Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): «Είναι ευθύνη μας να προωθήσουμε την κυκλική χρήση αλουμινίου»

Αντώνης Αυγερόπουλος (Nespresso): «Είναι ευθύνη μας να προωθήσουμε την κυκλική χρήση αλουμινίου»
Το στοίχημα της ανακύκλωσης, οι κάψουλες από 80% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και οι αλλαγές που φέρνει ο κορωνοϊός.

Η Ελλάδα, αν και δεν ανήκει στις χώρες παραγωγούς καφέ, συγκαταλέγεται στη λίστα των  αγορών στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση και αυτό γιατί τον εν λόγω ρόφημα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την καθημερινότητα του Έλληνα. Από το πρωϊνό ξύπνημα, την τόνωση στο γραφείο, μέχρι την κοινωνική συναναστροφή με τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Δεν είναι τυχαίο που στην  περίοδο της καραντίνας ένα από τα πράγματα που μας έλειψαν περισσότερο ήταν η έξοδος για καφέ. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι ηλεκτρονικές πωλήσεις μηχανών καφέ που πραγματοποιήθηκαν εκείνο το διάστημα σε μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, αφού η παρασκευή καφέ στο σπίτι με επαγγελματικό τρόπο έμοιαζε να είναι η μόνη εναλλακτική.

Ένα από τα brands που έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, διαμορφώνοντας μια κουλτούρα και μια φιλοσοφία γύρω από τον καφέ, είναι η Nespresso, από τους σημαντικότερους παίκτες στον κλάδο διεθνώς που διαμορφώνουν τάσεις και δραστηριοποιούνται έχοντας εντάξει στην στρατηγική τους τη λογική του «Doing Well by Doing Good».

Μάλιστα τα τελευταία χρόνια η διοίκηση της γνωστής πολυεθνικής αντιλαμβανόμενη την  τεράστια οικολογική καταστροφή που έχει συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά και το χρέος που έχουν οι επιχειρήσεις απέναντι στο περιβάλλον και την κοινωνία, έχει επενδύσει στην βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, παρουσιάζοντας μάλιστα για πρώτη φορά παγκοσμίως στην αγορά του καφέ κάψουλες από 80% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Παράλληλα, φροντίζει ώστε να εκπαιδεύει τους καταναλωτές να ανακυκλώνουν τόσο στο σπίτι, συλλέγοντας τις χρησιμοποιημένες κάψουλες τις οποίες παραλαμβάνει ο courier που φέρνει την επόμενη παραγγελία, όσο και σε επιλεγμένα συνεργαζόμενα καταστήματα τα οποία διαθέτουν ειδικούς κάδους.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nespresso Hellas, Αντώνης Αυγερόπουλος, μιλά στο Fortune Greece για τις καινοτομίες που φέρνει στην παγκόσμια αγορά καφέ η Nespresso, αναλύει τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν από την υιοθέτηση του ανακυκλωμένου αλουμινίου και κάνει τις δικές του εκτιμήσεις για την πορεία ενός κλάδου που καλείται να διαχειριστεί τις αλλαγές που επέφερε στις καταναλωτικές μας συνήθειες η καραντίνα και η πανδημία.

Κύριε Αυγερόπουλε, η Nespresso θα παρουσιάσει για πρώτη φορά παγκοσμίως στην αγορά του καφέ κάψουλες από 80% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Πώς προέκυψε αυτή η στροφή;

Οι όροι ανακύκλωση και βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι κάτι νέο για τη Nespresso. Είναι μέρος της φιλοσοφίας της μάρκας και της κουλτούρας των ανθρώπων της. Από το 1991 η Nespresso ξεκίνησε το πρώτο σύστημα ανακύκλωσης καψουλών στην Ελβετία με την τοποθέτηση μονάδων συλλογής χρησιμοποιημένων καψουλών. Σήμερα, αυτές  ανέρχονται σε πάνω από 100.000 στις χώρες όπου δραστηριοποιείται η Nespresso.

Με χαρά μοιράζομαι σήμερα το επόμενο βήμα της Nespresso στην κυκλική οικονομία. Ο καφές Master Origin Colombia της Nespresso θα είναι ο πρώτος στην αγορά του καφέ από 80% ανακυκλωμένο αλουμίνιο.

