Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του «ψηφιακού ξεπλύματος»

Η αναπτυσσόμενη βιομηχανία του «ψηφιακού ξεπλύματος»

Η απόφαση της ΕΕ που απαιτεί από τις μηχανές αναζήτησης να αφαιρέσουν ορισμένους συνδέσμους από τα αποτελέσματα αναζήτησης έχει γεννήσει μια αναδυόμενη αγορά.

Από τότε που το ανώτερο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάνθηκε τον Μάιο ότι τα άτομα έχουν το «δικαίωμα στη λήθη», η Google εργάζεται για να συμμορφωθεί με τους νέους κανόνες. Η εταιρεία έχει λάβει πάνω από 70.000 αιτήσεις από άτομα που θέλουν να αφαιρεθούν 250.000 ιστοσελίδες από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google. Η ομάδα της Google εξετάζει την κάθε αίτηση ξεχωριστά, και η εταιρεία σχεδιάζει να προσλάβει περισσότερους υπαλλήλους για να χειριστεί τον πρόσθετο φόρτο εργασίας. Το να αλλάξεις τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για το Διαδίκτυο είναι ένα τεράστιο έργο.

Αλλά η Google δεν είναι η μόνη εταιρεία που τρέχει στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθώς οι χρήστες του Διαδικτύου αρχίζουν να ζητούν τη διαγραφή ανεπιθύμητων στιγμών από το παρελθόν τους ή προσωπικών στοιχείων επαφής από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, οι λεγόμενες εταιρείες διαχείρισης φήμης έχουν πολλή δουλειά.

Ενώ παραδοσιακά περιορίζονταν στη δημιουργία νέου διαδικτυακού περιεχομένου για τους πελάτες τους – εγκωμιαστικά άρθρα σε blog, εορταστικά άρθρα, ενημερώσεις για τα social media –  οι εταιρείες αυτές τώρα προσπαθούν να βοηθήσουν τους πελάτες τους να διαγράψουν περιεχόμενο. «Η διαχείριση της διαδικτυακής εικόνας του ατόμου πάντα αποτελούσε αντικείμενο της παραγωγής νέου περιεχομένου έτσι ώστε να έχουν μια καλύτερη εικόνα σε απευθείας σύνδεση,» λέει ο Σάις Μάιερς, καθηγητής στο Virginia Tech και ερευνητικός νομικός συντάκτης του Ινστιτούτου Δημοσίων Σχέσεων. «Εδώ κάνουν το αντίθετο.»

Η online διαχείριση φήμης είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος, ο οποίος τώρα θα ενισχυθεί από την απόφαση της ΕΕ. Έναντι αμοιβής που μπορεί να ανέλθει σε χιλιάδες δολάρια το μήνα, οι εταιρείες αναλαμβάνουν πελάτες και καθαρίζουν τα αποτελέσματα αναζήτησης τους με τη δημιουργία βελτιστοποιημένου περιεχομένου που ξεσκονίζει τις πρώτες σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης στο Google. Οι πελάτες κυμαίνονται από διευθύνοντες συμβούλους, μεγάλες εταιρείες, διασημότητες μέχρι γιατρούς και εστιάτορες οι οποίοι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες για να ξεπλύνουν την διαδικτυακή παρουσία τους. Η συμβουλευτική εταιρεία BIA / Kelsey προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους θα δαπανήσουν 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διαχείριση της φήμης τους το 2014.

Τώρα, η απόφαση του δικαστηρίου της ΕΕ έχει αλλάξει τη δυναμική του κλάδου, διευρύνοντας την πελατειακή βάση των εν λόγω επιχειρήσεων και καθιστώντας ευκολότερο για αυτές να διαγράψουν το περιεχόμενο και όχι απλώς να δημιουργήσουν νέο περιεχόμενο. «Ο αριθμός των εισερχομένων μας» -νέες παραπομπές- «έχει ανέβει περίπου 50% από τις αρχές του Μαΐου,» λέει ο Σάιμον Ουάντσγουορθ, διευθύνων σύμβουλος της εδρεύουσας στο Ηνωμένο Βασίλειο εταιρείας διαχείρισης φήμης Igniyte. Η απόφαση της ΕΕ  «αύξησε την ευαισθητοποίηση για τον κλάδο. Μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε τα πράγματα σε απευθείας σύνδεση.»

Η Google τηρεί σκληρή στάση απέναντι σε πολλές από τις αιτήσεις που έχουν γίνει από εταιρείες διαχείρισης φήμης, με το συντριπτικό αριθμό των αιτήσεων για αφαίρεση περιεχομένου να απαντάται αρνητικά. Ο Άντι Ντόναλντσον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης φήμης Hit Search, ανέφερε ότι έχει στείλει εκατοντάδες αιτήσεις για τους πελάτες του στην Google. Από τις αιτήσεις στις οποίες  έχει απαντήσει η Google, λιγότερες από το δέκα τοις εκατό έχουν γίνει δεκτές, λέει. Αυτό συμβαίνει γιατί η Google δεν αφαιρεί ένα αποτέλεσμα αναζήτησης όπως μια εφημερίδα ένα δημοσίευμα για ένα δημόσιο πρόσωπο, για παράδειγμα, ή μια αρνητική κριτική για μια κατασκευαστική εταιρεία.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι έχουμε κάποιο μαγικό κουμπί στην Google και πατάμε για τη διαγραφή,» λέει ο Ουάντσγουορθ, ο διευθύνων σύμβουλος της Igniyte. Οι πελάτες του συχνά ζητούν την αφαίρεση συνδέσμων που δεν θα γίνουν αποδεκτοί από τη Google. «Λέμε στην πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων ότι δεν έχουν καμία πιθανότητα,» λέει ο Ουάντσγουορθ.

Ασχέτως με την επιτυχία τους, η απόφαση για το δικαίωμα στη λήθη πρόκειται να οδηγήσει σε ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για κάποιο χρονικό διάστημα στο μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

«Δικαίωμα στη λήθη» και από τη Microsoft

Δικαίωμα στη λήθη από τη Google

Η «καλή φήμη» στο διαδίκτυο είναι προνόμιο των πλουσίων