«Aντίστροφο Yankee»: Γιατί οι αμερικανικές εταιρείες εκδίδουν ομόλογα στην Ευρώπη

«Aντίστροφο Yankee»: Γιατί οι αμερικανικές εταιρείες εκδίδουν ομόλογα στην Ευρώπη
Οι αμερικανικές εταιρείες θέλουν να προσελκύσουν επενδυτές από τις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων.

του Erik Sherman

Τα εταιρικά ομόλογα στις ΗΠΑ δεν περνάνε και τις καλύτερες μέρες τους. Οι εταιρείες εκδίδουν λιγότερο χρέος, με την έκδοση ομολόγων επενδυτικού χαρακτήρα να εμφανίζεται μειωμένη κατά 18% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Barron’s. Οι εκδόσεις ομολόγων υψηλών αποδόσεων έχουν πέσει κατά 25%.

Η συγκεκριμένη τάση αποδίδεται σε μια σειρά παραγόντων, όπως η αύξηση των επιτοκίων που οδήγησαν σε μείωση τις τιμές, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καλύτερες προσφορές. Επίσης, ρόλο έχει παίξει η συνεχιζόμενη διαθεσιμότητα αρκετά φθηνού χρήματος για τις επιχειρήσεις. Με λίγα λόγια, οι εταιρείες έχουν μικρότερο κίνητρο να εκδίδουν ομόλογα.

Τα πράγματα όμως αρχίζουν να αλλάζουν, και ένας από τους τομείς όπου η στροφή είναι εμφανέστερη είναι το «αντίστροφο Yankee» – όρος που περιγράφει ένα εταιρικό ομόλογο που εκδίδεται από μια αμερικανική εταιρεία στην Ευρώπη.

Η έκδοση «αντίστροφων Yankee» αυξήθηκε κατά 324% την ίδια περίοδο το 2019, όπως ανέφερε η Wall Street Journal. Ένας λόγος είναι το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην Ευρώπη. Τα επιτόκια αναφοράς εξακολουθούν να είναι αρνητικά και το κόστος χρήματος είναι σχεδόν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ό,τι στις ΗΠΑ. Επίσης, πτωτικά κινούνται τα έξοδα αντιστάθμισης, καθιστώντας ευκολότερο για τις εταιρείες να εκδίδουν χρέη στο εξωτερικό και να καλύπτουν τον σχετικό κίνδυνο.

Ένας δεύτερος λόγος για την αύξηση των «αντίστροφων Yankees» είναι οι φορολογικές περικοπές του 2017, οι οποίες καθιστούν λιγότερο δαπανηρό, φορολογικά, για τις εταιρείες να επιστρέψουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό. Αντί να έχουν τα μετρητά έτοιμα στο χέρι, οι εταιρείες ίσως τώρα να πρέπει να δανειστούν για να κλείσουν συμφωνίες και να επενδύσουν σε ευρωπαϊκά εταιρικά τμήματα.

Οι χαμηλές αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη συμβάλλουν επίσης στη συγκεκριμένη τάση. Οι επενδυτές στην Ευρώπη θέλουν υψηλότερες αποδόσεις και ο όγκος του επιπρόσθετου τόκου που τα εταιρικά ομόλογα πρέπει να παράσχουν για να προσελκύσουν αγοραστές έχει μειωθεί στις 1,28 ποσοστιαίες μονάδες.