Ανησυχία για το Ιράν από τον ΟΗΕ ενώ Τεχεράνη και Ουάσινγκτον ανταλλάσουν κατηγορίες

Ανησυχία για το Ιράν από τον ΟΗΕ ενώ Τεχεράνη και Ουάσινγκτον ανταλλάσουν κατηγορίες
Photo: REUTERS

Ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει πως οι ΗΠΑ υποκινούν τις ταραχές, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ επικροτεί τους αντικυβερνητικούς Ιρανούς διαδηλωτές μέσω Twitter. 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται στο Ιράν και κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας και τους διαδηλωτές να αποφύγουν νέα επεισόδια βίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του: «ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τη λύπη του για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις διαδηλώσεις. Καλεί σε σεβασμό του δικαιώματος στην ειρηνική συγκέντρωση και της ελευθερίας της έκφρασης και πως κάθε κινητοποιήσεις να διεξάγονται ειρηνικά».

Τρία μέλη των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν σήμερα σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσχάχρ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Mehr, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.  Οι τρεις σκοτώθηκαν «σε μια μάχη με αντιεπαναστατικά στοιχεία», υπογράμμισε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει αν το περιστατικό σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ταραχών ανέρχεται πλέον σε 25.

Στην Τεχεράνη λίγο νωρίτερα ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, διαβεβαίωνε ότι βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσχερειών, που συνταράσσουν το Ιράν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

«Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας», συμπλήρωσε ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε και δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης. «Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης, έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της Επανάστασης και τους Μουτζαχεντίν του Λαού», πρόσθεσε. Αυτά τα πρόσωπα «έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Σε συνέχεια των κατηγοριών που εξαπέλυσε κατά των «εχθρών του Ιράν» χθες ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο στρατηγός Τζαφαρί διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν».

«Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον μεγάλο ιρανικό λαό διότι, από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της Επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν», σημείωσε ο Ιρανός αξιωματικός.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρμαχοι της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δεκάδες πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν τις «ταραχές», ενώ νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο στο Ισφαχάν και το Μασάντ υπέρ της κυβέρνησης και κατά των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Στήριξη της Ουάσινγκτον στους διαδηλωτές κατά της κυβέρνησης
Από τη Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν εκείνους που διαδηλώνουν στο Ιράν την «κατάλληλη στιγμή», στο πιο πρόσφατο από μια σειρά από tweets αφότου ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Τεράστιος σεβασμός για τους Ιρανούς την ώρα που προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους. Θα δείτε μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάλληλη στιγμή!» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πίεση προς τον Ροχανί από τον πρόεδρο της Γαλλίας
Τηλεφωνική επικοινωνία, που ήταν προγραμματισμένη πριν τις διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν, είχαν χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Προεδρίας.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ιρανό Πρόεδρο «την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων των διαδηλώσεων» και κάλεσε για «συγκρατημένη και κατευναστική αντιμετώπιση». Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «οι θεμελιώδεις ελευθερίες, κυρίως της έκφρασης και των διαδηλώσεων πρέπει να γίνονται σεβαστές». Επίσης αναφέρεται ότι οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν για τη συμφωνία πυρηνικής ενέργειας του 2015, της οποίας την αυστηρή εφαρμογή υπό διεθνή εποπτεία, υποστηρίζει η Γαλλία, με τον Πρόεδρο Ροχανί να ζητά τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να υπερασπιστεί αυτή τη συμφωνία και να σεβαστεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Δείτε ακόμη: Γιατί συμβαίνουν τώρα οι διαδηλώσεις στο Ιράν και τί αποκαλύπτουν για την οικονομία;