«Αντάρτικο» από τους δημάρχους για τα αποθεματικά

«Αντάρτικο» από τους δημάρχους για τα αποθεματικά

Δεν μεταφέρονται τα αποθεματικά των δήμων στην ΤτΕ. Εμμένουν οι δήμαρχοι στην απόφασή τους.

Στις αρχικές τους αποφάσεις, σχετικά με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και την εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, εμμένουν οι δήμαρχοι. Στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, στη Χαλκιδική, τα μέλη του εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους σχετικά με το ότι δεν έχουν γίνει ακόμα οι απαραίτητες νομοθετικές ενέργειες ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική δέσμευση τα κονδύλια που αφορούν τα ποσά που έχουν κατατεθεί σε συνεταιριστικές τράπεζες, αλλά και τα ποσά που είναι ήδη δεσμευμένα στους προϋπολογισμούς των Δήμων για να πληρωθούν έργα που έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις.

Στο τραπέζι έπεσε και το ότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δώσει διευκρινήσεις σχετικά με την ασφάλεια των χρημάτων που θα επενδύσουν υποχρεωτικά οι Δήμοι σε ρέπος του Δημοσίου, όπως και δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η ισχύς λήξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι δήμαρχοι αποφάσισαν και ανακοίνωσαν: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δηλώσει δημόσια ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα η χώρα , η επίλυσή του οποίου συνδέεται με τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων , δεσμευόμαστε ότι θα τα δώσουμε άμεσα κι επιπλέον θα διαθέσουμε για τη σωτηρία της χώρας και τους μισθούς των Δημάρχων . Και θα καλέσουμε να πράξει το ίδιο, το σύνολο του πολιτικού προσωπικού».

Σύμφωνα με την πρόταση του προέδρου της ΚΕΔΕ το «συνέδριο εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ και την Γενική Συνέλευση των δημάρχων» προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση αφού ζητηθούν διευκρινίσεις και δοθούν περισσότερες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση κυρίως όσον αφορά τις ταμειακές ροές των δήμων, δηλαδή ότι τα χρήματα είναι άμεσα διαθέσιμα στους δήμους για να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης «σε περίπτωση που η κυβέρνηση πει ότι εξαρτάται η ταμειακή ρευστότητα της χώρας από την Αυτοδιοίκηση τότε δίνουμε και τους μισθούς μας και καλούμε και το πολιτικό προσωπικό της χώρας να κάνει το ίδιο».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης μιλώντας κατά τη διάρκεια της 3 ημέρας του συνεδρίου στη Χαλκιδική για τα αποθεματικά των Δήμων και την ΠΝΠ πρότεινε:

-Να βασιστούμε και να μείνουμε στις αποφάσεις του ΔΣ της ΚΕΔΕ και των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων.

-Να εξουσιοδοτήσουμε το ΔΣ της ΚΕΔΕ για πρωτοβουλίες νομοθετικού περιεχομένου.

-Να δηλώσουμε κατηγορηματικά πως αν η κυβέρνηση αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, θα δώσουμε τους μισθούς των δημάρχων και θα ζητήσουμε να κάνει το ίδιο και το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας.