«Ανοικτός» σε υπογραφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Τραμπ

«Ανοικτός» σε υπογραφή κυρώσεων κατά της Ρωσίας ο Τραμπ

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Β. Κορέας.

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε την Κυριακή ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι «ανοικτός» στην υπογραφή νομοθεσίας που θα αυστηροποιεί τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, καθώς οι αρχηγοί της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων κατέληξαν σε συμφωνία για το σχετικό νομοσχέδιο την περασμένη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο δήλωσαν το Σάββατο πως κατέληξαν σε συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους που θα επιτρέπει νέες κυρώσεις με στόχο τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, σε νομοσχέδιο που θα περιορίζει την όποια πιθανή προσπάθεια του Τραμπ να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

«Στηρίζουμε τη νομοθεσία εκεί που βρίσκεται τώρα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία για να θέσουμε σε ισχύ αυτές τις σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μέχρις ότου επιλυθεί πλήρως η κατάσταση στην Ουκρανία και οπωσδήποτε αυτό δεν είναι τώρα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς στο ABC.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως η άποψη της κυβέρνησης για την νομοθεσία προέκυψε μετά από κάποιες αλλαγές που έγιναν, περιλαμβανομένης της προσθήκης κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας.

Ο αξιωματούχος σημείωσε πως η κυβέρνηση «στηρίζει την κατεύθυνση στην οποία οδεύει η νομοθεσία, όμως δεν θα συμβάλει οριστικά μέχρις ότου υπάρξει τελική νομοθεσία και δεν γίνουν άλλες αλλαγές».

Ο νέος διευθυντής επικοινωνίας του Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι, είπε πως ο πρόεδρος δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο. «Εικάζω πως θα λάβει σύντομα αυτή την απόφαση», είπε στο CNN.

Σημειώνεται πως τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί αντιστέκονται στην δέσμευση του Τραμπ να επιδιώξει θερμότερες σχέσεις με τη Μόσχα, ενώ διενεργούνται έρευνες για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ και της Ρωσίας. ο ίδιος δήλωσε πως δεν υπήρξε προεκλογικά συνεργασία με τη Ρωσία.

Με το νομοσχέδιο, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί επιδιώκουν να τιμωρήσου τη Ρωσία για την προσάρτηση της Κριμαίας αλλά και για την εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.