«Άνοιγμα» της Ρώμης προς την Κομισιόν με την προαναγγελία «νέων στοιχείων» στον προϋπολογισμό

«Άνοιγμα» της Ρώμης προς την Κομισιόν με την προαναγγελία «νέων στοιχείων» στον προϋπολογισμό

Την αινιγματική ανακοίνωση έκανε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, ενώ και ο πρωθυπουργός ανέφερε πιθανή «επαναδιατύπωση» κάποιων παρεμβάσεων. 

Σε ένα πρώτο «άνοιγμα» προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιοβάνι Τρία ενόψει και της συνάντησής του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, η ιταλική κυβέρνηση σκοπεύει να παρουσιάσει κάποια «νέα στοιχεία» στον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019 μόλις ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το οικονομικό πρόγραμμα της Ρώμης που έχει αποτελέσει σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης.

Η προαναγγελία του Τρία ήρθε μετά τις του Ιταλού πρωθυπουργού που είπε: «Στην απάντηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση θα επαναλάβουμε και θα εξειδικεύσουμε τις θετικές επιπτώσεις του κρατικού μας προϋπολογισμού επί της ανάπτυξης. Θα υπάρξει επιτάχυνση των επενδύσεων και στο κοινοβούλιο θα γίνει και επαναδιατύπωση κάποιων παρεμβάσεων, αν μπορούν να αυξηθούν οι θετικές επιπτώσεις επί της ανάπτυξης, χωρίς να αλλάξει η συνολική λογική και τα περιεχόμενα των μέτρων».

Ο Τζουζέπε Κόντε ζήτησε, παράλληλα, στην περίπτωση που το Ecofin συναινέσει στην επιβολή κυρώσεων, οι κυρώσεις αυτές να μπορέσουν να επιβληθούν στη διάρκεια μεγάλου χρονικού διαστήματος, ώστε, στο μεταξύ, ο ιταλικός προϋπολογισμός να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και να μειώσει το δημόσιο χρέος της.

Από την πλευρά του ο Τζιοβάνι Τρία παραδέχθηκε ότι αν το σπρεντ παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, μπορεί να αυξηθούν και οι τόκοι των τραπεζικών δανείων. Επανέλαβε, δε, ότι η κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων δεν εννοεί να προχωρήσει, ως έκτακτο μέτρο, σε ανάληψη χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των Ιταλών και ότι με τον προϋπολογισμό αυτό, ο στόχος είναι να αποφύγει, η χώρα, μια νέα περίοδο ύφεσης και ανεπαρκούς ανάπτυξης.