Αναστάσιος Σπανίδης: Η Generation Y μετατρέπει την κάθε κρίση σε ευκαιρία για το πελατολόγιό της

Αναστάσιος Σπανίδης: Η Generation Y μετατρέπει την κάθε κρίση σε ευκαιρία για το πελατολόγιό της
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Ο CEO της Generation Y, Αναστάσιος Σπανίδης, μοιράζεται μαζί μας τις σημαντικότερες στιγμές και τους στόχους για το μέλλον της εταιρείας που θέτει στο μικροσκόπιο την επιχειρηματική οπτική γωνία και οδηγεί στον απόλυτο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν γεμάτα προκλήσεις, με την πανδημία και τις γεωπολιτικές κρίσεις να ανατρέπουν όλα όσα το παγκόσμιο επιχειρείν είχε ανάγει σε προτεραιότητες. Η Generation Y – International eBusiness Hub όμως, παρά τις δυσκολίες, επικδεικνύοντας θετικότητα και προσαρμοστικότητα συνέχισε να ηγείται της αγοράς του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Παραμένοντας σταθερά στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων, η Generation Y έχει δημιουργήσει πολλαπλά success stories μέσα από τη συνεργασία των 10 Business Units της (Market Research, Creative, Software Development, Mobile, Branding, Performance Marketing, Business Consultancy, Data Analysis & Reporting, Insurance & Sustainability). Έως σήμερα, περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις έχουν εμπιστευθεί την Generation Y, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογικές ευκαιρίες, είτε για να δημιουργήσουν brand awareness, είτε για να χαμηλώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα. Με 22 χρόνια πολύτιμης εμπειρίας, 24 χώρες εξαγωγικής δραστηριότητας, 10 γραφεία παγκοσμίως και 320 βαθιά εξειδικευμένους επαγγελματίες, δεν είναι τυχαίο πως η εταιρεία αποτελεί μοχλό ριζοσπαστικών αλλαγών για τις επιχειρήσεις.

Ο CEO της Generation Y, Αναστάσιος Σπανίδης, βρέθηκε στη λίστα 40 under 40 του Fortune Greece το 2019, και με αφορμή τα δέκα χρόνια από την καθιέρωση του θεσμού στην Ελλάδα, μοιράστηκε μαζί μας το όραμα, και τους στόχους του για το μέλλον της εταιρείας που θέτει στο μικροσκόπιο την επιχειρηματική οπτική γωνία και οδηγεί στον απόλυτο ψηφιακό μετασχηματισμό.

Συμπεριληφθήκατε για πρώτη φορά στη λίστα 40 under 40 το 2019. Ποιες είναι οι μεγαλύτερες αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην εταιρεία σας από τότε μέχρι σήμερα;

Θα ήθελα να ξεκινήσω εκφράζοντας πόσο μεγάλη τιμή ήταν και παραμένει για μένα η αναγνώρισή μου το 2019, ως ένας από τους νεότερους σε ηλικία επιχειρηματίες που ξεχώρισαν για το αποτύπωμα προσφοράς τους στο επιχειρηματικό, οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της χώρας.

Αναντίρρητα, η εξέλιξη που έχει επέλθει στην Generation Y τα τελευταία αυτά τρία χρόνια είναι τουλάχιστον αλματώδης, με την εταιρεία να ανακαλύπτει, να δημιουργεί και να προτείνει συνεχώς νέες λύσεις, για κάθε ανάγκη ή πρόκληση, τις οποίες έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε για λογαριασμό των πελατών μας. Διατηρώντας ακλόνητες στη φαρέτρα μας την τεχνολογία, την καινοτομία, την υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης, τη θετική διάθεση και προπαντός την επιχειρηματική οπτική γωνία μέσα από την οποία προσεγγίζουμε τις συνεργασίες μας, έχουμε φτάσει σήμερα να διαθέτουμε έναν εξαιρετικά διευρυμένο αριθμό λύσεων για 360° επιχειρηματική ανάπτυξη, καθιερώνοντας το προφίλ μας ως ο trusted partner for growth των επιχειρήσεων.

To πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα αυτό εύρος λύσεων στον ψηφιακό μετασχηματισμό αποτελεί το εφαλτήριο για το επόμενο μεγάλο βήμα μας.

Αυτό είναι η δημιουργία ενός ομίλου επιχειρήσεων το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί έως το τέλος του έτους, ο οποίος μέσα από στρατηγικές εξαγορές, επενδύσεις και συνεργασίες, έρχεται για να καλύψει ένα ακόμα μεγαλύτερο εύρος αναγκών του top clientele μας.

Αρχικά, επενδύσαμε στην Global Sustain, ηγέτιδα ελληνική εταιρεία, με 17 έτη εμπειρίας στον κλάδο της βιωσιμότητας και της πράσινης ανάπτυξης, η οποία με οδηγό την εξειδίκευση, καθώς και το τεράστιο βάθος γνώσης του CEO της κ. Μιχάλη Σπανού και των στελεχών της, λειτουργεί με συμβουλευτικό χαρακτήρα για το εξαιρετικό δίκτυο συνεργατών της, διαθέτοντας το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο εύρος εξειδίκευσης στις αρχές ESG της ελληνικής αγοράς.

Την ίδια στιγμή, αφουγκραζόμενοι τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες εταιρικής επικοινωνίας, αποφασίσαμε να επεκτείνουμε το σχήμα μας με τη The Jones ως νέο στρατηγικό βραχίονα του Creative Unit του Ομίλου, «παντρεύοντας» το digital με το creative advertisement, με τη CEO της κ. Ευτυχία Μισαηλίδου να μεταφέρει 20 χρόνια εμπειρίας από διαφημιστικές εταιρείες της χώρας.

Ομοίως, ενσωματώσαμε στον όμιλό μας και τη RoiMat Forward Marketing Agency, με CEO τον κ. Θοδωρή Γεωργαδάκη, επίσης με 20 χρόνια εμπειρίας στον διαφημιστικό κλάδο, η οποία εξειδικεύεται στο digital consultation και στην υποστήριξη των επιχειρήσεων μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Με αυτή την κίνηση…ματ καταφέρνουμε να παρέχουμε ακόμα και στις μικρές επιχειρήσεις την ευελιξία και την ταχύτητα επικοινωνίας και εξυπηρέτησης που απαιτούν.

Τέλος, ο κ. Κώστας Καρούσης, εκπαιδευτής των εκπαιδευτών στον ασφαλιστικό κλάδο, αναλαμβάνει το ασφαλιστικό πρακτορείο του ομίλου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία rebranding, διατηρώντας τη στιγμή που μιλάμε χαρτοφυλάκιο άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ και θα αποτελέσει το πρώτο insurance πρακτορείο στην Ελλάδα με βαθιά εξειδίκευση στο κομμάτι των επιχειρήσεων.

Και όλα τα παραπάνω, ενώ παραμένουμε σταθερά σε τροχιά περαιτέρω επενδύσεων που θα επανδρώσουν το «άρμα» του ομίλου μας, ανάγοντας πάντα σε προτεραιότητα τις ανάγκες των πελατών μας και το πώς μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε με τον βέλτιστο τρόπο, διατηρώντας παράλληλα προσιτό το κόστος σε συνδυασμό με την υψηλότερη ποιότητα.

