Καριέρα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον

Καριέρα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον
Photo: pixabay.com
Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας.

Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, που πρέπει να φωτίσουμε όχι μόνο λόγω αναντιστοιχίας προσφοράς και ζήτησης λόγω νέων γνώσεων και δεξιοτήτων, όσο, κυρίως, διότι οι εργαζόμενοι καλούνται να βιώνουν τη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.

Από σήμερα, λοιπόν, εγκαινιάζουμε στο Fortune Greece  μια σειρά άρθρων, που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τον εργαζόμενο να παραμείνει απασχολήσιμος (employable) για όσο χρονικό διάστημα το επιθυμεί, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον. Την ώρα, μάλιστα, που η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις είναι η προσέλκυση και διατήρηση ανθρώπων με ήθος, δεξιότητες  και ταλέντο, που είναι διαχρονικά ο καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας. Τα άρθρα υπογράφει η Βερώνη Παπατζήμου, C-suite Human Capital Advisor, που θήτευσε για πολλά χρόνια ως Partner, People Services, Consulting της KPMG με κύρια ευθύνη τις συμβουλευτικές υπηρεσίες ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα.

Ποιες είναι οι απαραίτητες δεξιότητες στη νέα αγορά εργασίας;

Είναι εμφανές ότι η πανδημία Covid-19 δημιούργησε ανισορροπίες στην αγορά εργασίας, επηρεάζοντας εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Πριν, ωστόσο, από την αναμενόμενη ολοκλήρωση της ανάκαμψης στα προ πανδημίας επίπεδα, η κατάσταση επιδεινώθηκε λόγω γεωπολιτικών εντάσεων. Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού επηρεάζουν αρνητικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Παρόλα αυτά, η αγορά εργασίας έδειξε αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα με το ποσοστό της ανεργίας σε παγκόσμιο επίπεδο να βελτιώνεται ελαφρώς σε σχέση με το 2022. Οι προβλέψεις για το 2024 δείχνουν μικρή αύξηση της ανεργίας. Οι συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις, μειώνουν τον πραγματικό μισθό με αρνητική επίδραση στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας, World Employment and Social Outlook, τάσεις 2024).

Βιώνουμε μία συνεχώς εξελισσόμενη πραγματικότητα, όπου μία κρίση διαδέχεται την άλλη. Το 2023 η παρατηρούμενη τεχνολογική έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης (generative artificial intelligence), δεν επιφέρει βελτίωση της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου, ένδειξη ότι η αγορά δεν προσαρμόζεται ανάλογα στις τεχνολογικές αλλαγές.

Στη χώρα μας η ανεργία μειώνεται, ακόμη και τα παραδοσιακά υψηλά ποσοστά ανεργίας των νέων μειώνονται σημαντικά, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 6/2022 και 6/2023 (Διεθνής Οργανισμός Εργασίας), παραμένοντας υψηλά, όπως και σε άλλες χώρες του  Ευρωπαϊκού νότου. Η έντονη αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε επίπεδο δεξιοτήτων που έχει παρατηρηθεί από την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας συνεχίζεται.

Πώς αντιμετωπίζουν αυτήν την πραγματικότητα οι εργοδότες; Είναι περισσότερο απαιτητικοί αναφορικά με τις επιθυμητές  ικανότητες και δεξιότητες που πρέπει να διαθέτει ο κάθε εργαζόμενος, αφιερώνουν πολύ περισσότερο χρόνο στην αναζήτηση του ιδανικού για αυτούς εργαζόμενου και συχνά δεν αντικαθιστούν όσους αποχωρούν αναθέτοντας στους υφιστάμενους εργαζόμενους τους περισσότερα καθήκοντα. Σε κάποιες περιπτώσεις η πρόσθετη ανάθεση καθηκόντων είναι εμπλουτισμός του ρόλους τους με νέες ευθύνες και αρμοδιότητες και μπορεί να συνοδεύεται και με ένα καλύτερο πακέτο αποδοχών και παροχών.

Οι εργαζόμενοι έχουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης ανάλογα με τις ψηφιακές δεξιότητες που διαθέτουν, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι με ελλείψεις στις ψηφιακές δεξιότητες αντιμετωπίζουν δυσκολίες να επανέλθουν. Οι θέσεις εργασίας με σύμβαση ορισμένου χρόνου αυξάνονται και οι εργαζόμενοι καλούνται να βιώνουν τη διαδικασία της αναζήτησης εργασίας πιο συχνά από ότι στο παρελθόν.

Μία νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας. Όσοι βρίσκονται σε φάση αναζήτησης νέας επαγγελματικής ευκαιρίας πρέπει να είναι:

  • εξαιρετικά καλά προετοιμασμένοι
  • να διαμορφώσουν σαφή άποψη σχετικά με τις γνώσεις τους και τον τρόπο προσέγγισης της αγοράς εργασίας.
  • να κατανοήσουν και να αποδεχτούν τις νέες συνθήκες και να προσαρμοστούν σε αυτές με θετική διάθεση
  • να αντιμετωπίζουν τις νέες συνθήκες ως ευκαιρία, παρά ως εμπόδιο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα για την ανεύρεση μίας νέας θέσης εργασίας
  • να ενημερώνονται για τις νέες πρακτικές αναζήτησης επαγγελματικών ευκαιριών
  • να αξιοποιούν τις δυνατότητες που παρέχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
  • να ενισχύσουν το δίκτυο των επαφών τους.

Σε ένα δυναμικό εργασιακό περιβάλλον με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι επαρκές να επικεντρώνεται κάποιος στην καριέρα του μόνον κατά τη διάρκεια της εισόδου στην αγορά εργασίας ή και όταν αντιμετωπίσει την απώλεια της εργασίας του. Με γνώμονα τις αλλαγές που συμβαίνουν στην αγορά εργασίας, με τη διαρκή διεύρυνση των απαιτήσεων για νέες γνώσεις και δεξιότητες, ο εργαζόμενος καλείται να αντιμετωπίζει την  καριέρα του ως την “επιχείρηση” του, παρακολουθώντας στενά την πορεία της, προσαρμόζοντας τη στρατηγική της σε τακτικά χρονικά διαστήματα για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της και την περαιτέρω ανάπτυξη της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: