Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο στρατιώτης που υποστηρίζει ότι σκότωσε τον μπιν Λάντεν

Απειλές για τη ζωή του δέχεται ο στρατιώτης που υποστηρίζει ότι σκότωσε τον μπιν Λάντεν

Οι τζιχαντιστές καλούν τους οπαδούς τους να εκδικηθούν τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Ο πρώην στρατιώτης των επίλεκτων μονάδων καταδρομών του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού (Navy SEALs) που υποστηρίζει ότι ήταν ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν δέχτηκε αμέσως απειλές θανάτου από τζιχαντιστικές οργανώσεις.

Ο 38χρονος Ρόμπερτ Ο’ Νιλ είπε την Πέμπτη στην εφημερίδα Washington Post ότι εκείνος ήταν που σκότωσε, με μια σφαίρα στο κεφάλι, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα στις 2 Μαΐου 2011, στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν.

Τζιχαντιστές εξαπέλυσαν αμέσως απειλές εναντίον του, σύμφωνα με την οργάνωση SITE που παρακολουθεί τους ιστοτόπους και τα μέσα ενημέρωσης των ισλαμιστών.

Στο Twitter και στο φόρουμ των τζιχαντιστών al-Minbar κυκλοφόρησαν φωτογραφίες του Ο’ Νιλ συνοδευόμενες από μηνύματα, στα αραβικά και τα αγγλικά, που καλούν τους «μοναχικούς λύκους» να εκδικηθούν τον θάνατο του ηγέτη της Αλ Κάιντα. Ένα από αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά: «Θα στείλουμε στους μοναχικούς λύκους της Αμερικής τη φωτογραφία αυτού του Ρόμπερτ Ο’ Νιλ που σκότωσε τον σεΐχη Οσάμα μπιν Λάντεν…». Σε ένα άλλο μήνυμα, σε δύο γλώσσες καλούνται οι μουσουλμάνοι των ΗΠΑ να σκοτώσουν τον 38χρονο πρώην στρατιώτη γιατί «αυτή είναι η ευκαιρία τους να πάνε στον παράδεισο».

Ο Ο’ Νιλ είπε στην εφημερίδα ότι αποφάσισε να αποκαλύψει την ταυτότητά του μετά την «ενορχηστρωμένη διαρροή» του ονόματός του από το SOFREP, έναν ιστότοπο των βετεράνων Navy SEALs. Η διαρροή αυτή έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επικείμενη μετάδοση, από το κανάλι Fox News, ενός ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Οσάμα μπιν Λάντεν», στο οποίο ο Ο’ Νιλ αφηγείται την ιστορία του.

Στη συνέντευξή του στην Ουάσινγκτον Ποστ ο βετεράνος που έχει παρασημοφορηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για τις υπηρεσίες που προσέφερε είπε ότι άλλοι δύο στρατιώτες πυροβόλησαν εναντίον του μπιν Λάντεν. Ο συνάδελφός του που βρισκόταν μπροστά του, επικεφαλής του αποσπάσματος, προφανώς αστόχησε και ο ίδιος, που ακολουθούσε, πέρασε μπροστά του για να μπει στο δωμάτιο. «Ο μπιν Λάντεν στεκόταν εκεί όρθιος. Είχε τα χέρια στους ώμους μιας γυναίκας και την έσπρωχνε μπροστά».

Ο Ο’ Νιλ διευκρίνισε ότι παρά το σκοτάδι τον έβλεπε καθαρά, χάρη στον εξοπλισμό νυχτερινής όρασης που φορούσε, και πυροβόλησε εναντίον του.