Anki Drive: «Γκάζι» από το μέλλον

Anki Drive: «Γκάζι» από το μέλλον

Με τις ευλογίες του προέδρου της Apple, η εταιρεία ρομποτικών εφαρμογών Anki «σπάει», μέσω iPhone, τα κοντέρ.

του Τζ. Π. Μανγκάλινταν

Όταν ο Τιμ Κουκ παρουσίασε τον διευθύνοντα σύμβουλο της Anki, Μπόρις Σόφμαν, στο συνέδριο της Apple τον περασμένο Ιούνιο πολλοί αναρωτήθηκαν ποιος ήταν και πως μια ανύπαρκτη -μέχρι εκείνη τη στιγμή- εταιρεία εξασφάλισε προβολή σε ένα από τα πιο περιζήτητα τεχνολογικά συνέδρια. «Απλά η Apple ενθουσιάστηκε με τον νέο τρόπο που χρησιμοποιούσαμε τις συσκευές», είπε ο Σόφμαν.

Και δεν ήταν μόνο η Apple. Ο επενδυτής Μαρκ Άντρισεν αποκάλεσε την Anki «την καλύτερη ανερχόμενη εταιρεία ρομποτικών εφαρμογών» που είχε δει ποτέ. Ο πρώην πρόεδρος της Disney και σύμβουλος επιχειρήσεων Μάικλ Όβιτς ήταν αντίστοιχα ενθουσιασμένος. «Όταν μου το έδειξαν είδα αμέσως πως ξεδιπλώνονταν το μέλλον», είπε στο Fortune πρόσφατα.

Ο Σόφμαν μαζί με τους συνιδρυτές Χανς Ταπέινερ και Μαρκ Παλατούτσι πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι το προϊόν στέκεται στο ύψος των προσδοκιών, και της χρηματοδότησης 50 εκατομμυρίων δολαρίων που έλαβαν από την Index Ventures, τον Άντρισεν Χόροβιτς και την Two Sigma Ventures.

Το πρώτο προϊόν της Anki, ένα παιχνίδι με αγωνιστικά αυτοκίνητα με το όνομα Anki Drive, διατίθεται προς πώληση στα καταστήματα της Apple και στο διαδικτυακό κατάστημα της εταιρείας από τις 23 Οκτωβρίου. Με 199 δολάρια ο βασικός εξοπλισμός θα διατίθεται με μια μεγάλη πτυσσόμενη πίστα αγώνων, δύο μικρά αυτοκίνητα και φορτιστές (δύο επιπλέον αυτοκίνητα θα διατίθενται προς 69 δολάρια έκαστο προαιρετικά). Λειτουργεί με μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα σχεδιασμένη για το λειτουργικό iOS που υποστηρίζει μοντέλα iPhone από το 4S και νεότερα.

1/3
Με 200 δολάρια ο βασικός εξοπλισμός θα διατίθεται με μια πτυσσόμενη πίστα αγώνων, δύο μικρά αυτοκίνητα και φορτιστές.
Με 200 δολάρια ο βασικός εξοπλισμός θα διατίθεται με μια πτυσσόμενη πίστα αγώνων, δύο μικρά αυτοκίνητα και φορτιστές.
Με 200 δολάρια ο βασικός εξοπλισμός θα διατίθεται με μια πτυσσόμενη πίστα αγώνων, δύο μικρά αυτοκίνητα και φορτιστές.

Δείτε ακόμη: Τα αποκαλυπτήρια της νέας πανάλαφρης Ducati (video)

Πώς λειτουργεί: η εφαρμογή του κινητού κάνει χρήση μιας πρωτότυπης, πολύ σύνθετης μορφής τεχνητής νοημοσύνης που ανέπτυξε η Anki για να δώσει ζωή στα αγωνιστικά αυτοκίνητα, που το καθένα είναι εξοπλισμένο με ένα οπτικό αισθητήρα για αποστολή και λήψη πληροφοριών.

Σχεδιασμένα από τον Χάραλντ Μπέλκερ, του οποίου οι δημιουργίες έχουν εμφανιστεί στην ταινία Minority Report, τα αυτοκίνητα αυτά στρίβουν αυτόματα και εναλλάσσουν αγωνιστικές στρατηγικές σε πραγματικό χρόνο – σχετική επίδειξη έκανε ο Σόφμαν στο συνέδριο της Apple. Τα αυτοκίνητα χρειάζονται 7-8 λεπτά για να φορτίσουν πλήρως, και λειτουργούν αδιάλειπτα για 25 λεπτά αγώνα με μια φόρτιση.

Η τεχνητή νοημοσύνη του προγράμματος είναι πολύ εύκολη στη χρήση, ασχέτως της ηλικίας του παίκτη. Ο έλεγχος των αυτοκινήτων περιορίζεται στην επιτάχυνση/επιβράδυνση και στροφή δεξιά/αριστερά. Οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το ειδικό όπλο του κάθε αυτοκινήτου: μια δέσμη φωτός που ελαττώνει την ταχύτητα του αντιπάλου ή ένα πολυβόλο που εξαντλεί την ενέργεια του άλλου αυτοκινήτου. Κάθε αμάξι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά -κάποιο μπορεί να στρίβει καλύτερα, ενώ το άλλο να είναι πιο γρήγορο- και οι παίκτες μπορούν να βελτιώνουν τα χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου τους ξοδεύοντας πόντους που αποκτούν παίζοντας.

Αφού κυκλοφορήσει το Anki Drive, ο Σόφμαν ανέφερε πως οι 45 υπάλληλοι της εταιρείας θα αρχίσουν να δουλεύουν πάνω στην επόμενη επέκταση του παιχνιδιού. «Το μεγαλύτερό μας πλεονέκτημα είναι ότι ο τρόπος που παίζεται το παιχνίδι -οι κανόνες, η δομή και οι χαρακτήρες- καθορίζονται όλα από λογισμικό», είπε. «Άρα, έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στην εμπειρία του παίκτη προσθέτοντας πολλές επιπλέον παραμέτρους (π.χ. επιπλέον όπλα)». Οι παίκτες θα μπορούν να αγοράζουν νέα αυτοκίνητα και αγωνιστικές πίστες.

Ποια είναι η μόνη απειλή για την επιτυχία του Anki Drive; Η τιμή των 199 δολαρίων. Σίγουρα είναι χαμηλότερη από πολλά άλλα ρομποτικά προϊόντα, αλλά μπορεί να περάσει καιρός μέχρι οι πιο συμβατικοί καταναλωτές να αποφασίσουν να ξοδέψουν ένα τέτοιο ποσό σε μια άγνωστη εταιρεία.

Δείτε πως σχεδιάζονται τα αγωνιστικά αυτοκίνητα της Anki:

Διαβάστε ακόμη: Πώς είδε το Internet τις ανακοινώσεις της Apple