Ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα – «Βαθαίνει» η ανθρωπιστική κρίση

Ανελέητοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στη Γάζα – «Βαθαίνει» η ανθρωπιστική κρίση
epa10959727 Smoke rises following Israeli air strikes in the northern Gaza Strip, 05 November 2023. More than 9,700 Palestinians and at least 1,400 Israelis have been killed, according to the IDF and the Palestinian health authority, since Hamas militants launched an attack against Israel from the Gaza Strip on 07 October, and the Israeli operations in Gaza and the West Bank which followed it. EPA/MOHAMMED SABER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Η πιο δύσκολη και έντονη νύκτα» στη Χαν Γιουνίς από την αρχή του πολέμου.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τα φονικά πλήγματά του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας κατά τον τέταρτο μήνα του πολέμου του εναντίον της Χαμάς, πριν από την είσοδο το βράδυ της Τετάρτης στο έδαφος αυτό φαρμάκων που προορίζονται για τους ισραηλινούς ομήρους και αρωγής για τους παλαιστίνιους αμάχους.

Σύμφωνα με παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες, εντατικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοχοθέτησαν ένα τομέα κοντά στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς όπου κρύβονται, σύμφωνα με το Ισραήλ, αξιωματούχοι του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Κάνοντας λόγο για «την πιο δύσκολη και πιο έντονη νύκτα» ισραηλινών βομβαρδισμών στη Χαν Γιουνίς από την αρχή του πολέμου, η Χαμάς ανακοίνωσε το θάνατο τουλάχιστον 81 Παλαιστινίων σ’ αυτή την πόλη, όπου επικεντρώνονται οι μάχες, και αλλού στη λωρίδα της Γάζας.

Οι Ισραηλινοί «μας είπαν να πάμε στο νότο, πήγαμε στο νότο, αλλά δεν υπάρχει κανένα σίγουρο μέρος στη Γάζα. Όλα γίνονται στόχοι», λέει η Ουμ Μοχάμαντ Αμπού Όντεχ, η οποία διέφυγε από το Μπεΐτ Χανούν, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, για να πάει στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο πόλεμος, ο οποίος έχει προκαλέσει καταστροφές στο παλαιστινιακό έδαφος και τον εκτοπισμό πάνω από το 80% του πληθυσμού, ξέσπασε από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ που στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, οι οποίοι σκοτώθηκαν εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου από επίσημα στοιχεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, 193 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Γάζα από την αρχή της χερσαίας επίθεσής του στις 27 Οκτωβρίου.

Στο κέντρο της Γάζας, Παλαιστίνιοι επιθεωρούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς στον οδό Σαλαντίν.

«Οι (ισραηλινές) δυνάμεις κατοχής άφησαν πίσω τους ένα σεισμό. Είναι χειρότερα από σεισμό. Εξακολουθούν να υπάρχουν μάρτυρες κάτω από τα συντρίμμια και πτώματα σε αποσύνθεση», λέει ο Αζίζ αλ-Μουσάνταρ μπροστά από κατεστραμμένες πολυκατοικίες.

Οι βομβαρδισμοί έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες συνοικίες, έχουν προκαλέσει μια μείζονα ανθρωπιστική κρίση και έχουν θέσει εκτός λειτουργίας περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία στο παλαιστινιακό έδαφος, στο οποίο το Ισραήλ επιβάλλει αποκλεισμό από το 2007 και πλήρη πολιορκία από τις 9 Οκτωβρίου.

Εδώ και έξι ημέρες υπάρχει σχεδόν πλήρης διακοπή του Ίντερνετ και των τηλεφωνικών επικοινωνιών σ’ αυτό το μικρό έδαφος των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: