Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη

Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη
Δεκάδες αδειοδοτήσεις- Η επένδυση της Tikun Europe στην Κόρινθο και οι νέοι παίκτες.

Το νομοσχέδιο για την παραγωγή και εκμετάλλευση της φαρμακευτικής κάνναβης ενεργοποιεί νέα επενδυτικά σχέδια, ανοίγει το δρόμο για υλοποίηση επενδύσεων από τα 94 σχήματα που έχουν λάβει ήδη άδειες και φέρνει πιο κοντά το στόχο της κυβέρνησης για ενίσχυση της οικονομίας με πάνω από 1 δισ. ευρώ σε μια δεκαετία από τον αναδυόμενο αυτό κλάδο.

Σημειώνεται ότι παρά τις δεκάδες εγκρίσεις μία επένδυση έχει ολοκληρωθεί τα τελευταία χρόνια, αυτή της Tikun Europe στα Εξαμίλια Κορινθίας, αν εξαιρέσουμε τη συμφωνία της easyGroup του Sir Στέλιου Χατζηιωάννου στην ελληνική εταιρεία Hempoil, που δραστηριοποιείται στην βιομηχανική κάνναβη, για την ανάπτυξη ηλεκτρονικής πλατφόρμας πώλησης προϊόντων κάνναβης με CBD. 

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Νίκος Μπέης, Διευθύνων Σύμβουλος της Tikun Europe, σε εξειδικευμένο Webinar της Enterprise Greece, η επένδυση αγγίζει τα 40 εκατ. ευρώ. Αναπτύσσεται σε ιδιόκτητη έκταση 56.000μ2 στην Κόρινθο και εστιάζει στη θερμοκηπιακή καλλιέργεια και τη βιομηχανική επεξεργασία των ανθών της κάνναβης, με στόχο την παραγωγή καινοτόμων και εξαιρετικά υψηλής ποιότητας προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Η Tikun Europe ιδρύθηκε το 2018 στην Ελλάδα. Όπως είπε ο κ. Μπέης, είναι η μοναδική μέχρι σήμερα εταιρεία που ολοκληρώνει την επένδυσή της στην Ελλάδα, αξιοποιεί την τεχνογνωσία της Tikun Olam Israel και τη μακρόχρονη εμπειρία κλινικών ερευνών, με στόχο να ηγηθεί της αναπτυσσόμενης αγοράς φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα και να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση της Ευρώπης.

Εγκρίσεις έχουν λάβει από την αρχή του έτους μια σειρά νέες επενδύσεις ενώ σάρκα και οστά αναμένεται να λάβουν δρομολογημένα επενδυτικά σχέδια, όπως αυτά των επιχειρηματιών Κωνσταντίνου Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino) και Ιωάννη Κοντέλλη (Κοντέλλης Βιομηχανία & Εμπόριο Αυτοκινήτων) που συμπράττουν με τον Χρήστο Ζούρα στην LMF Καλλιέργειες. Πρόκειται για κοινή εταιρεία που θα φέρει την επωνυμία LMF Corps για τις συναλλαγές της με το εξωτερικό, σύμφωνα με το έγγραφο σύστασής της το 2019. Η δραστηριότητα της εταιρείας αφορά στην παραγωγή και τυποποίηση τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, εγκατάσταση και λειτουργία μεταποιητικής μονάδας, καθώς και καλλιέργεια, παραγωγή, επεξεργασία, εισαγωγή και εξαγωγή αγροτικών και συναφών προϊόντων.

Εν κατακλείδι, σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 2028 η αγορά προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ευρώπη θα ανέλθει στα 56 δισ. ευρώ ενώ με το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα διευκολύνεται η εξαγωγική διαδικασία. Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις διασφαλίζεται η ασφαλής και απρόσκοπτη διάθεση των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης, υπό τον έλεγχο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων για την κάλυψη συνταγογραφημένων αναγκών ασθενών.