Από Δευτέρα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Από Δευτέρα ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Εξέπνευσε η προθεσμία που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση και ισοδύναμα δεν έχουν βρεθεί.

Σε ισχύ τίθεται από αύριο ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς εξέπνευσε η προθεσμία που είχε αποφασίσει η κυβέρνηση και ακόμη δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την εξεύρεση ισοδυνάμων μέτρων. Σε ερώτηση δημοσιογράφων προς το αρμόδιο υπουργείο δεν υπήρξε κάποια απάντηση ή διευκρίνιση.

Υπενθυμίζεται ότι οι θεσμοί «φρέναρα» το σχέδιο της κυβέρνησης για τον κλιμακωτό ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, υπογραμμίζοντας πως η σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία δεν προβλέπει μειωμένους συντελεστές στην ιδιωτική εκπαίδευση, οπότε είτε θα πρέπει να εξαιρεθεί εξ ολοκλήρου είτε θα πρέπει να επιβληθεί ο συντελεστής του 23%.

Η Τρόικα διατύπωσε τις ενστάσεις της στο κυβερνητικό σχέδιο, επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Οδηγία. Η οδηγία δεν αφήνει άλλο περιθώριο στις κυβερνήσεις παρά είτε να μην επιβάλουν καθόλου ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είτε να εφαρμόσουν τον κατά περίπτωση κανονικό συντελεστή (εν προκειμένω, 23%).

Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέο πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, καθώς είτε θα πρέπει να επιλεχθεί το 23% είτε να αναζητηθούν, από την αρχή, ισοδύναμα ύψους πλέον των 300 εκατ. ευρώ.