Απλήρωτοι έως και 5 μήνες ένα εκατ. εργαζόμενοι

Απλήρωτοι έως και 5 μήνες ένα εκατ. εργαζόμενοι

Έως και 40% μείωση στους μισθούς την τελευταία 3ετία. 

Τα δεδομένα στον εργασιακό χώρο αλλάζουν διαρκώς και τα νέα δεδομένα έρχονται να επιβεβαιώσουν την αστάθεια που επικρατεί στον τομέα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στα «Νέα» την τελευταία 3ετία, από το 2012 και μετά, έχει παρουσιαστεί μια δραματική αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των εργαζομένων. Το 2012 περίπου το 17% του εργατικού δυναμικού της χώρας αμειβόταν με 751 ευρώ, μισθός που σήμερα αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των μισθωτών αφού βάσει των στοιχείων το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς έως και 751 ευρώ – είτε εργάζονται με πλήρη απασχόληση, είτε με μορφές ελαστικής εργασίας.

Μάλιστα, οι μισθοί μειώθηκαν κατά τη διάρκεια της 3ετίας αυτής από 10% έως και 40%, κυρίως εξαιτίας των 1.400 επιχειρησιακών συμβάσεων που υπογράφτηκαν.

Μεγαλύτερο ήταν το ποσοστό μείωσης των μισθών στις περιπτώσεις που οι συλλογικές συμβάσεις υπογράφτηκαν από τις «ενώσεις προσώπων», κοινώς από τα 3/5 του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στις μικρές – ως επί το πλείστον – εταιρείες. Η μείωση αυτή έφτασε στα 586 ευρώ μικτά για το 80% των συμβάσεων.

Ακόμα, ενώ οι μισθοί είναι αρκετά χαμηλοί οι εργοδότες φαίνονται να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αφού περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα πληρώνονται με καθυστέρηση που αρκετές φορές φτάνει και τους 5 μήνες.

Το υπουργείο Εργασία αναμένεται να αποστείλει σχέδιο νόμου στην Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) με στόχο την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τη σταδιακή επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με το συνολικό κόστος των μέτρων που συμπεριλαμβάνονται να μην ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.