Από κρίση σε κρίση ο Λευκός Οίκος

Από κρίση σε κρίση ο Λευκός Οίκος
epaselect epa06097504 US President Donald J. Trump holds a Channellock tool during a meeting with US company representatives and featuring products made in the United States, in the East Room of the White House in Washington, DC, USA, 19 July 2017. President Trump has signed a presidential proclamation making this week 'Made in America' week. EPA/MICHAEL REYNOLDS

Παραιτήσεις στελεχών, σκιές για το ρόλο της Ρωσίας και μεγάλες αποκαλύψεις από τον πρώην επικεφαλής της CIA.

Την παραίτησή του υπέβαλε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου Σον Σπάισερ, βάζοντας τέλος σε μια σύντομη και ταραχώδη θητεία με την οποία έγινε ευρέως γνωστός κι ενώ οι αποκαλύψεις με πρωταγωνιστές πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ντόναλντ Τραμπ δεν σταματούν να κλυδωνίζουν την πολιτική σκηνή της χώρας.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την παραίτηση του Σπάισερ, ηλικίας 45 ετών, και γνωστοποίησε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος διόρισε τον χρηματιστή της Γουόλ Στριτ Άντονι Σκαραμούτσι στην θέση του υπεύθυνου επικοινωνίας του.

«Ήταν τιμή και προνόμιο να υπηρετήσω το πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Θα συνεχίσω έως τα τέλη Αυγούστου» σημείωνε ο Σπάισερ σε ένα μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter.

Αν και δεν ήταν έκπληξη, η αποχώρηση του Σπάισερ ήταν ξαφνική και αποτυπώνει την πολιτική αναταραχή στο εσωτερικό των νομικών ομάδων και των ομάδων επικοινωνίας του Ντόναλντ Τραμπ μεσούσης της έρευνας, που ολοένα και διευρύνεται, σχετικά με τις πιθανές σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ, που είχε αναλάβει την προεκλογική του εκστρατεία το 2016, και του Κρεμλίνου.

Όντας στο επίκεντρο της σάτιρας της Μελίσας Μακάρθι στο “Saturday Night Live” αλλά και αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τα κωμικά σκετσάκια άλλων εκπομπών λόγω των αντιπαραθέσεων που είχε με δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων στον Λευκό Οίκο, ο Σπάισερ αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες προσωπικότητες της κυβέρνησης Τραμπ.

Κατάφερε άλλωστε να προκαλέσει διαμάχες από την αρχή της θητείας του, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον ΜΜΕ στην πρεμιέρα των καθηκόντων του ως εκπρόσωπος τύπου και χαρακτηρίζοντας ανακριβείς τους αριθμούς που έδωσαν οι δημοσιογράφοι σχετικά με το πλήθος που παρακολούθησε την τελετή ορκωμοσίας του Ρεπουμπλικάνου.

«Ήταν το μεγαλύτερο πλήθος που παρακολούθησε ποτέ μια ορκωμοσία, τελεία και παύλα, τόσο εντός της χώρας όσο και παγκοσμίως» είχε τονίσει με τη δήλωσή του σύντομα να προκαλεί αντιδράσεις.

Την ώρα που ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δεν ανέφερε τους λόγους της παραίτησης του Σπάισερ, η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι παραιτήθηκε λόγω του διορισμού του Σκαραμούτσι. Ο Σπάισερ είχε αναλάβει καθήκοντα τόσο εκπροσώπου τύπου όσο και διευθυντή επικοινωνίας.

Ο 45χρονος είχε εξάλλου βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων ότι έκανε ψευδείς ή παραπλανητικές δηλώσεις.

Από την αρχή, ο Σον Σπάισερ και άλλοι συνεργάτες του Τραμπ επιδίωξαν να αναταράξουν το κατεστημένο στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με τα ΜΜΕ, περιλαμβανομένων αποφάσεων όπως τον περιορισμό των καθημερινών ενημερώσεων που μεταδίδονταν τηλεοπτικά και την αντικατάστασή τους από ακουστικές ενημερώσεις.

