Απάντηση της UNESCO στον Ερντογάν: Δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς την έγκρισή μας

Απάντηση της UNESCO στον Ερντογάν: Δεν μπορεί να αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας χωρίς την έγκρισή μας
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει άποψη από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Στις διαλέξεις του, ο αναπληρωτής καθηγητής Κοιτασματολογίας - Γεωχημείας του ΑΠΘ, Βασίλειος Μέλφος, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον του ακροατηρίου του, θέτει συχνά το ερώτημα:"-Τι συνδέει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης, το Top Capi, το ανάκτορο του Καρλομάγνου στην Γερμανία, τον Άγιο Βιτάλιο της Ραβένα στην Ιταλία, το Dome of the Rock της Ιερουσαλήμ, την εκκλησία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, το τζαμί της Κόρδοβα, τον καθεδρικό ναό Westminster του Λονδίνου, το μέγα τέμενος Kairouan της Τυνησίας, την Αχειροποίητο, τα ανάκτορα του Γαλερίου και τον Άγιο Δημήτριο της Θεσσαλονίκης;". "Είναι όλα γνωστά μνημεία ή ανάκτορα που υπηρετούν διαφορετικές θρησκείες και άλλους σκοπούς", απαντά ο καθηγητής και προσθέτει: "ξεχωριστά οικοδομήματα πολιτισμών και παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά υπάρχει στο εσωτερικό τους ή στην πρόσοψή τους, στην κατασκευή, ή στην διακόσμηση τους ένα σπάνιο υλικό που τα ενώνει μεταξύ τους"."Πρόκειται για ένα πέτρωμα", που έχει διασκορπιστεί στα πέρατα του κόσμου και η χρήση του Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Παρέμβαση του διεθνούς οργανισμού μετά τη νέα εξαγγελία του Τούρκου προέδρου ότι θα μετατρέψει το ιστορικό μνημείο σε τζαμί.

Μετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι για να έχει η Αγία Σοφία δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως και στο Μπλέ Τζαμί, θα μπορούσε να μετονομαστεί ο Ναός από μουσείο σε τέμενος, πηγές της UNESCO απαντώντας σε ερώτηση του ειδησεογραφικού μέσου Sputniknews (tr.sputniknews.com), σημείωναν: «Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή».

Η ίδια πηγή -σύμφωνα με το Sputniknews- πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή, αλλά επ’ ουδενί δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.

Τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι Ναοί απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη στην Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου του 2013 είχε μετατραπεί και πάλι σε τέμενος. Επίσης την κοινή γνώμη απασχολεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η Μονή Παναγίας Σουμελά όπου λόγω εργασιών ανακαίνισης έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες που πραγματοποιούσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομομαίος.

Εκεί είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν δύο χρόνια αλλά ο κίνδυνος κατολίσθησης ενός τεράστιου βράχου τις καθυστέρησε με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και το 2018. Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι δήλωσε ότι η Μονή θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

Ερντογάν: Η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία, απάντηση στην απόφαση Τραμπ για τα υψίπεδα του Γκολάν

Η αλλαγή του καθεστώτος, που διέπει την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, από ναό-μουσείο σε τέμενος θα είναι ένα είδος απάντησης στην απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των υψιπέδων του Γκολάν, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στην Τραπεζούντα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

«Μπορούμε να κάνουμε ελεύθερη την είσοδο στην Αγία Σοφία, αλλά μπορούμε να μη κάνουμε μόνο αυτό. Μετά τις (δημοτικές) εκλογές θα επαναφέρουμε το πραγματικό καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Τι σημαίνει αυτό; Θα αλλάξουμε το στάτους από μουσείο σε τέμενος. Αυτή την στιγμή ο Τράμπ ανακοινώνει ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα (του Ισραήλ). Έτσι δεν είναι; Παραχωρεί τα υψίπεδα του Γκολάν στον κατακτητή. Θα πάρετε την απάντηση από την Τουρκία», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu, κατά την ομιλία του στην Τραπεζούντα.