Απίστευτη γκάφα του Facebook με μπαλόνια σε post για τον σεισμό στην Ινδονησία

Απίστευτη γκάφα του Facebook με μπαλόνια σε post για τον σεισμό στην Ινδονησία
FILE PHOTO: Balloons are seen in front of a logo at Facebook's headquarters in London, Britain, December 4, 2017. REUTERS/Toby Melville/File Photo Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το κοινωνικό δίκτυο απολογήθηκε για μια μεταφραστική ανεπάρκεια της πλατφόρμας που προκάλεσε κατά λάθος το εορταστικό animation.

Ο αλγόριθμος του Facebook που πετά μπαλόνια και κομφετί όταν οι χρήστες γράφουν τη λέξη «συγχαρητήρια» στον ιστότοπο είναι συνήθως ένα εορταστικό πρόσθετο. Αλλά αυτό πήρε μια ατυχή τροπή στην Ινδονησία μετά από τον θανατηφόρο σεισμό 6,9 βαθμών ρίχτερ στο νησί Λομπόκ την Κυριακή. Οι χρήστες μπήκαν στο Facebook για να εκφράσουν την ανησυχία και τη στήριξή τους για αυτούς που επηρεάστηκαν από το σεισμό, χρησιμοποιώντας την ινδονησιακή λέξη «selamat»- που σημαίνει ασφαλής, αλλά και συγχαρητήρια, ανάλογα με το περιεχόμενο. Η λέξη ερμηνεύτηκε λανθασμένα από τον αλγόριθμο του Facebook, προκαλώντας κατά λάθος το εορταστικό animation.

Η εταιρεία απολογήθηκε άμεσα για το λάθος, σημειώνοντας ότι το πρόσθετο στοιχείο είναι «ευρέως διαθέσιμο» για τον ιστότοπο σε όλο τον κόσμο, αλλά εξέφρασε την λύπη της για το «ότι εμφανίστηκε σε αυτό το ατυχές πλαίσιο». Η Lisa Stratton, αντιπρόσωπος του Facebook, ανέφερε επιπλέον στην ιστοσελίδα Motherboard ότι από τότε κατάργησαν τοπικά το animation, και δήλωσε ότι «οι καρδιές μας βρίσκονται με αυτούς που επηρεάστηκαν από το σεισμό».

Ο Herman Saksono, Ινδονήσιος διδακτορικός φοιτητής στην αλληλεπίδραση ανθρώπου- υπολογιστή, εξέφρασε την έκπληξή του που το Facebook δεν είχε επισημάνει ήδη το διπλό μήνυμα της λέξης, αναφέροντας στην ιστοσελίδα Motherboard ότι «η λέξη χρησιμοποιείται και με τις δύο σημασίες» στη χώρα. «Οι ερευνητές περνούν πολύ χρόνο πριν λανσάρουν μια λειτουργία σαν αυτή, έτσι ώστε να σιγουρευτούν ότι όντως ταιριάζει στην κουλτούρα και τις πρακτικές της γλώσσας στην οποία θα χρησιμοποιηθεί», ανέφερε. «Θα περίμενα από το Facebook να κάνει το ίδιο, δεδομένου όλων αυτών των πόρων που διαθέτει. Υποθέτω ότι αυτό τους ξέφυγε».

Δείτε ακόμη: Το νέο στοίχημα της Facebook: Διαφημίσεις στο WhatsΑpp