Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα!»

Άνγκελα Μέρκελ: «Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα!»

Η -εκ νέου- καγκελάριος της Γερμανίας προχωρά σε αναζήτηση «συμμάχων» για τη δημιουργία κυβερνητικού συνασπισμού.

«Είναι ένα σούπερ αποτέλεσμα! Όλοι μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια για να τα καταστήσουμε μαζί χρόνια επιτυχίας για τη Γερμανία. Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα προχωρήσουμε, αλλά σήμερα πρέπει να γιορτάσουμε!», δήλωσε χαμογελώντας η Άνγκελα Μέρκελ, χαιρετίζοντας την εκλογική νίκη του κόμματός της και προσθέτοντας ότι είναι πολύ πρόωρο να συζητηθεί οποιοδήποτε σενάριο για τη σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Το κεντροδεξιό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) της Μέρκελ και το αδελφό τους βαυαρικό κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις ομοσπονδιακές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, με 42% των ψήφων και βρίσκονται πολύ κοντά -χωρίς όμως να την εξασφαλίζουν προς το παρόν- στην απόλυτη πλειοψηφία στην Μπούντεσταγκ.

Αν τα κόμματα CDU/CSU εξασφαλίσουν πράγματι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην ομοσπονδιακή βουλή, τότε θα πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική επιτυχία για την 59χρονη καγκελάριο.

Με μεγάλη επιφύλαξη, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ARD, το CDU/CSU φαίνεται να συγκεντρώνει 42,5% και 302 έδρες στην Μπούντεσταγκ, σχεδόν τις μισές από τις 608 που έχει το σώμα.

Σύμφωνα με τα ίδια προγνωστικά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται στο 25,6% με 182 έδρες, ενώ ακολουθούν τα κόμματα Die Linke (Η Αριστερά) και Πράσινοι με ποσοστό 8% έκαστο και από 57 έδρες. Οι Φιλελεύθεροι κατά πάσα πιθανότητα μένουν εκτός βουλής, δημιουργώντας «μίνι-πονοκέφαλο» στην Άνγκελα Μέρκελ, αφού φαίνεται πως συγκεντρώνουν 4,6%, ενώ και η Εναλλακτική για την Γερμανία (Afd) παραμένει στο όριο εισόδου στην Βουλή, με 4,9%.

Το ARD υπολόγισε ότι η μετακίνηση ψηφοφόρων στα κόμματα CDU/CSU έφτασε το 8,2% των ψηφοφόρων. Η μετακίνηση αυτή, ωστόσο, φαίνεται ότι έγινε κυρίως σε βάρος των Γερμανών Φιλελεύθερων, του κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), που μοιάζει να μένει εκτός βουλής, αφού υφίσταται πτώση 9,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση το κόμμα θα απολέσει όλες τις έδρες του στη βουλή και ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς και άλλα στελέχη του κόμματος, όπως ο Φίλιπ Ρέσλερ, θα χάσουν τις θέσεις τους.

Οι Πράσινοι υπέστησαν επίσης βαριές απώλειες, καθώς συγκεντρώνουν 8% ως 8,1%, από 10,7% στις προηγούμενες εκλογές. Το κόμμα Η Αριστερά συγκεντρώνει 8,3% ως 8,5%.

Όποιος κυβερνητικός συνασπισμός κι αν σχηματιστεί, θα χρειαστεί, βάσει της γερμανικής πολιτικής παράδοσης, ένα διάστημα το οποίο εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ως τα μέσα του Νοεμβρίου για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες.

1/3

 

Τα αποτελέσματα βάσει των exit polls των ARD ZDF:

Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) 42,0% – 42,3%

Σοσιαλδημοκράτες (SPD) 26,0% – 26,3%

Πράσινοι 8,1% – 8%

Η Αριστερά (Die Linke) 8,5% – 8,3%

Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) 4,7% – 4,5%

Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) 4,9% – 4,8%

Διαβάστε ακόμη: Τα αουτσάιντερ που «απειλούν» τον Σόιμπλε