«Ανοιχτό» το Eurogroup σε ενδεχόμενο νέο πακέτο στήριξης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Παρασκευή.

Στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup την Παρασκευή στο Μιλάνο μεταφέρεται το ενδιαφέρον, καθώς στις συζητήσεις αναμένεται να εξεταστεί και η πρόοδος που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος μετά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι, και ενόψει της νέας έλευσης των κλιμακίων των δανειστών, εντός του Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους αποτελεί τμήμα των συζητήσεων με τις ελληνικές αρχές στην εν εξελίξει αξιολόγηση, ωστόσο οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο αξιωματούχος των Βρυξελλών πάντως, διευκρίνισε ότι η ανάλυση επί της βιωσιμότητας του χρέους είναι συνάρτηση και των δημοσιονομικών επιδόσεων για το 2015, δηλαδή της πορείας του ελλείμματος, των εσόδων και των δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι υποχρέωση των κρατών-μελών είναι να παρουσιάσουν έως τα μέσα Οκτωβρίου στην Επιτροπή τα σχέδια προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς επί των οποίων θα υπάρξει τοποθέτηση στα τέλη Νοεμβρίου από την Επιτροπή.

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι πρόκειται να συμβεί μετά την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος, ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι είναι ουσιαστικά θέμα των ελληνικών αρχών.

Εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, όπως ανέφερε, υπάρχει η δυνατότητα για επέκταση του σημερινού δεύτερου προγράμματος ή για να υπάρξει τρίτο πρόγραμμα. Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν κριθεί απαραίτητο από ελληνικής πλευράς να υπάρξει νέο πρόγραμμα ξεκαθάρισε ότι η χρηματοδότηση θα πρέπει να γίνεται από τις αγορές.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε, ακόμη, πως με δεδομένο ότι η συμμετοχή της ευρωζώνης στο ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους -ενώ αυτή του ΔΝΤ συνεχίζεται για ακόμη 15 μήνες- θα ήταν οξύμωρο να συνεχιστεί τον επόμενο χρόνο μόνο η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Διαβάστε ακόμη:

«Κληρώνει» για το ελληνικό χρέος τον Νοέμβριο

Ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις με την τρόικα στο Παρίσι

«Σκοτεινό» σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Δένδιας: Στα 80 δισ. ευρώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια