Ανάκαμψη με πράσινο πρόσημο από το 2021- Τα έργα ναυαρχίδες

Ανάκαμψη με πράσινο πρόσημο από το 2021- Τα έργα ναυαρχίδες
Η ελληνική σημαία (Δ) και η σημαία της ΕΕ κυματίζουν πάνω από Παρθενώνα στο λόφο της Ακρόπολης, Αθήνα, Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018. Στις 21 Ιουνίου μετά από συνεδρίαση του Eurogroup αποφασίστηκε η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο λήγει και επίσημα στις 20 Αυγούστου του 2018. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Με Ήπειρο και Ιόνια Νησιά ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»- Άλλα 10 έργα σε τροχιά έγκρισης για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ- Αυτονομώ» ενώ στην τελική ευθεία για την θεσμοθέτησή του είναι το masterplan για την απολιγνιτοποίηση ύψους 5 δισ. ευρώ και μπαίνουν σε τροχιά έγκρισης 11 έργα που θα απορροφήσουν το 37,5% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης υποσχόμενα ανάκαμψη με πράσινο πρόσημο το 2021.

Ειδικότερα, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής συζητήθηκε χθες το masterplan για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών, κλείνοντας σταδιακά έναν κύκλο που άνοιξε πριν ακόμη δεσμευθεί η χώρα για απολιγνητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2019 στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για τη Κλιματική Αλλαγή.

Την περίοδο 2010-2019 η παραγωγή λιγνίτη περιορίστηκε κατά δυο τρίτα, από τις 30 TWh στις 10 TWh, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι αυτό έγινε χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο και αντιστάθμισμα για τις επηρεαζόμενες περιοχές.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία ΔΕΗ-RWE για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Έχουν ήδη ξεκινήσει στο πεδίο οι εργασίες για το φωτοβολταϊκού πάρκου των 206 MW που κατασκευάζει στην Κοζάνη η Juwi  για λογαριασμό των ΕΛ.ΠΕ. και προχωρά η αυτοχρηματοδούμενη εθελουσία έξοδος εργαζομένων της ΔΕΗ στις λιγνιτικές μονάδες. Ταυτόχρονα αποδόθηκε και ο λιγνιτικός πόρος ύψους 136 εκατ. ευρώ και διατηρείται το ειδικό εκπτωτικό τιμολόγιο (ΠΟΤ) για τους κατοίκους της περιοχής, ενώ υπεγράφησαν και οι πρώτες συμβάσεις με τους Δήμους για τα προγράμματα του Πράσινου Ταμείου.

Το masterplan, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης στο συνέδριο του Economist- EU Recovery and Resilience Fund for Greece θα στηρίζεται σε εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, συνόλου 5 δις. ευρώ μαζί με τη μόχλευση, ενώ το «ζεστό χρήμα» είναι 2 δισ. ευρώ.

«Εξοικονομώ-Αυτονομώ»

Εντωμεταξύ ξεκινά αύριο 11 Δεκεμβρίου στις 10:00 το πρωί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», με το άνοιγμα της πλατφόρμας για Ήπειρο και Ιόνια Νησιά. Περί τις 62.000 εγγραφές καταχωρήθηκαν κατά τη δοκιμαστική λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος που ολοκληρώνεται σήμερα. Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» παρουσιάστηκε χθες στον πρωθυπουργό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, που τόνισαν τα οφέλη του προγράμματος για τους πολίτες, σε όρους όχι μόνο ποιότητας ζωής, αλλά και εξοικονόμησης στην κατανάλωση ενέργειας και στο κόστος θέρμανσης και ψύξης των κατοικιών που αναβαθμίζονται ενεργειακά.

Νέο- πράσινο μοντέλο ανάπτυξης και 11 έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης

Η ανάκαμψη που θα ξεκινήσει από του χρόνου δεν θα είναι ένα απλό rebound, θα είναι μια ανάκαμψη που θα σηματοδοτήσει τη μετάβαση της χώρας μας σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με πράσινο χρώμα, είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist παρουσιάζοντας τις 11 κοστολογημένες πρωτοβουλίες.

  1. Απεξάρτηση από τον άνθρακα, με πλήρη απολιγνιτοποίηση μέχρι το 2028, με κλείσιμο όλων των εν λειτουργία λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2023, με χρηματοδοτικό πακέτο 5 δισ. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές.
  2. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Το Υπουργείο έχει γίνει αποδέκτης επενδυτικών προτάσεων για δανειοδοτήσεις της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το σχετικό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης.
  3. Εκσυγχρονισμός του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας ως αναπόσπαστο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης, με επιδίωξη άντλησης 600 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  4. Ηλεκτροκίνηση, με ενίσχυση σχετικών υποδομών, ήτοι αίτημα για 400 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  5. Ενεργειακή Αναβάθμιση, με νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», ύψους 900 εκατ. ευρώ. Συνολικά για το πρόγραμμα αυτό, το υπουργείο έχει ζητήσει το μεγαλύτερο ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης που ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.
  6. Έξυπνοι μετρητές στα περισσότερα σπίτια της χώρας, με αίτημα για δάνειο ύψους 850 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  7. Εκπόνηση Χωροταξικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, για την οποία έχει κατατεθεί αίτημα 350 εκατ. ευρώ.
  8. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων, με αίτημα 360 εκατ. ευρώ
  9. Διαχείριση αποβλήτων στην οποία η χώρα μας είναι πολύ πίσω και για την οποία η χώρα διεκδικεί περί τα 660 εκατ. ευρώ στα οποία θα έρθουν να προστεθούν περίπου 500 εκατ. ευρώ ιδιωτικών επενδύσεων.
  10. Προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας, με επίκεντρο τις περιοχές Natura και
  11. Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων, με αίτημα 310 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ θα αντληθούν και πρόσθετοι πόροι από το ΕΣΠΑ. Το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων είναι ένα 10ετές πρόγραμμα που στοχεύει στην αναδάσωση 500.000 στρεμμάτων.