Απεργία κήρυξαν οι πιλότοι της εταιρείας SAS – Ακυρώθηκε το 50% των πτήσεων

Απεργία κήρυξαν οι πιλότοι της εταιρείας SAS – Ακυρώθηκε το 50% των πτήσεων
epa10047280 Terminal 3 at Copenhagen Airport which is used by SAS Scandinavian Airlines in Copenhagen, 02 July 2022. SAS pilots have announced on 09 June that they will go on strike on 29 June, in a demand for higher wages, the strike was then postponed until 01 July and then again until 02 July. EPA/Claus Bech DENMARK OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Περισσότεροι από 900 πιλότοι με έδρα στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία είχαν καταθέσει στις 9 Ιουνίου προειδοποίηση για απεργία επ' αόριστον καταγγέλλοντας τις μισθολογικές θυσίες που απαιτήθηκαν από τη διεύθυνση και ήταν, σύμφωνα με τους ίδιους, της τάξης του 30% επί των εισοδημάτων τους.

Το κύριο συνδικάτο των πιλότων της αεροπορικής εταιρείας SAS, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα, αποφάσισε να πραγματοποιήσει την απειλή του για απεργία μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τους μισθούς, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της σκανδιναβικής αεροπορικής εταιρείας.

Σύμφωνα με τη διεύθυνση της εταιρείας, η κινητοποίηση θα μεταφρασθεί στην ακύρωση του 50% των πτήσεών της, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται 30.000 επιβάτες κάθε ημέρα, αναφέρει η SAS σε ανακοίνωσή της.

«Οι πιλότοι αποφάσισαν να απεργήσουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της SAS Άνκο φαν ντερ Βερφ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων καταγγέλλοντας μια «κουλτούρα της απεργίας» τη στιγμή που η εταιρεία «αναζητεί επενδυτές» για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά προβλήματά της.

«Πώς διάβολε μια απεργία στη διάρκεια της εβδομάδας, που είναι η πιο φορτωμένη εδώ και δυόμισι χρόνια, θα μας βοηθήσει να βρούμε και να προσελκύσουμε επενδυτές;», είπε ο ολολανδός επικεφαλής της SAS επικρίνοντας «την έκτη απεργία μέσα σε δώδεκα χρόνια».

Περισσότεροι από 900 πιλότοι με έδρα στη Σουηδία, τη Νορβηγία και τη Δανία είχαν καταθέσει στις 9 Ιουνίου προειδοποίηση για απεργία επ’ αόριστον καταγγέλλοντας τις μισθολογικές θυσίες που απαιτήθηκαν από τη διεύθυνση και ήταν, σύμφωνα με τους ίδιους, της τάξης του 30% επί των εισοδημάτων τους.

Η απειλή ήταν αρχικά να αρχίσει η απεργία στις 29 Ιουνίου. Όμως οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν δύο φορές μέχρι και σήμερα με την ελπίδα επίτευξης μιας συμφωνίας.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, η τιμή της μετοχής της SAS, που βρισκόταν ήδη σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, σημείωσε πτώση πάνω από 8% στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης, πέφτοντας σε μόλις 0,60 της κορώνας.