Από επιδοτήσεις, μέχρι… απαγόρευση των φροντιστηρίων: Πώς η Κίνα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να κάνουν παιδιά

Από επιδοτήσεις, μέχρι… απαγόρευση των φροντιστηρίων: Πώς η Κίνα προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να κάνουν παιδιά
Photo: pixabay.com
Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία, το εργατικό δυναμικό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, με τη χώρα να αποπειράται να την αντιμετωπίσει.

Η Κίνα προσπαθεί απεγνωσμένα να πείσει τους ανθρώπους να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, μετά το χαμηλό ρεκόρ των 6,83 εκατομμυρίων γάμων που καταγράφηκαν πέρυσι. Ο πληθυσμός της χώρας έχει μάλιστα αρχίσει να συρρικνώνεται για πρώτη φορά εδώ και έξι δεκαετίες, φθάνοντας φέτος το 1,425 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Η γήρανση του πληθυσμού θα έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία, το εργατικό δυναμικό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας, όπως αναφέρει το businessinsider.com.

Η Κίνα ήταν τόσο πρόθυμη να προσθέσει μωρά στον πληθυσμό της, ώστε κατήργησε την περιβόητη πολιτική του ενός παιδιού το 2016 και το 2021 άρχισε να επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν έως και τρία παιδιά, ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό για να δελεάσει τους ανθρώπους να κάνουν περισσότερα μωρά.

Ακολουθούν οι τρόποι, με τους οποίους η Κίνα προσπαθεί την τελευταία διετία να πείσει τους πολίτες της:

1. Χρηματικά κίνητρα

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση της Hangzhou, ενός τεχνολογικού κόμβου στην Ανατολική Κίνα και έδρα του κολοσσού Alibaba, άρχισε να χορηγεί στους νέους γονείς 20.000 κινεζικά γιουάν (περίπου 2.800 δολάρια), ως εφάπαξ επιδότηση για την απόκτηση τρίτου παιδιού. Η Wenzhou, μια πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα, προσφέρει στους επίδοξους γονείς έως και 3.000 γουάν σε επιδοτήσεις ανά παιδί.

Άλλες κινεζικές πόλεις και επαρχίες, όπως η Σαγκάη, αύξησαν τον αριθμό των πληρωμένων ημερών άδειας γάμου από τρεις σε έως και 30.

Τον Ιούνιο, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Trip.com δήλωσε ότι θα προσφέρει στους υπαλλήλους που εργάζονταν για την εταιρεία για τρία χρόνια ή περισσότερο ένα ετήσιο χρηματικό μπόνους 10.000 γιουάν για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού τους. Τα κίνητρα αποτελούν μέρος ενός προγράμματος ύψους 1 δισεκατομμυρίου γιουάν στο οποίο επενδύει η Trip.com για τη στήριξη του οικογενειακού προγραμματισμού και των εργαζόμενων οικογενειών, ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

2. Αμοιβή αν η νύφη είναι 25 ετών ή νεότερη

Οι κινεζικές αρχές και εταιρείες, όχι μόνο δίνουν κίνητρα στους ανθρώπους να κάνουν παιδιά, αλλά και πιέζουν τους πολίτες της -κυρίως τις γυναίκες– να παντρευτούν και να τεκνοποιήσουν νωρίτερα στη ζωή τους.

Τον Αύγουστο, μια περιφέρεια στην ανατολική Κίνα άρχισε να προσφέρει στα ζευγάρια 1.000 γουάν σε μετρητά αν η νύφη ήταν 25 ετών ή νεότερη. Σημειώνεται ότι η νόμιμη ηλικία για γάμο είναι τα 22 έτη για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

3. Προσπαθούν να σταματήσουν την πρακτική των δώρων αρραβώνων

Καθώς τα αρσενικά παιδιά παραδοσιακά ευνοούνται στην Κίνα, υπάρχει τεράστιος αριθμός εργένηδων, ιδίως στις αγροτικές περιοχές. Ο καταργημένος πλέον κανόνας του ενός παιδιού στη χώρα πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο στη στρέβλωση της αναλογίας των φύλων στον πληθυσμό.

Για να καταστεί λιγότερο οικονομικά απαγορευτικό για τους άνδρες να παντρευτούν, η Κίνα έχει πατάξει μια εθιμική πρακτική, που απαιτεί από έναν άνδρα να καταβάλει στα υποψήφια πεθερικά του μια “τιμή νύφης” ή αλλιώς ένα δώρο αρραβώνων στην οικογένεια της νύφης του σε μια επίδειξη του πλούτου και της ειλικρίνειάς του.

Τον Μάρτιο, το θέμα απασχόλησε την κυβέρνηση και προτάθηκε στις αρχές να εξετάσουν μέτρα για τον περιορισμό των ακριβών δώρων αρραβώνων.

4. Θεραπείες γονιμότητας

Τον Ιούνιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την ιατρική ασφαλιστική κάλυψη στους ντόπιους για περισσότερες από δώδεκα θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της μεταμόσχευσης εμβρύων και της κατάψυξης και αποθήκευσης σπέρματος.

Τα μέτρα είναι μεγάλη υπόθεση, δεδομένου ότι η απόκτηση παιδιών εκτός γάμου είναι πολιτισμικά απαράδεκτη στην Κίνα.

Οι αρχές έχουν αρχίσει να συζητούν ακόμη και για το αν θα επιτρέψουν στις ανύπαντρες γυναίκες να καταψύξουν τα ωάριά τους. Οι συζητήσεις φαίνεται να βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο, μιας και οι νόμοι απαγορεύουν στις ανύπαντρες γυναίκες όλες τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της κατάψυξης ωαρίων. Οι άνδρες, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση, επιτρέπεται να καταψύξουν το σπέρμα τους.

5. Απαγορεύονται τα ιδιωτικά φροντιστήρια

Εκτός από την παροχή κινήτρων και επιδοτήσεων, οι κινεζικές αρχές τον Ιούλιο του 2021 έφτασαν στο σημείο να απαγορεύσουν τον κλάδο των ιδιωτικών φροντιστηρίων σε ολόκληρη τη χώρα.

Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να καταστεί η εκπαίδευση λιγότερο οικονομικά αγχωτική για τις οικογένειες, οι οποίες συχνά πιέζονται να δαπανήσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προοδεύσουν στο σχολείο.

Ωστόσο, έτσι, όχι μόνο αποδεκατίστηκε η βιομηχανία ιδιωτικής εκπαίδευσης της Κίνας, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά την… έβγαλε στην παρανομία. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι γονείς ξοδεύουν περισσότερα χρήματα για ιδιωτικά φροντιστήρια από ό,τι πριν από την απαγόρευση, ανέφερε το Bloomberg τον Ιούλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: