Άνοιξε ο δρόμος για μπαράζ αναδρομικών σε συνταξιούχους – Η διαδικασία και η «παγίδα»

Άνοιξε ο δρόμος για μπαράζ αναδρομικών σε συνταξιούχους – Η διαδικασία και η «παγίδα»

Τη λύση για να προλάβει ένα κύμα προσφυγών εφαρμόζει ο ΕΦΚΑ, παρότι η παρέμβαση αυτή μπορεί να μην συμπεριλάβει όλες τις μειώσεις.

Το πρώτο βήμα για τη διεκδίκηση αναδρομικών που προέκυψαν από τις μειώσεις των συντάξεων το 2012, έγινε με την έναρξη της λειτουργίας της online εφαρμογής του ΕΦΚΑ για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη (αναδρομικά).

Όπως ανέφερε ο ΕΦΚΑ, η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων. Η online εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.

Η παγίδα πίσω από την εφαρμογή

Το ζήτημα με τα αναδρομικά αφορά 2.600.000 συνταξιούχους. Ο ΕΦΚΑ δίνει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική αίτηση, ωστόσο υπάρχει μια μεγάλη παγίδα την οποία πρέπει να προσέξουν για να μπορέσουν να την αποφύγουν οι συνταξιούχοι.

Στην ηλεκτρονική αίτηση στον ΕΦΚΑ δεν υπάρχει πουθενά η δυνατότητα για διεκδίκηση αναδρομικών και δώρων. Στην αίτηση υπάρχει μόνο αναφορά σε μη εφαρμογή των μειώσεων.