Αντίθετη στη συμφωνία της Μέι η πλειοψηφία των Συντηρητικών

Μόνο το 29% των Συντηρητικών απάντησε ότι θα επέλεγε την συμφωνία της πρωθυπουργού.

Τα περισσότερα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι αντιτίθενται στην συμφωνία της με την ΕΕ για το Brexit, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ενώ απομένει λιγότερο από τρεις μήνες έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, η Μέι δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για την συμφωνία της και η έρευνα αυτή ενδέχεται να εξανεμίσει τις ελπίδες ότι οι πιέσεις από τοπικά μέλη του κόμματός της κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων μπορεί να έπειθε τους Συντηρητικούς βουλευτές να την υποστηρίξουν.

Η Μέι ανέβαλε προγραμματισμένη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την συμφωνία της τον Δεκέμβριο, αφού παραδέχθηκε ότι θα κατέληγε σε ήττα και επιδιώκει να λάβει περισσότερες διαβεβαιώσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ενόψει αυτής της ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να γίνει την εβδομάδα που αρχίζει στις 14 Ιανουαρίου.

Η έρευνα αυτή, η οποία έγινε σε δείγμα 1.215 μελών του Συντηρητικού Κόμματος, έδειξε ότι το 59% από αυτούς αντιτίθεται στην συμφωνία της Μέι, έναντι ποσοστού 38% που τάχθηκε υπέρ. Περισσότερα επίσης από τα μισά μέλη που ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι δεν πιστεύουν ότι σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στη Βρετανία για το Brexit το 2016.

Στην ερώτηση πως θα ψήφιζαν αν διεξαγόταν άλλο δημοψήφισμα για να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας της Μέι και μιας αποχώρησης από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, μόλις το 29% απάντησε ότι θα επέλεγε την συμφωνία της πρωθυπουργού, έναντι ποσοστού 64% που δήλωσε ότι θα προτιμούσε μια έξοδο χωρίς συμφωνία.

Η έρευνα αυτή έγινε μεταξύ της 17ης και της 22ας Δεκεμβρίου από το YouGov για λογαριασμό του Party Members Project, μια τριετούς μελέτης για τη συμμετοχή στα έξι μεγαλύτερα βρετανικά κόμματα που χρηματοδοτείται από έναν μη κυβερνητικό δημόσιο οργανισμό, το Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (ESRC).

«Οι Τόρις της βάσης είναι ακόμη λιγότερο εντυπωσιασμένοι από ό,τι τα μέλη των Συντηρητικών του κοινοβουλίου», δήλωσε ο Τιμ Μπέιλ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το οποίο συμβάλλει στο Party Members Project.

«Αν κάποιοι από αυτούς τους βουλευτές είναι δυνατό να πειστούν να υποστηρίξουν την συμφωνία της πρωθυπουργού, αυτό δεν θα γίνει επειδή έχουν δεχθεί πιέσεις να το κάνουν από τα τοπικά μέλη του κόμματός τους κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων», πρόσθεσε.

Η Μέι επιδιώκει να εξασφαλίσει διαβεβαιώσεις από την ΕΕ για το ονομαζόμενο δίχτυ ασφαλείας (backstop), μια πολιτική ασφαλείας για να αποφευχθεί ένα σκληρό σύνορο ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία και την Ιρλανδία, το οποίο παραμένει το βασικό εμπόδιο για την εξασφάλιση της υποστήριξης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Το backstop έχει στοιχίσει στη Μέι την υποστήριξη δεκάδων βουλευτών του κόμματός της και του μικρού Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP), από το οποίο εξαρτάται η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της βρετανικής κυβέρνησης, καθώς οι επικριτές του φοβούνται ότι μπορεί να αφήσει την Βρετανία παγιδευμένη επ’ αόριστον στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Μόνον το 11% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος πιστεύει ότι το backstop έχει νόημα και θα πρέπει να αποτελεί μέρος της συμφωνίας για το Brexit. Την ίδια ώρα το 23% το θεωρεί κακή ιδέα αλλά ότι είναι ένα τίμημα που αξίζει να καταβάλουν για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία, ενώ το 40% δηλώνει ότι η Βρετανία θα πρέπει να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία περιλαμβάνει το δίχτυ ασφαλείας.

Η βρετανική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι επιταχύνει τον σχεδιασμό για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, το οποίο, όπως δήλωσε χθες Πέμπτη ο υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ, είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα αν το κοινοβούλιο απορρίψει την συμφωνία της Μέι.

Επικεφαλής επιχειρήσεων έχουν προειδοποιήσει ότι μια έξοδος από την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί προηγουμένως συμφωνία θα προκαλέσει τεράστια αναστάτωση, προκαλώντας προβλήματα στα λιμάνια με επιπρόσθετους μεθοριακούς ελέγχους και τη μετατόπιση αλυσίδων τροφοδοσίας στην Ευρώπη και πέραν αυτής.

Σε ερώτηση που τους έγινε σχετικά με τις προειδοποιήσεις όσον αφορά τους κινδύνους πρόκλησης αναστάτωσης αν δεν υπάρξει συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου αυτού για ενδεχόμενες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, το 76% των μελών του Συντηρητικού Κόμματος απάντησε ότι αυτά είναι «υπερβολές ή έχουν επινοηθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα