Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα

Άνοδος στην τιμή του πετρελαίου μετά τον θάνατο του βασιλιά Αμπντάλα

Η αγορά του «μαύρου χρυσού» αντιμετωπίζει ίσως τις πιο σημαντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών με την αβεβαιότητα με την τιμή να συνεχίζεται.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές μετά την ανακοίνωση του θανάτου του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Μετά το θάνατο του Αμπντάλα, στο θρόνο της κορυφαίας σε εξαγωγές «μαύρου χρυσού» χώρας στον κόσμο θα καθίσει ο αδελφός του εκλιπόντος, ο Σαλμάν.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η αγορά του «μαύρου χρυσού» αντιμετωπίζει ίσως τις πιο σημαντικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών με την αβεβαιότητα σχετικά με την τιμή να συνεχίζεται.

Στις 08:50 ώρα Ελλάδας, η τιμή του μπρεντ έφτασε τα 49,8 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε επίσης με την τιμή να «αγγίζει» τα 47 δολάρια το βαρέλι.

«Αυτή η μικρή άνοδος των τιμών θεωρείται αναμενόμενη. Ωστόσο, κατά την άποψή μας είναι και μια ευκαιρία για πωλήσεις» σχολίασε στο Ρόιτερς ο Μαρκ Κίναν, στέλεχος της γαλλικής τράπεζας Societe Generale.

Ο νέος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική που ακολουθεί ο ΟΠΕΚ κρατώντας σταθερή την παραγωγή του πετρελαίου, παρά την πτώση της τιμής του προϊόντος, προκειμένου να προστατεύσει το μερίδιο αγοράς του από τους ανταγωνιστές.

«Όταν ο βασιλιάς Σαλμάν ήταν ακόμη διάδοχος του θρόνου είχε μιλήσει για λογαριασμό του βασιλιά και εκτιμάμε ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική» της χώρας, τόνισε ο Κίναν.

Βασιλιάς Σαλμάν: Δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής στο βασίλειο
Ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ ορκίστηκε σήμερα να συνεχίσει την ίδια πολιτική με τους προκατόχους του στην πρώτη του ομιλία προς τον λαό του, μετά την άνοδό του στο θρόνο, η οποία μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.

«Θα παραμείνουμε, με την στήριξη του Θεού, στην ευθεία πορεία στην οποία αυτή η χώρα έχει προχωρήσει από την ίδρυσή της από τον αείμνηστο βασιλιά Aμπντουλαζίζ και τους γιους του που τον διαδέχθηκαν», δήλωσε ο βασιλιάς Σαλμάν. «Ο Θεός θέλησε να φέρω αυτή τη μεγάλη ευθύνη. Προσεύχομαι στο Θεό να μου δίνει στήριξη», τόνισε ο 79χρονος μονάρχης.

Ο νέος βασιλιάς απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα και αλληλεγγύη ανάμεσα στις μουσουλμανικές και αραβικές χώρες τις οποίες έχει χωρίσει ο πόλεμος και δεσμεύτηκε να υπηρετήσει την πατρίδα του και να τη θωρακίσει από οποιαδήποτε απειλή.

Παράλληλα, με βασιλικά διατάγματα διόρισε τον μέχρι σήμερα υπουργό Εσωτερικών πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ, τρίτο στη σειρά διαδοχής του θρόνου, μετά τον πρίγκιπα διάδοχο Μουκρίν, μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση. Υπουργό Άμυνας και αυλάρχη διόρισε έναν από τους γιους του, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.

Ο βασιλιάς αποφάσισε να διατηρήσει άλλους υπουργούς, ανάμεσα τους των Εξωτερικών, του Πετρελαίου και των Οικονομικών στις θέσεις τους, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.

Ο Χάλεντ αλ-Τουουαϊτζρι, αυλάρχης επί βασιλείας του Αμπντάλα απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του.