Ανησυχία για την παρατεταμένη ύφεση της Κύπρου

Ανησυχία για την παρατεταμένη ύφεση της Κύπρου

Ομιλία του προέδρου της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν.

«Μια βαθύτερη και πιο παρατεταμένη ύφεση με όλες τις συνέπειες για την ανεργία, τις αγορές ακινήτων και την εμπιστοσύνη των πελατών, μπορεί να εκτροχιάσει την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, Τζον Χούρικαν.

Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων, ο κ. Χούρικαν ανέφερε, ότι οι άμεσες προτεραιότητες είναι «να αντιμετωπίσουμε το πολύ ψηλό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων», προσθέτοντας, ότι αυτός θα είναι ο τομέας που θα εστιαστεί η προσοχή της Τράπεζας τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

«Οι πελάτες μας, από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις μέχρι τους ιδιώτες, πρέπει να αναγνωρίσουν, ότι η Τράπεζα δεν θα ανακάμψει αν δεν εισπράξουμε τους τόκους και το κεφάλαιο από τα δάνεια που έχουμε παραχωρήσει», επισήμανε, σημειώνοντας, ότι αυτό αποτελεί το βασικό θεμέλιο της ανάκαμψης του Συγκροτήματος μας και κατ΄ επέκταση της κυπριακής οικονομίας».

Διαβάστε ακόμη: Αναστασιάδης: Κανένας διάλογος χωρίς σαφές πλαίσιο 

Σύμφωνα με τον κ. Χούρικαν, ως συνέπεια των αλλαγών στις δραστηριότητες της Τράπεζας έχει μειωθεί η διεθνής παρουσία του Συγκροτήματος, ενώ έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση οι δραστηριότητες στην Κύπρο, καθώς και η έκθεση στην οικονομία της Κύπρου.

«Με τις δραστηριότητές μας στην Κύπρο να αποτελούν το 85% του συνόλου των δανείων και καταθέσεων αντιστοίχως, οι μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της τράπεζας είναι αλληλένδετες με την κυπριακή οικονομία και επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο», είπε.

Επίσης, αναφέρθηκε στην εξάρτηση από τον ELA σημειώνοντας, ότι μετά την αποκατάσταση του Συγκροτήματος ως αποδεκτού αντισυμβαλλόμενου πιστωτικού ιδρύματος από την ΕΚΤ, η εξάρτηση του Συγκροτήματος από τον ELA έχει μειωθεί κατά 1,3 δισ. ευρώ σε 9,8 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Βρυξέλλες: 29 ερωτήσεις ζητούν απάντηση από την τρόικα

Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Κρίστης Χασάπης, διαβεβαίωσε, ότι το νέο συμβούλιο διαθέτει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το Συγκρότημα, αλλά και την απαλλαγή από πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση.

Η Τράπεζα Κύπρου σήμερα, είναι μια νέα τράπεζα σε ό,τι αφορά τουλάχιστον στις δομές και στη στελέχωσή της σε επίπεδο διοίκησης και μετόχων, ανέφερε, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αντιμετωπίζει παλιά προβλήματα τα οποία αντανακλούν στα οικονομικά αποτελέσματα.

«Πολικές και πρακτικές δανεισμού επανεξετάζονται και ο μη συνετός και στη βάση εγγυήσεων δανεισμός αντικαθίσταται με συνετό δανεισμό στη βάση της αποδεδειγμένης ικανότητας αποπληρωμής, που να συνάδει πλήρως με τις οδηγίες της εποπτικής Αρχής» επισήμανε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