Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την επίθεση στην εφημερίδα Charli Hebdo

Αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο για την επίθεση στην εφημερίδα Charli Hebdo

Πως σχολιάζουν οι ηγέτες του κόσμου το χτύπημα. 

Τη «βαρβαρότητα» της επίθεσης εναντίον των γραφείων της σατιρικής εφημερίδας Charli Hebdo, σήμερα στο Παρίσι, καταδίκασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ , χαρακτηρίζοντάς της “απαράδεκτη πράξη”.

“Είμαι βαθιά συγκλονισμένος από τη βίαιη και απάνθρωπη επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Είναι μια απαράδεκτη ενέργεια, μια βαρβαρότητα που μας σοκάρει όλους, ως ανθρώπους και Ευρωπαίους”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Γιούνκερ.

Με έντονο τρόπο καταδίκασε την επίθεση και ο Λευκός Οίκος.

“Όλοι στον Λευκό Οίκο εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στις οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην επίθεση αυτή”, είπε ο Τζος Έρνεστ, ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι MSNBC.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ καταδίκασε την επίθεση εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo κάνοντας λόγο για «μια βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια».

«Είμαι συγκλονισμένος από αυτή τη βάρβαρη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε στη Γαλλία», έγραψε ο Χάρπερ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Καναδός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η σκέψη και οι προσευχές των Καναδών βρίσκονται «με τα θύματα και τους συγγενείς τους».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του καταδίκασε την τρομοκρατία «σε όλες της τις μορφές», σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

Η Ρωσία «καταδικάζει έντονα την τρομοκρατία σε όλες της τις μορφές», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζοντας ότι ο Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους Γάλλους.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ έκανε λόγο για «σοκ, φρίκη και τρόμο» μετά την επίθεση. «Όλες μας οι σκέψεις είναι με τα θύματα και τους συγγενείς τους», πρόσθεσε.

Ο Ιταλός ομόλογός του Ματέο Ρέντσι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter: «Τρόμος και φρίκη για τη σφαγή στο Παρίσι, πλήρης αλληλεγγύη με τον (Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά) Ολάντ αυτές τις φοβερές στιγμές, η βία θα χάνει πάντα απέναντι στην ελευθερία».

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ «καταδίκασε έντονα» την επίθεση, καλώντας όλο τον κόσμο «να ξεσηκωθεί υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης».

Βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της ένοπλης επίθεσης εναντίον των γραφείων της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, από την οποία έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους 12 άνθρωποι, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

“Είμαι βαθιά σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης στο Παρίσι. Στέλνουμε τα συλλυπητήριά μας στις οικογένειες των θυμάτων και στον γαλλικό λαό” έγραψε ο Ρουμάνος πρωθυπουργός, στον λογαριασμό του στο Twitter.

Στην Τουρκία, ο υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού Ομέρ Τσελίκ δήλωσε στο CNN Türk ότι καταγγέλλει αυτή τη «δειλή επίθεση». «Πρόκειται για μια επίθεση εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτή η επίθεση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και τις κοινωνίες όλου του κόσμου», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε ότι απορρίπτει «κάθε σύγχυση μεταξύ του Ισλάμ και της επίθεσης αυτής».

«Δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε το Ισλάμ με μια τέτοια σφαγή. Η επίθεση αυτή είχε στόχο να ενισχύσει την αρνητική αντίληψη προς τους αλλοδαπούς και τους μουσουλμάνους στο τρέχον κλίμα που κυριαρχεί στην Ευρώπη, όπου η ισλαμοφοβία και ο ρατσισμός αυξάνονται», κατέληξε ο Τσελίκ.

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για “τη φριχτή τρομοκρατική επίθεση” στα γραφεία της σατιρικής γαλλικής εφημερίδας Charlie Hebdo, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι.