Το αλουμίνιο είναι πλήρως ανακυκλώσιμο και αποτελεί ένα από τα υλικά που ανακυκλώνονται περισσότερο σε όλο τον κόσμο. Το ανακυκλωμένο αλουμίνιο απαιτεί 95% λιγότερη ενέργεια για να παραχθεί από ότι το καθαρό αλουμίνιο, γι ‘αυτό είναι κατάλληλο για χρήση σε κυκλικό επιχειρηματικό μοντέλο. Το αλουμίνιο επίσης εμποδίζει πλήρως το οξυγόνο, το φως και την υγρασία και με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τη φρεσκάδα και τα αρώματα του καφέ υψηλής ποιότητας. Η νέα κάψουλα αποτελείται πλέον από λεπτότερο στρώμα αλουμινίου, απαιτεί 9,2% λιγότερο αλουμίνιο από ότι στην προηγούμενη σύνθεση της και είναι κατά 8% ελαφρύτερη.

Να σημειώσουμε ότι τα συστατικά της κάψουλας Nespresso είναι ανακυκλώσιμα, τόσο το αλουμίνιο, το οποίο μπορεί να ανακυκλώνεται αέναα χωρίς να χάνει τις ιδιότητές του όσο και τα υπολείμματα του αλεσμένου καφέ. Τα δύο αυτά συστατικά διαχωρίζονται πριν υποβληθούν σε επεξεργασία. Το αλουμίνιο ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται στην παραγωγή άλλων προϊόντων αλουμινίου, ενώ ο καφές χρησιμοποιείται ως φυσικό λίπασμα.

Ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η κυκλικότητα και η βιωσιμότητα των διαδικασιών είναι να διασφαλιστεί ότι αυτό που τελειώνει κάνει πάντα μια νέα αρχή. Έτσι, μέσα από την ανακύκλωση το ταξίδι του καφέ δεν τελειώνει.

Ποια τα συνολικά περιβαλλοντικά οφέλη που αναμένετε από αυτή την κίνηση και το πρόγραμμα του ανακυκλωμένου αλουμινίου;

Με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος, θα έχουμε μια συνολική μείωση 28,344 τόνων στο αποτύπωμα άνθρακα της Nespresso σε σύγκριση με τις προηγούμενες. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2021, όλες οι κάψουλες της μόνιμης σειράς Original Line θα είναι κατασκευασμένες από ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Οι κάψουλες Vertuo θα ακολουθήσουν τη χρήση ανακυκλωμένου αλουμινίου μέχρι το τέλος του 2021.

Πιστεύουμε ότι είναι ευθύνη μας να προωθήσουμε την κυκλική χρήση αλουμινίου, ενθαρρύνοντας τους καταναλωτές μας να ανακυκλώνουν και να χρησιμοποιούν ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται ένας ενάρετος κύκλος.

Σε ό,τι αφορά τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, ποιες είναι οι πιο πρόσφατες επενδύσεις της Nespresso για την ανακύκλωση;

Η Nespresso Ελλάδας εδώ και αρκετά χρόνια έχει πραγματοποιήσει σειρά από πρωτοβουλίες. Ήδη από το 2014, έχουμε δημιουργήσει το πρόγραμμα ανακύκλωσης, όπου οι καταναλωτές παρέδιδαν τις χρησιμοποιημένες κάψουλες Nespresso σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία των Nespresso Boutique. Την υπηρεσία αυτή την πήγαμε ένα βήμα παραπέρα και θέσαμε σε λειτουργία την «Ανακύκλωση στο σπίτι». Ουσιαστικά, προσφέραμε τη δυνατότητα στον καταναλωτή να παραδίδει τις χρησιμοποιημένες κάψουλες στον μεταφορέα με την παραλαβή της παραγγελίας τους κατ’ οίκον. Με αυτόν τον τρόπο προσφέραμε σε κάθε νοικοκυριό τη δυνατότητα της ανακύκλωσης χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αφού το κόστος συλλογής και διαχείρισης των καψουλών το αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου η εταιρεία.

Η πιο πρόσφατη επένδυση που κάναμε, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης, είναι η πρώτη «Green» Nespresso Boutique» που εγκαινιάστηκε πριν λίγο καιρό στη Νέα Σμύρνη.

