Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το “σοκ” της Credit Suisse

Ανακάμπτουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά το “σοκ” της Credit Suisse
Οι οθόνες με τους δείκτες στην είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Δευτέρα 27 Μαϊου 2019. Με άνοδο ξεκίνησε το χρηματιστήριο σημερα, μία μέρα μετά τις εκλογές και την δήλωση του πρωθυπουργού ότι θα ζητήσει με τα και την δεύτερη Κυριακή των εκλογών απότ ον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προκήρυξη εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές
Είναι μια δύσκολη εβδομάδα για τον τραπεζικό τομέα.

Οι επενδυτές οδήγησαν σε αλματώδη άνοδο την τιμή της μετοχής της Credit Suisse μετά το ‘σωσίβιο’ των 50 δισεκ. ελβετικών φράγκων που προσέφερε η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας στον τραπεζικό κολοσσό για να καθησυχάσει τις διεθνείς αγορές.

Σήμερα, στην έναρξη των συναλλαγών, ο τίτλος της Credit Suisse σημείωσε άλμα άνω του 30%, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα.

Χθες, η μετοχή της είχε τη χειρότερη συνεδρίαση στην ιστορία της ύστερα από κινήσεις πανικού μετά τις δηλώσεις του σημαντικότερου μετόχου της, της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας. Η μετοχή της υποχώρησε στο χαμηλότερο ιστορικά επίπεδό της, στο 1,55 φράγκο.

Για να κατευνάσει τον πανικό, η Credit Suisse –που ανήκει στη πολύ μικρή ομάδα των τραπεζών που θεωρούνται ότι διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο που δεν μπορεί να τις αφήσει κανείς να καταρρεύσουν– ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι στρέφεται στην κεντρική τράπεζα της Ελβετίας για να δανειστεί έως και 50 δισεκ. φράγκα (50,7 δισεκ. ευρώ) για να «ενισχύσει με προληπτικό τρόπο» τη ρευστότητά της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενισχυμένες ήταν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα το πρωί, μετά το ράλι της Credit Suisse καθώς το ‘σωσίβιο’ από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας καθησύχασε κάπως τους φόβους για παγκόσμια τραπεζική κρίση, αν και στην αγορά συνεχίζει να επικρατεί επιφυλακτικότητα ενόψει της σημερινής απόφασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX600 σημείωσε άνοδο 0,9% στις 10:15 ώρα Ελλάδας. Από την αρχή της εβδομάδας έχει υποχωρήσει σχεδόν 3% καθώς η κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας Silicon Valley Bank πυροδότησε ανησυχίες για κρίση στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα και οδήγησε σε περιδίνηση τις τραπεζικές μετοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: