Αναρωτηθήκατε, γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα ένα εμβόλιο κατά του HIV;

Αναρωτηθήκατε, γιατί δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα ένα εμβόλιο κατά του HIV;

Η πιο φιλόδοξη δοκιμή εμβολίου κατά του HIV έχει ήδη ξεκινήσει από τα τέλη Νοεμβρίου. Αλλά θα δουλέψει άραγε;

Η δοκιμή ονομάζεται HVTN 702 και ο στόχος είναι η ένταξη σε αυτήν 5.400 σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 – 35 ετών σε όλη τη Νότια Αφρική – χώρα όπου πάνω από 1.000 άνθρωποι μολύνονται με τον ιό HIV κάθε μέρα.

Πρόκειται για την πιο φιλόδοξη δοκιμή εμβολίου κατά του HIV μέχρι σήμερα.

«Ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο μπορεί να επιφέρει το τελειωτικό χτύπημα στον HIV, παράλληλα με τα υπάρχοντα εργαλεία πρόληψης του ιού» ανέφερε ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μεταδοτικών Ασθενειών των ΗΠΑ.

Αν και οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν εμβόλια για άλλους ιούς, η ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον HIV έχει αποδειχθεί δυσκολότερη, τη στιγμή που μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των κρουσμάτων παγκοσμίως. «Ακόμα και ένα μετρίως αποτελεσματικό εμβόλιο θα μπορούσε να περιορίσει τη νόσο σε βάθος χρόνου» λέει ο Φάουτσι.

Γιατί όμως είναι τόσο δύσκολο να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο κατά του HIV;

Ο HIV δεν συμπεριφέρεται όπως οι περισσότεροι άλλοι ιοί. Συνήθως, όταν κάποιος μολυνθεί από έναν ιό, το ανοσοποιητικό του σύστημα δημιουργεί αντισώματα, και αυτή είναι η αφετηρία των ερευνητών, οι οποίοι αναπτύσσουν φάρμακα που μπορούν να μιμηθούν αυτή τη διαδικασία. Όμως, στην περίπτωση του HIV, όταν κάποιος κολλήσει τον ιό δεν ενεργοποιείται η ίδια διαδικασία ανάπτυξης αντισωμάτων.

«Ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει υπάρξει τόσο δύσκολο να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο κατά του AIDS είναι το γεγονός ότι ο ιός πλήττει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που το οποιοδήποτε εμβόλιο υποτίθεται ότι διεγείρει» αναφέρει ο Δρ. Γκίντο Σιλβέστρι, επικεφαλής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Yerkes National Primate Research Center.

Οι ειδικοί ελπίζουν ότι η νέα δοκιμή εμβολίου θα δουλέψει καλύτερα από παλαιότερες απόπειρες. Το νέο εμβόλιο βασίζεται σε μια εκδοχή που δοκιμάστηκε σε μια κλινική δοκιμή στην Ταϊλάνδη, με αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν το 2009. Η μελέτη έδειξε ότι το εμβόλιο ήταν σχεδόν κατά 30% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μετάδοσης σε χρονικό διάστημα 3,5 ετών. Στη νέα δοκιμή, οι ερευνητές ελπίζουν να επιτύχουν μεγαλύτερο βαθμό προστασίας έναντι του ιού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι διαθέσιμα στα τέλη του 2020.