Ένα βήμα πριν την παραίτηση φέρνουν τα αμερικανικά ΜΜΕ τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζεφ Σέσιονς δεν πρόκειται να παραιτηθεί μετά τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία συζήτησε θέματα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ σε δύο συναντήσεις που είχε με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον Σεργκέι Κίσλιακ πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο μια πηγή που έχει γνώση της υπόθεσης, μετέδωσε ότι ο Σέσιονς θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση μόνο αν τον απολύσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Την Παρασκευή, η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι στις συναντήσεις τους ο Σέσιονς με τον Κίσλιακ συζήτησαν πολλά θέματα που αφορούσαν τον Τραμπ, μεταξύ άλλων και τη στάση του τότε υποψηφίου προέδρου απέναντι στη Ρωσία. Τον Μάρτιο ο Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε από την έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές αφού η εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον Ρώσο διπλωμάτη μολονότι ο ίδιος είχε διαψεύσει ότι είχε επαφές με Ρώσους αξιωματούχους κατά την ακρόασή του στο Κογκρέσο για την έγκριση του διορισμού του.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times στα μέσα της εβδομάδας ο πρόεδρος Τραμπ είπε ότι δεν θα ανέθετε το υπουργείο Δικαιοσύνης στον Σέσιονς αν γνώριζε ότι εκείνος θα εξαιρούσε τον εαυτό του από την έρευνα.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαψεύσει τις κατηγορίες περί ανάμιξής της σε εκλογικές διαδικασίες άλλων χωρών. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ μάλιστα είπε ότι η Ρωσία δεν έχει επέμβει ποτέ σε εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών και δεν σκοπεύει να το πράξει στο μέλλον.

Η Ουάσιγκτον δεν βλέπει καμία κρίση

Ο Λευκός Οίκος δεν σπαράσσεται από εσωτερικές έριδες, διαβεβαίωσε ο νέος διευθυντής επικοινωνίας, Άντονι Σκαραμούτσι, αφού γνωστοποίησε τον διορισμό της Σάρα Σάντερς στην θέση της εκπροσώπου τύπου του Ντόναλντ Τραμπ.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι το πολιτισμικό μας μοντέλο συνίσταται στην προώθηση του προγράμματος του προέδρου πριν από ο,τιδήποτε άλλο» τόνισε ο ίδιος.

«Εάν υπάρχουν κάποιες μικρές τριβές στο εσωτερικό του Λευκού Οίκους εξαιτίας αυτού, δεν είναι κάτι το σοβαρό».

«Το πλοίο πλέει στη σωστή κατεύθυνση» σημείωσε ο Σκαραμούτσι προτού συμπληρώσει:

«Αγαπώ την ομάδα. Επιτρέψτε μου να επαναδιατυπώσω την φράση μου. Λατρεύω την ομάδα».

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε το παράπονό του ότι το έργο που έχει επιτευχθεί από τον Λευκό Οίκο, έξι μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον ίδιο και την κυβέρνησή του, δεν έχει αναγνωριστεί επαρκώς, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση που ανέγνωσε η Σάρα Σάντερς.

«Έχουμε καταφέρει τόσα πολλά και μας αναγνωρίζουν τόσα λίγα» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος μέσω της εκπροσώπου του.

Η κόρη του πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας Μάικ Χάκαμπι αναλαμβάνει επομένως καθήκοντα εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου μετά την παραίτηση του Σον Σπάισερ, στο πλαίσιο του ανασχηματισμού που έγινε στα πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

«Είμαι ευγνώμων για τη δουλειά του Σον εκ μέρους της κυβέρνησής μου και του αμερικανικού λαού. Του εύχομαι κάθε επιτυχία στην αναζήτηση νέων ευκαιριών. Κοιτάξτε απλά τα φοβέρα ποσοστά του στην τηλεθέαση» τόνισε ο Τραμπ.

