Από πού θα αρχίσουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί

Από πού θα αρχίσουν οι πρώτοι πλειστηριασμοί

Ποια «κόκκινα» δάνεια μπαίνουν στο στόχαστρο των τραπεζών- Ποια είναι τα δύο κριτήρια.

Από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα καταγγελμένα δάνεια θα ξεκινήσουν οι τράπεζες τη διαδικασία πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή». Ωστόσο, αυτές οι πρώτες κινήσεις δεν αναμένεται να λάβουν έκταση φέτος, δεδομένων των αργών ταχυτήτων με τις οποίες μπορεί να κινηθεί το δικονομικό σύστημα, τις πολιτικές ισορροπίες και τα χαμηλά επίπεδα τιμών στην αγορά ακινήτων.

Διαφοροποιήσεις μεταξύ των τραπεζών σαφώς και υπάρχουν και προέρχονται τόσο από τη μετοχική τους σύνθεση και την εσωτερική τους οργάνωση όσο και από την ποιότητα των χαρτοφυλακίων τους.

Πώς θα γίνει, όμως, η επιλογή σχετικά με το ποιο δάνειο θα «στοχοποιηθεί» και ποιο όχι; Δύο μεταβλητές αναμένεται να κρίνουν τις άμεσες αποφάσεις των αρμόδιων διευθύνσεων των τραπεζών:

α) η πραγματική εισοδηματική κατάσταση του δανειολήπτη και

β) η πραγματική αξία του ακινήτου με το οποίο έχει εξασφαλιστεί το δάνειο.

Εφόσον η αξία είναι υψηλή και εκτιμηθεί πως υπάρχουν πρόθυμοι αγοραστές και ο δανειολήπτης δεν συνεργάζεται ή δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ούτε ρυθμισμένο το δάνειο, τότε η τράπεζα θα προχωρεί στον πλειστηριασμό.

Ο λόγος γίνεται για τα ήδη καταγγελμένα δάνεια καθώς η νομική διαδικασία για τα άλλα εκτιμάται ότι θα χρειαστεί πολλούς μήνες ακόμη για να περπατήσει.

Πηγή: Η Καθημερινή