησης του επόμενου επαγγελματικού του βήματος,  είναι ο προσδιορισμός των χαρακτηριστικών που απαιτούνται ώστε να έχει τη βεβαιότητα ότι η επιλογή του στη δεδομένη στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη. Η κοινή συνισταμένη των παρακάτω τριών χαρακτηριστικών καθορίζει τη σωστή επιλογή:

  1. προσωπικές γνώσεις, ικανότητες/δεξιότητες
  2. οι ανάγκες της αγοράς εργασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή
  3. το αντικείμενο εργασίας να τον ικανοποιεί και να τον αυτοπαρακινεί

Αυτό προϋποθέτει ότι ο εργαζόμενος όταν βρίσκεται στη φάση της αναζήτησης εργασίας πρέπει να προσδιορίσει:

  • τι γνωρίζει και τι όχι (π.χ. τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες)
  • ποιες γνώσεις του μπορούν να αξιοποιηθούν εκτός του κλάδου που μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται
  • το εργασιακό περιβάλλον που του ταιριάζει και αισθάνεται δημιουργικός
  • τη γεωγραφική ζώνη που επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί
  • τις αρμοδιότητες, το επίπεδο του ρόλου και το μισθολογικό επίπεδο που θα ήθελε να κυμανθεί, σε ένα εύρος αποδοχών
  • τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην επιμέρους αγορά εργασίας που στοχεύει. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που έχουν εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις όπως επιχειρηματική αντίληψη και ευρύτερη κατανόηση/διαχείριση των θεμάτων, δυνατότητα διαχείρισης διαφορετικών θεμάτων ταυτόχρονα, δυνατότητα να εργάζεται με περιορισμένη καθοδήγηση, αυτοπαρακίνηση, ανθεκτικότητα (resilience), αυτογνωσία.

Όλα τα παραπάνω δεν αφορούν σε χειρωνακτικές εργασίες για τις οποίες απαιτούνται διαφορετικά προσόντα και δεν είναι αντικείμενο του παρόντος άρθρου.

Η αναζήτηση της καριέρας που σου ταιριάζει

Προκειμένου ο εργαζόμενος να αναζητήσει με επιτυχία την καριέρα που του ταιριάζει απαιτείται καλός σχεδιασμός αναζήτησης εργασίας που περιλαμβάνει:

  1. λεπτομερή και ειλικρινή προσδιορισμό του τι γνωρίζει καλά, τι όχι, τι πρέπει να βελτιώσει και πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για τη βελτίωση αυτή
  2. θέσεις εργασίας στις οποίες το προφίλ του ταιριάζει καλύτερα, ώστε να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα. Τα άτομα που είναι εκτός εργασίας, αυξάνουν τις πιθανότητες εάν στοχεύουν σε θέσεις που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα. Τα άτομα που διερευνούν νέες ευκαιρίες ενώ κατέχουν ήδη μία θέση, έχουν περισσότερες επιλογές και εναλλακτικές.
  3. κλάδους και εργασιακά περιβάλλοντα που είναι συμβατά με το προφίλ και τις επιθυμίες του (Ελληνική έναντι πολυεθνικής εταιρείας, μικρή ή μεγάλη εταιρεία, ταξίδια, βάρδιες κ.λπ.).
  4. γεωγραφικές περιοχές στις οποίες επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί
  5. γραφεία και Sites επιλογής προσωπικού που είναι συμβατά με το προφίλ του ώστε να δικτυωθεί μαζί τους
  6. αξιοποίηση φίλων/συγγενών/γνωστών προς ανταλλαγή πληροφοριών και παροχή συμβουλών
  7. διαμόρφωση λίστας εταιρειών άμεσου ενδιαφέροντος του, συνεχή παρακολούθηση των sites τους και ενεργοποίηση του δικτύου των επαφών του για απευθείας επικοινωνία με αυτές
  8. παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης

 

Η αναζήτηση των επαγγελματικών ευκαιριών για τη διαμόρφωση της καριέρας που κανείς έχει ονειρευτεί και είναι συμβατή με το προφίλ και τα ενδιαφέροντά του απαιτεί υπομονή, επιμονή, προσήλωση και παρακολούθηση. Οι επιλογές για τη διαμόρφωση της καριέρας είναι διαφορετικές και επηρεάζονται από τη φάση της καριέρας που βρίσκεται και εάν διαθέτει τις γνώσεις/δεξιότητες αιχμής το συγκεκριμένο διάστημα. Για αυτές τις διαφορετικές εναλλακτικές θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται αυτογνωσία αλλά και αυτοπεποίθηση ώστε να γίνουν οι σωστοί χειρισμοί και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