Ανησυχία προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία

Ανησυχία προκαλεί η άνοδος της ακροδεξιάς στη Γαλλία

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, αφού ήρθε πρώτο σε δημοσκόπηση την περασμένη εβδομάδα, πέτυχε μία ακόμη μικρή εκλογική νίκη.

Το Εθνικό Μέτωπο (FN) κέρδισε μια τοπική αναμέτρηση στη Γαλλία χωρίς εθνικό διακύβευμα, κάτι που καταδεικνύει όμως την ευμένεια την οποία εισπράττει αυτό το ακροδεξιό κόμμα από έναν πληθυσμό εξοργισμένο από την ανασφάλεια και την κρίση.

Ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου στις μερικές περιφερειακές εκλογές στη μικρή νότια πόλη Μπινιόλ (17.000 κάτοικοι, με δήμαρχο από το κομμουνιστικό κόμμα) κέρδισε την ψηφοφορία αυτή στο δεύτερο γύρο με 53,9% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα. Ο Λοράν Λοπέζ συγκέντρωσε 5.031 ψήφους έναντι 4.301 της αντιπάλου του, του δεξιού UMP, Κατρίν Ντελζέρ (46,1%), σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά.

Η πρόεδρος του FN Μαρίν Λεπέν έσπευσε να χαιρετίσει την «ωραία νίκη» του υποψηφίου της στην Μπινιόλ με αντίπαλο μία υποψήφια της συντηρητικής αντιπολίτευσης, η οποία επιβεβαιώνει, σύμφωνα με την ίδια, «το θάνατο του δημοκρατικού (ρεπουμπλικανικού) μετώπου». Υπενθύμισε πως το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος της δεξιάς UMP στο δεύτερο γύρο προκειμένου να μην εκλεγεί ο υποψήφιος του FN.

Σύμφωνα με τη Λεπέν, ακόμη και αν δεν επρόκειτο παρά για μια μερική περιφερειακή εκλογή, «αυτό προλέγει μια επιθυμία αλλαγής των Γάλλων που πρόκειται να την εκφράσουν, που πρόκειται να κινητοποιηθούν», για τις δημοτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν την άνοιξη του 2014 στη Γαλλία.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μόλις πριν μερικές ημέρες προειδοποίησε πως η άνοδος της ακροδεξιάς μπορεί να παραλύσει την Ευρώπη, αφού η τελευταία δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό του Nouvel Observateur ενόψει των ευρωεκλογών, έδειχνε σημαντική άνοδο του ποσοστού του Εθνικού Μετώπου της Λεπέν, αναδεικνύοντάς το σε πρώτο κόμμα στη Γαλλία.

«Η σφυγμομέτρηση που προκαλεί φόβο: στην πρώτη θέση ενόψει των ευρωεκλογών το Εθνικό Μέτωπο, απειλεί να γίνει πρώτο κόμμα στη Γαλλία», έγραφε χαρακτηριστικά ο Nouvel Observateur, αφού με το 24% που συγκεντρώνει το ακροδεξιό κόμμα, ξεπερνά ακόμα και τους Σοσιαλιστές και είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο από το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα στις τελευταίες ευρωεκλογές, το 2009.

Οι Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ βρίσκονταν στη δημοσκόπηση πέντε μονάδες πίσω από την Λεπέν, και μάλιστα το κόμμα του Ολάντ βρέθηκε στην τρίτη θέση πίσω και από το δεξιό UMP που συγκέντρωσε ποσοστό 22%.

Διαβάστε ακόμη: Η καταπολέμηση του εξτρεμισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο