Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Σε σωστό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων

Αντιπρόεδρος ΕΚΤ: Σε σωστό δρόμο οι ελληνικές τράπεζες για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων
epa06348330 European Central Bank's Vice President, Vitor Constancio, delivers a speech during the 'German Bernacer' Prize awarding ceremony in Madrid, Spain, 24 November 2017. Portuguese economist and professor Ricardo Reis (unseen) won the award which is a recognition the work of young economists from European Union countries. EPA/Emilio Naranjo

Ο Βίτορ Κονστάντσιο σημείωσε ότι το έργο εξακολουθεί να είναι δύσκολο και θα χρειαστεί σταδιακή αντιμετώπιση.

Θεωρούμε ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση τώρα, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις ελληνικές τράπεζες.

Μιλώντας στη Φρανκφούρτη, ο κ. Κονστάντσιο είπε ότι οι εποπτικές Αρχές έθεσαν, μετά από διάλογο με τις τράπεζες, στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σημειώνοντας ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν συμμορφωθεί έως τώρα με αυτούς. Το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, είπε, είναι πολύ υψηλό, πάνω από το 40%, και επομένως –προσέθεσε- η διαδικασία πρέπει να είναι σταδιακή.

Η Ελλάδα κατάφερε μια αξιοσημείωτη επιστροφή, με την ανάπτυξη της χώρας να ανακάμπτει και την εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα να ανανεώνεται, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

«Η Ελλάδα κατάφερε να πραγματοποιήσει αξιοσημείωτη επιστροφή, η ανάπτυξη έχει επανακάμψει, έχει εξασφαλιστεί ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα και έχει πλέον διαμορφωθεί θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Η εμπιστοσύνη προς τον τραπεζικό τομέα έχει ανανεωθεί, οι καταθέσεις αυξάνονται και η εξάρτηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά πολύ», δήλωσε ο Κονστάνσιο. «Η ευνοϊκή τροπή των τρεχουσών εξελίξεων στην Ελλάδα αξίζει καλύτερης αναγνώρισης, επειδή συμβαίνει στο τέλος μιας εξαιρετικά επώδυνης προσαρμογής, η οποία θα μπορούσε να είχε εν μέρει μετριαστεί, αλλά μόνον εν μέρει», προσέθεσε.