Απίστευτες κατηγορίες κατά Τραμπ από τον πρώην διευθυντή της CIA

Ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν καταφέρθηκε με σφοδρότητα την Παρασκευή εναντίον της προσπάθειας του Ντόναλντ Τραμπ να υποβαθμίσει τη σημασία της εκτίμησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Ρωσία επενέβη στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ, η οποία όπως έκρινε είναι «αισχρή».

Μία ημέρα πριν από την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Αμβούργο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ δήλωσε πως υποπτεύεται κι αυτός ότι υπήρξε επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές, αλλά κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα.

«Τα σχόλια αυτού του είδους είναι απλά αισχρά (…) και το πρόσωπο που τα έκανε θα έπρεπε να ντρέπεται», είπε ο Μπρέναν, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών επί των ημερών του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στο Aspen Security Forum.

Ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μούλερ και διάφορες επιτροπές του αμερικανικού Κογκρέσου διεξάγουν έρευνα για το εάν και κατά πόσον η Ρωσία επενέβη στις αμερικανικές εκλογές ή υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη της Μόσχας με την εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου για να ηττηθεί η δημοκρατική αντίπαλός του Χίλαρι Κλίντον.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμιξη. Ο Τραμπ διαβεβαιώνει ότι δεν υπήρξε ουδεμία σύμπραξη της εκστρατείας του με τη Ρωσία.

Ο Μπρέναν δήλωσε απογοητευμένος για το πώς ο πρόεδρος Τραμπ χειρίζεται τα ζητήματα ασφαλείας το πρώτο του εξάμηνο στο αξίωμα.

«Πρέπει να πω ότι υπάρχουν πράγματα που βλέπω, τα οποία με απογοητεύουν, όσον αφορά το τι κάνει ο κ. Τραμπ στη διεθνή σκηνή, τα οποία νομίζω εγείρουν ερωτήματα για το πώς χειρίζεται θέματα εθνικής ασφάλειας», σημείωσε ο Μπρέναν.

Στην ίδια εκδήλωση, στο Άσπεν του Κολοράντο, ο Τζέιμς Κλάπερ, ο πρώην Διευθυντής των Υπηρεσιών Πληροφοριών επί Ομπάμα, επίσης επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ.

Ερωτηθείς σχετικά με το εάν θα έπρεπε να αφαιρεθεί από τον Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλο του Λευκού Οίκου και γαμπρό του Τραμπ, η εξουσιοδότηση ασφαλείας που του έχει δοθεί διότι δεν αποκάλυψε τις επαφές που είχε με Ρώσους όταν υπέβαλε τα απαραίτητα έγγραφα, ο Κλάπερ απάντησε πως θα έπρεπε να του αφαιρεθεί και να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

«Νομίζω ότι το σωστό θα ήταν (…) τουλάχιστον να ανασταλεί η εξουσιοδότηση ασφαλείας έως ότου γίνει μια έρευνα και κατόπιν να αποφασιστεί αν η εξουσιοδότηση αυτή πρέπει να του δοθεί ξανά ή όχι», υπογράμμισε ο Κλάπερ στην ίδια εκδήλωση.

Παράλληλα τόσο ο Μπρέναν όσο και ο Κλάπερ επέκριναν έντονα ένα σχόλιο που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, κατηγορώντας τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ ότι δρουν κατά τρόπο που παραπέμπει στις πρακτικές της ναζιστικής Γερμανίας.

«Αυτό (το tweet) ήταν μια φρικτή προσβολή, όχι για εμένα ή για τον Τζον. Εμείς παίρνουμε υψηλούς μισθούς για να αντέχουμε. Μιλάω για τους απλούς ανθρώπους που υπηρετούν, τους ανθρώπους στα χαρακώματα, τους άνδρες και τις γυναίκες, τους πατριώτες στην κοινότητα των πληροφοριών. Αυτό ήταν εντελώς ανάρμοστο», είπε ο Κλάπερ.