Ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων από την ΕΚΤ

Το Reuters κάνει λόγο για προετοιμασία πακέτου μέτρων νομισματικής χαλάρωσης από την Κεντρική Τράπεζα. 

Ένα βήμα παραπάνω ετοιμάζεται να κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προετοιμάζοντας ένα νέο πακέτο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης ενόψει της συνεδρίασης του Ιουνίου. Η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο είναι «λίγο πολύ κλεισμένη υπόθεση», σχολίασε στο Reuters μια εκ των 5 πηγών που μίλησαν για το θέμα.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πέντε πηγές προσκείμενες στις διεργασίες, αναφέρει ότι το πακέτο μέτρων της ΕΚΤ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση όλων των επιτοκίων της ΕΚΤ, με το καταθετικό να υποχωρεί για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα, καθώς και στοχευμένα εργαλεία ενίσχυσης της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (όπως στοχευμένο πρόγραμμα μακροπρόθεσμου δανεισμού (LTROs) και αγορές τιτλοποιημέων δανείων (ABS).

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα, στα μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ευρωζώνης που ετοιμάζει η Τράπεζα, δεν περιλαμβάνεται ένα μεγάλο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) – τύπωση χρήματος για την αγορά assets – καθώς απέχουμε ακόμα από αυτό το σημείο.

Μια δεύτερη πηγή επιβεβαίωσε αυτό το κλίμα και πρόσθεσε «Θα πρόκειται για την πρώτη κεντρική τράπεζα που προχωρά σε αρνητικά επιτόκια. Αυτό θα μετακυληθεί στις συναλλαγματικές ισοτιμίες».

Και οι δύο πηγές έκαναν λόγο για μια μείωση επιτοκίου κατά 10- 20 μονάδων βάσης, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα αποδυναμώσει της συναλλαγματική ισχύ του ευρώ, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένοι υπολογισμοί για το βαθμό πτώση του νομίσματος, ενώ δεν υπάρχει και επίπεδο – στόχος για το ευρώ.

Η ΕΚΤ ερωτηθείσα να σχολιάσει τις πληροφορίες, αρνήθηκε να πάρει θέση.

Διαβάστε ακόμη: Αυτή την Ευρώπη θέλουμε τελικά;