Ανοιχτή στο κοινό νέα online βιβλιοθήκη ιστορικών φωτογραφιών

Ανοιχτή στο κοινό νέα online βιβλιοθήκη ιστορικών φωτογραφιών

Περισσότερες από 12 εκατ. φωτογραφίες δίχως πνευματικά δικαιώματα περιλαμβάνει η βάση δεδομένων που δημιουργεί Αμερικανός ακαδημαϊκός.

Ελεύθερη πρόσβαση σε εκατομμύρια ιστορικές φωτογραφίες που περιλαμβάνονται σε ιστορικά βιβλία θα έχει μέσω του διαδικτύου το κοινό, χάρη στο έργο ενός Αμερικανού ακαδημαϊκού που αποφάσισε να δημιουργήσει μία βάση δεδομένων φωτογραφιών χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

Η βάση που δημιουργεί ο Κάλεμπ Λεετάρου  στον δημοφιλή ιστότοπο flickr θα περιλαμβάνει 12 εκατομμύρια φωτογραφίες και μέσα σε αυτήν κάθε χρήστης θα έχει τη δυνατότητα να αναζητήσει φωτογραφίες χάρη σε «λέξεις-κλειδιά» που έχουν προστεθεί σε κάθε μία από αυτές.

«Για όλα αυτά τα χρόνια, οι βιβλιοθήκες ψηφιοποιούσαν τα βιβλία τους, αλλά με μορφή PDF, καθιστώντας αδύνατη τη δωρεάν χρήση των φωτογραφιών. Επικεντρώθηκαν στις λέξεις και όχι στις φωτογραφίες. Αυτό αλλάζει», αναφέρει ο Λεετάρου που έχει ήδη εντάξει 2,6 εκατομμύρια φωτογραφίες στη βάση δεδομένων.

«Εξάλλου, σε αρκετά βιβλία υπάρχουν φωτογραφίες που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού. Δεν τις βρίσκει κανείς ούτε σε γκαλερί τέχνης. Ο λόγος είναι ότι τα πρωτότυπα έχουν χαθεί εδώ και πολλά χρόνια» εξηγεί ο Αμερικανός ακαδημαϊκός.

Στη συλλογή του υπάρχουν φωτογραφίες από βιβλία που έχουν εκδοθεί από το 1500 έως και το 1922, τη χρονιά δηλαδή που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά περιορισμοί σχετικοί με πνευματικά δικαιώματα.

Διαβάστε ακόμη:

To ψηφιακό πορτοφόλι της Apple

Τα εργαλεία που θα σας «λύσουν τα χέρια» στη δουλειά