Άνγκελα Μέρκελ: Τι κατάφερε η πιο ισχυρή γυναίκα ηγέτης στον κόσμο για τις εργαζόμενες γυναίκες;

Άνγκελα Μέρκελ: Τι κατάφερε η πιο ισχυρή γυναίκα ηγέτης στον κόσμο για τις εργαζόμενες γυναίκες;
epa08747055 German Chancellor Angela Merkel arrives for a two-days face-to-face European Council summit, in Brussels, Belgium, 15 October 2020. EU countries leaders are meeting in person for a two-day summit expected to focus mainly on EU-UK negotiations following Brexit, climate ambition and EU Budget. EPA/OLIVIER HOSLET/ POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Καθώς η Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει μετά τις γερμανικές εκλογές της 26ης  Σεπτεμβρίου, θα αφήσει πίσω της μια χώρα όπου δεν είναι ακόμα εύκολο για τις γυναίκες να κάνουν καριέρα.

Η γυναίκα με τη μεγαλύτερη θητεία στο τιμόνι χώρας του προηγμένου κόσμου, η Άνγκελα Μέρκελ, έχει κάνει ελάχιστα για να βελτιώσει τις συνθήκες για τις εργαζόμενες γυναίκες της Γερμανίας.

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στο εργατικό δυναμικό στη Γερμανία είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο για τις βιομηχανικές χώρες, ένα σημαντικό μέρος των γυναικών στη χώρα εργάζονται με μερική απασχόληση. Το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση μειώθηκε ελάχιστα, από 38,8% το 2005, έτος εκλογής της Μέρκελ, σε 36,3% το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Στη Σουηδία αυτό το ποσοστό ήταν 17,3% ενώ στη Γαλλία ήταν 20,4%.

Το σύστημα στη Γερμανία – όπως και στους γερμανόφωνους γείτονές της, την Αυστρία και την Ελβετία – είναι κατά των γυναικών, ειδικά εκείνων με παιδιά. Περιλαμβάνει ένα φορολογικό καθεστώς που οι επικριτές λένε ότι αποθαρρύνει τις οικογένειες με δύο εργαζόμενους καριέρας και δεν προσφέρει προσιτούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς η γερμανική κοινωνία δεν βλέπει θετικά την ιδέα των ολοήμερων νηπιαγωγείων.

Ενώ τα παιδιά των Γάλλων πηγαίνουν σε  κρατικούς παιδικούς σταθμούς από μικρή ηλικία, στις γερμανόφωνες χώρες αυτές οι επιλογές είναι περιορισμένες ή δαπανηρές.

Οι Γερμανοί γονείς θα δικαιούνται ολοήμερη φροντίδα για τα παιδιά του δημοτικού μόνο από το 2026. Στο ελβετικό καντόνι της Ζυρίχης, σύμφωνα με μια έκθεση της Credit Suisse Group AG, μια οικογένεια μεσαίου εισοδήματος μπορεί να πρέπει να δαπανήσει ετησίως άνω των 20.000 φράγκων για δύο ημέρες την εβδομάδα παιδικής μέριμνας. Μια αυστριακή έρευνα από το 2018 διαπίστωσε ότι μεταξύ των γονέων που δεν επέλεξαν να αναζητήσουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, το ένα τέταρτο ανέφερε ως λόγο το κόστος.

Καθώς η Μέρκελ ετοιμάζεται να αποχωρήσει μετά τις γερμανικές εκλογές της 26ης  Σεπτεμβρίου, θα αφήσει πίσω της μια χώρα όπου δεν είναι ακόμα εύκολο για τις γυναίκες να κάνουν καριέρα. Παρά τις πολλές μελέτες που καταδεικνύουν τα οφέλη ενός ποικιλόμορφου εργατικού δυναμικού, η Merck KGaA είναι η μόνη εταιρεία που περιλαμβάνεται στον χρηματιστηριακό δείκτη DAX με γυναίκα διευθύνουσα σύμβουλο.

Η Γερμανία βρέθηκε κάτω από το μέσο όρο στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Έμφυλης Ποικιλομορφίας Women on Boards για το 2020, καταλαμβάνοντας τη 12η  θέση από τις 18, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και την Ισπανία. Η Αυστρία κατέλαβε την 14η  θέση, ενώ η Ελβετία ήταν προτελευταία.

Αν και η Μέρκελ παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής μεταξύ των γυναικών στελεχών, υποστήριξε μόνο σποραδικά ζητήματα ποικιλομορφίας κατά τη διάρκεια των 16 ετών της θητείας της. Η ίδια αναφέρθηκε επί του θέματος στην πρεμιέρα μιας ταινίας φέτος, παραδεχόμενη ότι «πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά» για την αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων στη Γερμανία.

Πηγή: Fortune