Ο Μπαν δήλωσε “σοκαρισμένος” από την επίθεση την οποία χαρακτήρισε “ένα φοβερό, αδικαιολόγητο έγκλημα που διαπράχθηκε εν ψυχρώ”.

“Αυτή η φρικιαστική επίθεση είχε στόχο να διχάσει”, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους. “Δεν πρέπει να πέσουμε σ’ αυτήν την παγίδα”, συμπλήρωσε.

Ο Μπαν, που έκανε τις δηλώσεις αυτές μιλώντας στα γαλλικά, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε ότι επρόκειτο για “μια επίθεση εναντίον της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου, δύο στυλοβατών της δημοκρατίας”.

“Αυτή τη στιγμή πρέπει να δείξουμε την αλληλεγγύη μας. Σε όλον τον κόσμο, πρέπει να στηρίξουμε με σθένος την ελευθερία της έκφρασης και να αντισταθούμε στις δυνάμεις του διχασμού και του μίσους”, κατέληξε.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να εκδώσει αργότερα σήμερα μια ανακοίνωση με την οποία θα καταδικάζει επίσης την επίθεση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές του Οργανισμού.

«Σοκαρισμένη» από την «αποτρόπαιη» και «απάνθρωπη» επίθεση στο Παρίσι εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που υπονομεύει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες, όπως η ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου, δηλώνει σύσσωμη η ηγεσία της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο τονίζει ότι πρόκειται για μία «βάναυση επίθεση» που στρέφεται κατά των θεμελιωδών αξιών και κατά της ελευθερίας της έκφρασης που είναι οι πυλώνες της δημοκρατίας. «Η ΕΕ στέκεται στο πλευρό της Γαλλίας», τονίζει ο Ντ. Τουσκ και προσθέτει: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας, σε όλες της τις εκφάνσεις της, πρέπει να συνεχιστεί χωρίς καμία χαλάρωση. Εκ μέρους της ΕΕ και προσωπικά, θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους συγγενείς των θυμάτων και την αλληλεγγύη μου στις γαλλικές αρχές και στους Γάλλους πολίτες».

«Συγκλονισμένοι» από τη «βάναυση» και «απάνθρωπη» επίθεση, δήλωσαν σε ανακοινώσεις τους τόσο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι πρόκειται για μια «μη ανεκτική πράξη», μια «βαρβαρότητα» που μας αφορά όλους ως ανθρώπινα όντα και ως Ευρωπαίους. «Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Εκφράζω στο όνομά μου και στο όνομα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την αλληλεγγύη μας στη Γαλλία».

Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς επισημαίνει, ότι πρόκειται για ένα «ειδεχθές έγκλημα, που αποτελεί προσβολή για την πολιτισμένη κοινωνία» κι υπογραμμίζει: «Ως Ευρωπαίοι δεν πρέπει ποτέ να υποχωρήσουμε έναντι των αξιών της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, της ανοχής και του αμοιβαίου σεβασμού, αξίες που αυτή η επίθεση επεδίωξε να υπονομεύσει. Είναι μια στιγμή βαθιάς λύπης, που απαιτεί μια αξιοπρεπή και σαφή απάντηση. Πέρα από τις απόψεις μας και τις θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, καλώ όλους τους πολίτες να υπερασπιστούν από κοινού τις αξίες που πρεσβεύουμε».

Και οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πολιτικές ομάδες με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι, που στρέφεται κατά της ελευθερίας του Τύπου. Το ΕΛΚ στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σ’ εκείνους που μισούν τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αρχές πάνω στις οποίες οικοδομήθηκαν οι κοινωνίες μας, να τις υπονομεύουν. Καμία θρησκεία ή πολιτική πεποίθηση δεν δικαιολογεί τη δολοφονία».

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζουν, ότι «σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για την ελευθερία του Τύπου», ενώ οι Φιλελεύθεροι παραλληλίζουν τη σημερινή αιματηρή επίθεση στην εφημερίδα Charlie Hebdo, με τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.