Αναταραχή στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – Τι συνέβη

Αναταραχή στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου – Τι συνέβη
(FILES) Working oil pumpjacks on the outskirts of Maricopa in Kern County, California, on September 21, 2023. International oil prices fell on November 22, 2023 after a key ministerial meeting of the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) and its allies was pushed back from November 26 to November 30. The Vienna-based organisation announced the postponement of the OPEC+ alliance gathering in a brief statement, without providing any explanation. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP) Photo: pixabay.com
Δρόμοι αντίθετοι για πετρέλαιο και φυσικό αέριο…

Σημαντικές μεταβολές κατέγραψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 

Ειδικότερα, η χθεσινή κίνηση στις τιμές του πετρελαίου έδειξε ότι η αγορά απογοητεύτηκε από την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ + το Σαββατοκύριακο. Το ICE Brent υποχώρησε 3,39%, κάτω από τα 79 δολάρια ΗΠΑ/βαρέλι – επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο. 

Ειδικότερα, παρότι η επέκταση των πρόσθετων εθελοντικών περικοπών της προσφοράς στο γ’ τρίμηνο του 2024 αφήνει την αγορά σε έλλειμμα το επόμενο τρίμηνο, η σταδιακή επιστροφή των 2,2 εκατ. b/d προσφοράς από τον Οκτώβριο του 2024 έως τον Σεπτέμβριο του 2025, επιπλέον του στόχου παραγωγής κατά 300 χιλιάδες b/d από τα ΗΑΕ, κινδυνεύουν να αφήσουν την αγορά σε πλεόνασμα μέχρι το 2025. 

Σύμφωνα με την ING, το ισοζύγιο δείχνει ότι η χαλάρωση των πρόσθετων περικοπών θα αφήσει την αγορά με μικρό πλεόνασμα το επόμενο έτος. Βέβαια, ο ΟΠΕΚ+ κατέστησε σαφές ότι η επιστροφή αυτών των βαρελιών στην αγορά μπορεί να διακοπεί εάν οι συνθήκες της αγοράς δεν επιτρέπουν την πρόσθετη προσφορά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, πρέπει κανείς να αμφισβητήσει πόσο καιρό ορισμένα μέλη θα είναι διατεθειμένα να διατηρήσουν σημαντικό ποσό προσφοράς παραχωρώντας μερίδιο αγοράς σε παραγωγούς εκτός ΟΠΕΚ+. Οι διάφορες περικοπές από τον όμιλο ανέρχονται επί του παρόντος σε σχεδόν 6m b/d.

Στο μεταξύ, αρχίζουν να δημοσιοποιούνται οι προκαταρκτικοί αριθμοί παραγωγής του ΟΠΕΚ για τον Μάιο. Η έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ ήταν κατά μέσο όρο 26,96 εκατομμύρια b/d τον Μάιο, αυξημένη κατά 60 χιλιάδες b/d σε μηνιαίο επίπεδο. Οι αριθμοί δείχνουν ότι η παραγωγή Ιράκ και ΗΑΕ ήταν συνολικά 458 χιλιάδες b/d πάνω από το επίπεδο-στόχο τους. Δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια ότι το Ιράκ θα αντισταθμίσει την υπερπαραγωγή του από την αρχή του έτους. Η έλλειψη συμμόρφωσης από ορισμένα μέλη απλώς ενισχύει την άποψη ότι ο ΟΠΕΚ+ θα δυσκολευτεί να συνεχίσει τις περικοπές έως το 2025.

Φυσικό αέριο

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου παρουσίασαν σημαντική μεταβλητότητα χθες. Οι τιμές του TTF αυξήθηκαν έως και 13%, καταλήγοντας στο 5,23%. Η ευρωπαϊκή αγορά μαστίζεται από ανησυχίες προσφοράς. Καταλύτης για την τελευταία έκρηξη στις τιμές είναι μια απρογραμμάτιστη διακοπή λειτουργίας στη Νορβηγία, στο εργοστάσιο επεξεργασίας Nyhamna και τον τερματικό σταθμό Easington στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Η διακοπή συνδέεται με μια ρωγμή του αγωγού στο κοίτασμα αερίου Sleipner στη Βόρεια Θάλασσα. Η Equinor και ο χειριστής του αγωγού, Gassco, εξετάζουν τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης του φυσικού αερίου εάν η διακοπή παραταθεί. Οι ημερήσιες ροές φυσικού αερίου της Νορβηγίας έχουν πέσει κάτω από 265 mcm/ημέρα πρόσφατα, από 300 mcm/ημέρα στις αρχές Ιουνίου και κατά μέσο όρο 320 mcm/ημέρα τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: