Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για την ΔΕΗ

Η Κουμουνδούρου υπόσχεται ότι δεν θα αναγνωρίσει την πώλησή της.

«Η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης, διαψεύδοντας για μία ακόμη φορά τις ίδιες τις προγραμματικές της δεσμεύσεις, δρομολογεί τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) από τη μητρική ΔΕΗ και την πώληση σε ιδιώτη επενδυτή του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του για τη ΔΕΗ και τις κυβερνητικές επιλογές, το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κίνηση αυτή αποτελεί κορυφαία πράξη ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου της χώρας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει ότι «η συνειδητή προσπάθεια των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την υποβάθμιση και απαξίωση της ΔΕΗ με τελικό σκοπό την ιδιωτικοποίησή της δεν είναι καινούρια. Θυμίζουμε τον επί χρόνια αποκλεισμό της από την κατασκευή νέων μονάδων, τις μονομερείς ρυθμίσεις εις βάρος της για να δημιουργηθεί “αγορά” ηλεκτρικής ενέργειας, τη μετατροπή της σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό με την είσπραξη του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της, την εκχώρηση πολλών δραστηριοτήτων της σε αμφίβολης ποιότητας και υπέρογκου κόστους ιδιώτες εργολάβους, αλλά και την ασφυξία στην οποία την οδηγούν απαγορεύοντας τις προσλήψεις για την ανανέωση του προσωπικού που αποχωρεί».

Διαβάστε: Στο τελικό στάδιο το σχέδιο για «σπάσιμο» της ΔΕΗ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η διεθνής εμπειρία από την εφαρμογή σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών εκποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων ενέργειας και απορύθμισης του κλάδου αλλά και η ελληνική ως σήμερα εμπειρία στον ηλεκτρενεργειακό κλάδο δεν θα πρέπει να αφήνει καμία αμφιβολία σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει η πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ στα δημόσια οικονομικά, στις τσέπες των καταναλωτών αλλά και στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας».

«Η διάλυση και καταστροφή της ΔΕΗ θα επιδεινώσει την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών», επισημαίνει το τμήμα Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, και τονίζει πως «η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκχωρήσει σε ιδιώτες βασικές εθνικές υποδομές όπως είναι τα Δίκτυα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας».

«Αυτό που είναι αναγκαίο για τη ΔΕΗ, αντί για τη διάλυση και το ξεπούλημά της, είναι η χάραξη ενός στρατηγικού πλάνου εκσυγχρονισμού και ανάπτυξής της. Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Φωτογραφία: Παντελής Σαϊτάς

ΑΝΑΝΕΩΣΗ (19:11)
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε:

Αρνείται κάθε μεταρρύθμιση ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σήμερα μάθαμε επιτέλους ποια είναι η εναλλακτική πολιτική που προτείνει. Την αποκάλυψε η Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε να προσληφθούν όλοι στο Δημόσιο.

Αυτό ακριβώς που έκαναν τα γνωστά καθεστώτα που κατέρρευσαν. Εκεί ξύπνησαν κάποια στιγμή από τον εφιάλτη, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν ξύπνησε.