Η Generation Y κατείχε ηγετική θέση στο χώρο του e-commerce και του digital marketing στην Ελλάδα πριν από την πανδημία. Με την ανάγκη ψηφιοποίησης πόσο έντονο έγινε το στοιχείο του ανταγωνισμού στον κλάδο σας, και τι αναμένετε για το μέλλον;

Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, κατείχαμε και συνεχίζουμε να κατέχουμε ηγετική θέση. Το επιτήδευμά μας παραμένει πάντοτε μία υπηρεσία, η οποία απαιτεί hands-on εφαρμογή εξειδικευμένων γνώσεων από την ομάδα μας. Αντιλαμβάνεστε πως όλο το C-Suite της Generation Y (7 άτομα συνολικά) συμπορευόμαστε από 8 ως 22 χρόνια, με τεράστιο πλήθος εμπειριών και υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας,  λειτουργώντας ως μια γροθιά, κάτι που μας κάνει πιο γρήγορους στην ανταπόκριση, ουσιαστικούς και αποτελεσματικούς.

Παράλληλα, η φαρέτρα των υπηρεσιών μας δέχεται συνεχείς επενδύσεις από το τμήμα RnD του Ομίλου,  με αποτέλεσμα να διαφοροποιείται και να αναπτύσσεται με βάση τις ανάγκες τις αγοράς, μ’ έναν μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με τον ανταγωνισμό και κυρίως να εμπλουτίζεται με ακόμα περισσότερες καινοτόμες λύσεις, που μπορούν να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Ή για να το θέσω διαφορετικά, οι περιρρέουσες υπηρεσίες μας είναι τόσες πολλές, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην πετύχουμε τον στόχο για τον πελάτη μας, συνδιαμορφώνοντας την ίδια στιγμή το όραμα για την επόμενη μέρα της επιχείρησής του. Το να είμαστε ο πλέον έμπιστος partner για επιχειρηματική ανάπτυξη μας διαφοροποιεί από απλά έναν ακόμα τεχνολογικό πάροχο και μας τοποθετεί ως μία κινητήριο δύναμη που κάνει κάθε επιχειρηματικό όραμα πραγματικότητα.

Βιώνουμε μια εποχή όπου «τρέχουν» παράλληλα υγειονομική, οικονομική και γεωπολιτική κρίση. Πώς επηρεάζεται ο κλάδος σας και με ποιους τρόπους διαχειρίζεστε την κατάσταση;

Έχουμε πλέον κατανοήσει ότι κάθε κρίση αποτελεί μια ευκαιρία. Αισθανόμαστε περήφανοι που ως ελληνική πολυεθνική εξάγουμε τεχνολογία, αλλά και που βρισκόμαστε στο επίκεντρο των λύσεων που την παρούσα περίοδο χρειάζονται οι επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας μέσω των συνδυαστικών υπηρεσιών ψηφιακού μετασχηματισμού, είτε αύξηση των πωλήσεων, είτε μείωση του λειτουργικού κόστους, είτε βελτίωση της επικοινωνίας και ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας.

Αντιλαμβάνεστε την προσωπική μου ικανοποίηση, αλλά και όλης της ομάδας μας όταν βλέπουμε ότι βοηθάμε μια επιχείρηση, όχι μόνο να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις αλλά και να αναπτύσσεται σε πείσμα αυτών.

Είναι αλήθεια ότι ο κλάδος μας βιώνει αυξημένη ζήτηση, δεδομένου ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός ανέρχεται πιο ψηλά από ποτέ στην ατζέντα των επιχειρηματικών ηγετών παγκοσμίως. Ωστόσο, δεν αρκεί για μια επιχείρηση απλά η επίγνωση της εν λόγω προτεραιότητας, ώστε να φτάσει στο απόγειο της αξιοποίησης των ψηφιακών καναλιών της.

Αυτό είναι και το σημείο-κλειδί στο οποίο η Generation Y επιστρατεύει την τεχνογνωσία που αντλεί από την πλούσια φαρέτρα των καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων της με στόχο να επιτύχει τα βέλτιστα αποτελέσματα με απόλυτα μετρήσιμο τρόπο, προκειμένου να συντελέσει καταλυτικά στην ανάπτυξη των πελατών της είτε σε ψηφιακό, είτε σε φυσικό περιβάλλον.

Ποια είναι τα σημαντικότερα projects που τρέχετε αυτήν την περίοδο;

Για την Fortune 500 εταιρεία PulteGroup Inc., 3η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κατοικιών στις ΗΠΑ, τρέχουμε αυτήν τη στιγμή έργο παγκόσμιας πρωτοτυπίας, καθώς θα αποτελέσει proof of concept. Πρόκειται για integration με τρία διαφορετικά συστήματα, που θα υποστηρίζουν λειτουργίες που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη.

Ένα ακόμα εξέχον διεθνές project μας είναι το Maestral Resort and Casino, για το οποίο υλοποιήσαμε μία υπερσύγχρονη ψηφιακή ταυτότητα μέσω της χρήσης τελευταίων UI/UX τεχνολογιών. Παράλληλα, σε ετήσιο επίπεδο αναλάβαμε την ψηφιακή του στρατηγική επικοινωνίας για 17 χώρες-στόχο, αναδιαρθρώνοντας ολιστικά το υφιστάμενο επικοινωνιακό του εκτόπισμα και χαρίζοντάς του όχι μόνο μεγαλύτερη ευελιξία, αλλά και ορθότερο προσανατολισμό για την επίτευξη των στόχων του.

Επιπλέον, έχουμε καλωσορίσει στην οικογένειά μας και την Balkan Sport Ltd, την επίσημη διανομέα κορυφαίων αθλητικών brands στην Αλβανία (Adidas, Reebok ανάμεσά τους), καθώς και επίσημη αντιπρόσωπο των αλυσίδων Intersport και The Athlete’s Foot. Η Balkan Sport μας ανέθεσε τον αποκλειστικό σχεδιασμό και την υλοποίηση τριών συνολικά έργων ηλεκτρονικού εμπορίου (χονδρικής και λιανικής), στα οποία θα εντάξουμε όλα τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου ο πελάτης μας να είναι σε θέση να προσφέρει την απόλυτη ψηφιακή εμπειρία στα μέλη της αθλητικής του κοινότητας.

Σε αυτό το σημείο, αισθάνομαι την ανάγκη να κάνω αναφορά στο πολύ σημαντικό για το επιχειρηματικό οικοσύστημα δημιούργημα της Generation Y και της Global Sustain. Πρόκειται για το GS Rating System, το πιο πρωτοποριακό σύστημα αξιολόγησης επιχειρήσεων κάθε βεληνεκούς όσον αφορά στο ESG rating. Δηλαδή, στη βαθμολογία η οποία απαιτείται πλέον βάσει νομοθεσίας, να συγκεντρώνουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αναπτυξιακά προγράμματα ή επενδυτικά προγράμματα τραπεζών, ως προς το πόσο υπεύθυνες και «πράσινες» είναι. Το εν λόγω προϊόν πρόκειται να λάβει χρηματοδότηση από την EBRD, ενώ η Global Sustain βρίσκεται σε διαδικασία λήψης διαπίστευσης της μεθοδολογίας του GS Rating System.

Πώς οραματίζεστε τον εαυτό σας και την εταιρεία σας σε μια δεκαετία από σήμερα;

Για εμάς…sky is not the limit. Όσο διατηρούμε στο επίκεντρο των στόχων μας τον πελάτη και τις ανάγκες του προσφέροντας αξιόπιστες καινοτόμες λύσεις που θα οδηγήσουν στην ανέλιξή του, είμαστε σίγουροι πως ό,τι δημιουργούμε θα μας επιστρέφει πάντα πολλαπλάσιο.

Διότι για εμάς, ο πελάτης και οι στόχοι του ήταν, είναι και θα είναι η αρχή, η μέση και το τέλος της δραστηριοποίησής μας. Και εκείνος είναι ο καταλύτης που θα καθορίσει, θα εμπνεύσει και θα δώσει το έναυσμα για να διαμορφώσουμε μαζί το πιο δημιουργικά συναρπαστικό επιχειρηματικό μέλλον.