Αντίο είπε ο «Σωματοφύλακας του Χίτλερ»

Αντίο είπε ο «Σωματοφύλακας του Χίτλερ»

Έφυγε από τη ζωή ο τελευταίος επιζών από το καταφύγιο της Καγκελαρίας όπου το 1945 πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Αδόλφος Χίτλερ.

Ο Ρόχους Μις, «Σωματοφύλακας του Χίτλερ» και τελευταίος επιζών από το καταφύγιο της Καγκελαρίας όπου πέρασε τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ο Γερμανός δικτάτορας προτού αυτοκτονήσει, καθώς ο Κόκκινος Στρατός προέλαυνε στο Βερολίνο, πέθανε την Πέμπτη στο σπίτι του, σε ηλικία 96 ετών.

Ο Μις εντάχθηκε στα Ες-Ες σε ηλικία 20 ετών. Τραυματίστηκε στην Πολωνία και όταν ανάρρωσε διορίστηκε στην γερμανική καγκελαρία. Από το 1940 και για τα επόμενα πέντε χρόνια ήταν ο σωματοφύλακας, τηλεφωνητής και αγγελιοφόρος του Αδόλφου Χίτλερ. Στα 27 του χρόνια ήταν ένας από τους τελευταίους στρατιώτες που έφυγαν από το υπόγειο καταφύγιο του Βερολίνου όπου κρυβόταν ο Χίτλερ και ένας από τους ελάχιστους που είδαν το πτώμα του μετά την αυτοκτονία του.

«Ανοίξαμε την πόρτα του γραφείου του, πρώτα είδαμε την Εύα ξαπλωμένη στον καναπέ με το κεφάλι στα πόδια του Χίτλερ, και ο Χίτλερ είχε το κεφάλι του πάνω στο τραπέζι πυροβολημένο. Αυτήν την εικόνα δεν την ξεχνάω», είχε δηλώσει ο «Σωματοφύλακας του Χίτλερ» το 2007 σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις στην Εμπόλεμη Ζώνη του Σωτήρη Δανέζη.

Στο ομότιτλο ντοκιμαντέρ, ο Μις είχε αφηγηθεί με συγκλονιστικές λεπτομέρειες τις τελευταίες ημέρες του Φύρερ, την πτώση του Γ’ Ράιχ τον Απρίλιο του ’45, ενώ είχε υποστηρίξει πως, τόσα χρόνια αργότερα, για εκείνον «ο Χίτλερ δεν ήταν τέρας, αλλά ένας φυσιολογικός άνθρωπος». Ο Μις είχε περιγράψει μάλιστα και την πρώτη συνάντησή του με τον Χίτλερ, η οποία τον είχε αιφνιδιάσει καθώς έγινε εντελώς τυχαία. «Είχα τρακ, τον κοιτούσα από απόσταση ενός μέτρου. Είπα κατάγομαι από το Όπελν και μου απάντησε: μπορείτε να κάνετε τώρα αμέσως κάτι για μένα…».

Για τον υπόλοιπο κόσμο, ο Χίτλερ ήταν ένας παρανοϊκός δικτάτορας που με τις στρατιές του κατάπινε τις χώρες τις Ευρώπης τη μία μετά την άλλη. Για τον 23χρονο στρατιώτη ήταν ο Θεός με ανθρώπινο πρόσωπο. «Έμοιαζε με προλετάριο, με έναν φτωχό αξιωματικό…δε μπορούν να με πείσουν ότι ήταν τέρας. Μπορούσε να πείθει τη μάζα, να την παίρνει με το μέρος του, ήταν η δύναμή του, αλλά όχι ότι ήταν ένα τέρας που φώναζε», είχε δηλώσει στην Εμπόλεμη Ζώνη ο σωματοφύλακάς του Φύρερ.

Διαβάστε ακόμη: «I have a dream…»

Ο Μις ήταν ένας από τους τελευταίους που έφυγε ζωντανός από το καταφύγιο του Χίτλερ, τον τσιμεντένιο τάφο του Γ’ Ράιχ. Έπεσε, όμως, στα χέρια των Ρώσων στρατιωτών κι οδηγήθηκε σε στρατόπεδο αιχμαλώτων στη Σοβιετική Ένωση, από όπου αφέθηκε ελεύθερος για να επιστρέψει στην οικογένειά του στο Δυτικό Βερολίνο το 1954.

Το καταφύγιο ήταν ένα τσιμεντένιο οικοδόμημα κάτω από την επιφάνεια της γης. Κατασκευάστηκε σε δύο φάσεις και δύο επίπεδα. Το 1935 τα υπόγεια της Καγκελαρίας διαμορφώθηκαν σε κοιτώνες για τους στρατιώτες, γραφεία για τους επιτελείς και δωμάτια για το προσωπικό. Το 1943, και καθώς η πλάστιγγα του πολέμου έγερνε προς την πλευρά των συμμάχων, ο ίδιος ο Χίτλερ διέταξε την κατασκευή ενός ακόμη καταφυγίου 8,5 μέτρα κάτω από το έδαφος. Το εμβαδόν του ήταν 300 τετραγωνικά μέτρα και οι τοίχοι του είχαν πάχος 4,5 μέτρα. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν 6.000 κυβικά ενισχυμένο σκυρόδεμα με αποτέλεσμα μέχρι το 1980 να μην υπάρχουν όπλα που να μπορούν να το καταστρέψουν, ούτε καν η ατομική βόμβα.

Από το 1945 έως σήμερα έγιναν τρεις προσπάθειες για την ανατίναξη του. Το 1999 στην περιοχή πάνω από το καταφύγιο κατασκευάστηκε ένα πάρκινγκ, ενώ τα χρόνια της Ανατολικής Γερμανίας το καθεστώς αποφάσισε την ανοικοδόμηση ενός συγκροτήματος πολυκατοικιών. Σήμερα το μόνο που θυμίζει την ύπαρξη του είναι μια πινακίδα με την κάτοψη του καταφυγίου.

«Ο Ρόχους Μις πέθανε μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο που είχε υποστεί και από το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει», δήλωσε ο Μίχαελ Στέλε, ατζέντης και κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων ενός βιβλίου που είχε γράψει το 2007 ο πρώην σωματοφύλακας, στο οποίο περιέγραφε τα χρόνια που έζησε με τον Χίτλερ.

Διαβάστε ακόμη: Τιμητική διάκριση για τον «Άνδρα που στεκόταν»