Contrarian η DBRS: Δεν «βλέπει» ενεργειακή κρίση – Πού θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου το 2024

Contrarian η DBRS: Δεν «βλέπει» ενεργειακή κρίση – Πού θα κυμανθούν οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου το 2024
Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προηγούμενες προβλέψεις μας για την τιμή του αργού πετρελαίου για το 2024 και το 2025, λέει η DBRS

Αποκλείει, εν πολλοίς, το ενδεχόμενο να υπάρξει ενεργειακή κρίση λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα, αλλά και της αναταραχής την οποία έχουν προκαλέσει οι αντάρτες Χούτι, η DBRS Morningstar.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, παρά την άνοδο των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, η ζήτηση για αργό πετρέλαιο και οι οικονομικές επιδόσεις πολλών χωρών ήταν εκπληκτικά ανθεκτικές το 2023.

Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο,  στο μέλλον, ο συνδυασμός ασθενούς αύξησης της ζήτησης υγρών με την επιβράδυνση των οικονομιών παγκοσμίως και την αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ, θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μέτριο παγκόσμιο πλεόνασμα υγρών καυσίμων το 2024, πιέζοντας καθοδικά τις τιμές του πετρελαίου.

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας και αυτός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, των επιθέσεων των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα συμπεριλαμβανομένων, θα μπορούσαν να οδηγήσουν ουσιαστική διακοπή του πετρελαϊκού εφοδιασμού, προκαλώντας αύξηση στις τιμές του μαύρου χρυσού. 

Μέχρι σήμερα, οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει μόνο την εκτροπή και την αναδρομολόγηση των πετρελαιοφόρων μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα. Πράγματι, ο αντίκτυπος στις ροές του ενεργειακού εμπορίου και η απειλή μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα ασφάλιστρο κινδύνου στην τρέχουσα τιμή του πετρελαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η DBRS, «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς εξελίσσονται και θα αξιολογούμε εάν χρειάζονται αλλαγές στις προβλέψεις τιμών και στις αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας των χωρών που επηρεάζονται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αγορές φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης είναι πιθανό να παραμείνουν ήπιες μέχρι τις αρχές του 2024 ως αποτέλεσμα των αυξημένων αποθεμάτων αερίου στις αποθήκες των ΗΠΑ και της Ευρώπης, της προσδοκίας για θερμότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στις βόρειες αμερικανικές πολιτείες, της σχετικά χαμηλής κατανάλωσης από βιομηχανικούς και εμπορικούς τομείς· και της ισχυρής αύξησης της παραγωγής στις ΗΠΑ. Συλλογικά, αυτοί οι παράγοντες πιθανότατα θα περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον.

Αν λοιπόν δεν υπάρξει μια μεγάλη πολεμική κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η οποία θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου στην περιοχή, σύμφωνα με τον καναδικό οίκο, οι τιμές του πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα.  

Βασικά σημεία των προβλέψεων τιμών της DBRS Morningstar για το 2024 και το 2025

Όπως αναφέρει η DBRS, «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η αποδυνάμωση της ζήτησης και η αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής θα έχουν ως αποτέλεσμα ένα μέτριο παγκόσμιο πλεόνασμα υγρών καυσίμων το 2024. Η τρέχουσα τιμολόγηση είναι ευνοϊκή και δίνει κίνητρα για ανάπτυξη της παραγωγής σε βασικές παραγωγικές περιοχές. 

Επίσης, «Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις προηγούμενες προβλέψεις μας για την τιμή του αργού πετρελαίου για το 2024 και το 2025, στα 65 δολ. ανά βαρέλι (/bbl) και 60 δολ. ανά bbl, αντίστοιχα, και εισάγουμε μια πρόβλεψη τιμής για το 2026, στα $60/bbl».

Περαιτέρω, «προβλέπουμε πλεόνασμα φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική μέχρι τις αρχές του 2024. Καθώς εισερχόμαστε στο 2024, σταδιακά το ισοζύγιο προσφοράς/ζήτησης των ΗΠΑ θα σφίξει, καθώς οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου τείνουν να αποθαρρύνουν τη νέα παραγωγή ενώ, ταυτόχρονα, δίνουν κίνητρα για περισσότερη ζήτηση. Αυτό θα οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων και σε υψηλότερη προσφορά της άμεσης τιμής του φυσικού αερίου».

Έτσι, «για τα έτη 2024, 2025 και 2026 προβλέπουμε ότι η τιμή του στο Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (NYMEX) θα είναι κατά μέσο όρο 3,50 $/χίλια κυβικά πόδια (mcf) και η τιμή της Alberta Energy Company (AECO) θα είναι 3,00 CAD/mcf. Οι προβλέψεις μας για το NYMEX και την AECO για το 2024 και το 2025 παραμένουν αμετάβλητες από τις προηγούμενες προβλέψεις μας».