Ανεβαίνει η ένταση στην Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση αγνώστου τύπου βλημάτων από την Πιονγκγιάνγκ

Ανεβαίνει η ένταση στην Βόρεια Κορέα: Εκτόξευση αγνώστου τύπου βλημάτων από την Πιονγκγιάνγκ
epa05099210 A picture released by North Korea's state-run Rodong Sinmun newspaper on 13 January 2016 shows North Korean leader Kim Jong-un speaking during a ceremony at the meeting hall of the Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang, North Korea, 12 January 2016, to award nuclear scientists, technicians, soldier-builders, workers and officials for their contributions to what the North claims was the successful test of a hydrogen bomb on 06 January 2016. EPA/RODONG SINMUN SOUTH KOREA OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεύτερη πρόκληση από την πλευρά του Βορρά σε διάστημα μικρότερο της μίας εβδομάδας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση βλημάτων, αγνώστου τύπου, ανακοίνωσε ο στρατός της Νότιας Κορέας. «Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε αγνώστου τύπου βλήματα προς ανατολάς» από το Σίνο-ρι, στην επαρχία του Βόρειου Πιονγκάν, ανακοίνωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου του νοτιοκορεατικού στρατού.

Οι βολές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την άφιξη στην Σεούλ του Στίβεν Μπίγκαν, ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ για την Βόρεια Κορέα, ο οποίος θα συναντηθεί με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για να αναζητηθεί μία έξοδος από το αδιέξοδο σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πγιονγκγιάνγκ.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης λίγες ημέρες μετά την βορειοκορεατική στρατιωτική άσκηση κατά την οποία εκτοξεύθηκαν βλήματα, ανάμεσά τους κι ένας πύραυλος μικρού βεληνεκούς σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η Πιονγκγιάνγκ αρνείται να χρησιμοποιήσει τον όρο «πύραυλος» και υποστηρίζει ότι κατά την άσκηση χρησιμοποιήθηκαν «πολλοί εκτοξευτές ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς και τηλεκατευθυνόμενα τακτικά όπλα». Η Ουάσινγκτον και η Σεούλ δεν χρησιμοποίησαν τους όρους αυτούς για να μην υπονομεύσουν περαιτέρω ενδεχόμενη διπλωματική πρόοδο.

Κατά την διάρκεια της «ιστορικής» συνάντησης κορυφής με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Ιούνιο 2018 στην Σιγκαπούρη, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Oυν δεσμεύθηκε να εργασθεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Όμως η επιφυλακτικότητα μεγάλωσε με την απουσία οποιασδήποτε προόδου και οι δύο ηγέτες χώρισαν τον Φεβρουάριο στο Ανόι έχοντας διαφωνήσει. Ο Κιμ ζητούσε άρση των κυρώσεων σε υπερβολικό επίπεδο για τον Τραμπ, με αντάλλαγμα μία ανεπαρκή πρόοδο στην αποπυρηνικοποίηση.

Παράλληλα, ο Κιμ συναντήθηκε στο τέλος του Απριλίου με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βλαδιβοστόκ για την πρώτη τους συνάντηση κορυφής, κατά την διάρκεια της οποίας παραπονέθηκε για την «κακοπιστία» των Αμερικανών στην κρίση για το πυρηνικό του πρόγραμμα.