Πρόκειται για έναν χώρο μοναδικά σχεδιασμένο και εμπνευσμένο από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης που διέπουν τη Nespresso. Τόσο η πρόσοψη όσο και τα έπιπλα της Boutique είναι κατασκευασμένα από καφέ από κάψουλες Nespresso και από ανακυκλωμένες κάψουλες αλουμινίου.

Για τι τάξεως επένδυση μιλάμε για το πρόγραμμα ανακύκλωσης στην Ελλάδα;

H επένδυση που έχει πραγματοποιηθεί από το 2014 έως και σήμερα αγγίζει τις 160.000€. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα επενδυθεί ακόμα ένα ποσό περίπου στις 450.000€ με στόχο να αγγίξουμε ένα ποσοστό ανακύκλωσης κοντά στο 30%.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας και του lockdown παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στις αγορές συσκευών καφέ. Πώς ανταποκρίθηκε η Nespresso σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που διαμορφώθηκαν;

Πράγματι οι καταναλωτές κατά την διάρκεια του Lockdown έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά  μηχανών καφέ αλλά και αξεσουάρ που τους επέτρεπαν να απολαύσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία καφέ στο σπίτι.

Η Nespresso, έχοντας ως προτεραιότητα την ασφάλεια του κοινού και των δικών της ανθρώπων, αποφάσισε να κλείσει για προληπτικούς λόγους τις Nespresso Boutique της σε όλη την χώρα και συνέχισε να εξυπηρετεί κανονικά τους καταναλωτές μέσω του e-commerce και του τηλεφωνικού μας κέντρου.

Η μεγάλη πρόκληση μας ήταν να διατηρήσουμε το υψηλό επίπεδο εξυπηρέτησης κάτω από τις δύσκολες συνθήκες για τον κλάδο των ταχυμεταφορών και παραδόσεων. Θεωρούμε ότι τα καταφέραμε καθώς τα αποτελέσματα που σημειώσαμε ήταν θετικότερα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε σε πωλήσεις και σε αριθμό παραγγελιών. Οι online παραγγελίες παρουσίασαν την σημαντικότερη αύξηση σε ένα κανάλι που τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε όλο και σημαντικότερη εξέλιξη.

Πώς εκτιμάτε ότι θα κινηθεί η ελληνική αγορά καφέ μετά το lockdown και εν μέσω πανδημίας;

To 2020 είναι μία χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες. Βλέπουμε αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά οι οποίες όμως προκύπτουν από διαφορετικές, και ελπίζω σε μεγάλο βαθμό προσωρινές, συνθήκες. Συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε ακόμα αν συνιστούν τάσεις. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση καφέ στο σπίτι έχει αυξηθεί, η κατανάλωση στους χώρους εστίασης είναι πολύ μειωμένη όπως και αυτή στους χώρους γραφείων. Ίσως κάποιες από αυτές τις συμπεριφορές έχουν σε μικρότερο βαθμό από σήμερα μόνιμο χαρακτήρα. Εμείς στη Nespresso είμαστε παρόντες σε όλα τα κανάλια όπου πωλείται καφές μέσω και των οικιακών και των επαγγελματικών μας λύσεων και οι παραπάνω διαπιστώσεις για τη γενικότερη αγορά ισχύουν και για εμάς. Έχοντας από καιρό ένα δυνατό κανάλι e-commerce με πολύ καλές υπηρεσίες παράδοσης ως επί των πλείστων εντός 24 ωρών, βλέπουμε το κανάλι αυτό να δυναμώνει και να καλύπτει μέρος των απωλειών της Out of Home αγοράς και της λιανικής.

Ποιοι είναι οι πιο εμπορικοί κωδικοί σας αυτή την εποχή;

Είναι οι κωδικοί που προτείνουμε για Freddo. Φέτος, έχουμε λανσάρει δύο ποικιλίες που είναι ιδανικές για τον αγαπημένο κρύο καφέ του Έλληνα, τον Freddo Delicato και τον Freddo Intenso. Η ελληνική αγορά είναι μία από τις λίγες που καταναλώνει σημαντικές ποσότητες κρύου καφέ. Θα έλεγα ότι αυτές οι δύο ποικιλίες μεταφέρουν στον κόσμο μία πρωτότυπη εικόνα για το πώς ο Έλληνας προτιμά τον καφέ του το καλοκαίρι.